REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.1° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
27.1° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Răzvan Pantelimon: legea propusă de Șeful Statului Major al Armatei Române este binevenită

Răzvan Pantelimon: legea propusă de Șeful Statului Major al Armatei Române este binevenită

Victor ROTARU 3 februarie 2024 | 00:00 2152

Generalul Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării, e de părere că românii trebuie să fie îngrijorați de o posibilă extindere a războiului din Ucraina și cere, în acest sens, o lege pentru pregătirea populației. Contactat de către reporterii de la Replica, analistul politic Răzvan Pantelimon este de părere că în contextul actual global, este important ca autoritățile să ia o serie de măsuri. 

Razvan Pantelimon: legea propusa de seful Statului Major al Armatei Romane este binevenitaRăzvan Pantelimon

Generalul Gheorghiță Vlad a cerut, astfel, ca populația României să fie pregătită pentru extinderea războiului din Ucraina și e convins că „Rusia nu se va opri aici. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a subliniat el, în cadrul unui interviu.

Pantelimon: Țările europene au cam lăsat garda jos

Contactat de către reporterii de la Replica, analistul politic, Răzvan Pantelimon a transmis faptul că Europa s-a obișnuit cu pacea, lăsând garda jos în ultimii ani: „Evident că România se află într-o situație complicată în acest moment dat fiind conflictul de la granița noastră dar și ceea ce se întâmplă în alte zone, este vorba de Orientul Mijlociu, dar nu numai. Ca atare, cred că este important să fim pregătiți pentru orice situație, însă nu știu în ce măsură vom reuși această pregătire într-un termen foarte, foarte scurt. De altfel, aceasta este problema întregii Europe care se obișnuise cu pacea, se obișnuise cu o situație de calmitate, în general conflictele erau în afara spațiului european, erau războaie în alte părți ale lumii. Și ca atare putem spune că țările europene au cam lăsat garda jos, același lucru este valabil și pentru România. Însă în contextul actual, repet, un context foarte complicat, cu un război la graniță, cu posibilitatea tot mai evidentă de înfrângere a Ucrainei în ciuda sprijinului occidental, este într-adevăr important ca autoritățile să ia o serie de măsuri.  

Cred însă că este foarte important ca dincolo de partea de pregătire a cetățenilor, mult mai important este să reluăm producția de muniție, arme, etc. Deciziile autorităților ar trebui să meargă pe mai multe direcții, pe de  o parte partea de resurse umane tot ceea ce înseamnă zona aceasta de pregătire și este clar că este nevoie de o armată mult mai numeroasă și mult mai bine pregătită, este nevoie, de asemenea, și de refacerea corpului de rezerviști. Vedem ce se întâmplă în Ucraina unde au fost sute de mii de soldați, plus cei mobilizați, și cu toate astea abia face față războiului. Deci, în cazul unui conflict, este nevoie de resursă umană bine pregătită și în acest context cred că legea propusă de Șeful Statului Major este binevenită.

Razvan Pantelimon: legea propusa de seful Statului Major al Armatei Romane este binevenitaVlad Gheorghiță

„Lumea a devenit tot mai imprevizibilă”

Răzvan Pantelimon a mai adăugat faptul că lumea este imprevizibilă și că pot să existe oricând situații tensionate sau chiar conflictuale, însă, pentru moment, România nu se află în pericol: „Dar cred că la fel de importantă este și partea de economie, să spunem partea de înzestrare a Armatei, deoarece nu trebuie să ne mai bazăm în exclusivitate numai pe ce cumpărăm din alte părți, pentru că, în cazul unui conflict de mai mari dimensiuni, așa cum vedem acum de altfel în Ucraina, fiecare țară va fi pentru sine și va fi greu să găsim arme sau să găsim sisteme de apărare imediat, iar dacă o vom face, va fi la un preț foarte mare. De aceea cred că este importantă, repet, reluarea producției de arme și de muniție pentru că românii au avut o tradiție în această direcție dar și partea de inovare, partea de cercetare pentru că vedem, si iarăși mă refer la războiul din Ucraina exemplul dronelor și modul în care acestea sunt tot mai folosite, deci vorbim de o tehnologie civilă în esență și care, iată, este folosită acum în război. Ca atare este foarte importantă și zona aceasta de Cercetare- Dezvoltare, zona de investiții în noile tehnologii. În acest moment nu suntem în pericol direct așa cum spunea și premierul Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, nu suntem nici într-un pericol imediat, însă vedem că lumea a devenit tot mai imprevizibilă și oricând pot să existe niște situații tensionate sau chiar unele conflictuale. 

Existența unor resurse umane, a unei armate mai numeroase, mai bine pregătite, mai bine înzestrate ca și existența unor zone economice care pot fi rapid convertite la economia de război cred că pot folosi României și ca un instrument de disuadare, de împiedicare a izbucnirii unor conflicte. Deci nu neapărat trebuie să ne gândim că pregătim pentru un război deschis, ci că aceste pregătiri pot împiedica sau amâna eventual un conflict sau chiar un război.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
la ce ne arata generatiile sub 30 de ani, mucosii astia plin de sictir si cand cer bani de buzunar parintilor, ca ei nu muncesc... si daca vin rusii sau japonezii, ei tot dorm pana la 10, apoi pleaca sa bea o cafea , un facebuciuc,un tik tok, samd... pana seara cand parintii de la munca , sa le mai ceara niste bani sa mearga n club! din 10 tineri, 9 sunt licentiati la aprozare de hartii colorate, sunt semianalfabeti functionali, abia au luat bacul cu 5, evident nu muncesc , ca nu se duc ei la munca pt 3-4000 lei.... te uiti la ei , te apuca sila! Armata obligatorie 6 luni, asta trebuie, ca multi nu sunt in stare nici sa isi spele farfuria dupa masa!
2
0
Poate o monitorizează pe măta securistule.
0
4
este pur si simplu o vrajeala ! un soldat angajat la mapn primeste salariu 2200 de lei ! si ce face toata ziua e salahor e pus sa sape santuri si sa repare garduri ! toti angajatii mapn au zis ca in caz de razboi isi dau demisia , asa ca asta e cauza , sunt plecari masive din mapn ! cautati salarii si conditii mapn !
6
3
Pai primul lucru pe il fac e sa ma urc in trenul de bucuresti si sa vizitez parlamentul. Daca tot mor macar sa iau si niste parlamentari cu mine. Nu mai vb de premiul cel mare, I******s. Sa merg la razboi pt cine? Ciolacu? Ciuca? I******s? Pt nenorocitii care ne-au sclavagit si inrobit timp de 34 de ani? Mwe ba laturilor, mai bine ma dau cu rusii sa omor cativa dintre voi decat sa mor ca prostul pt rahatul asta de tara
8
3
Multa mwe cu k*t zelenski!
4
4
Fierbe patriotismul în tineretul țării! Își expun și lașitatea prin comentarii. Aceste comentarii singure sunt o chemare pentru ruși să ne atace. Cine trebuie le monitorizeaza cu siguranță. Epigonii...
6
6
Se dă concurs pentru ocuparea posturilor? Că așa se face la stat toate funcțiile se ocupă prin concurs de toate neamurile amante și parașute
5
2
Tu sigur esti apvist care ai luptat la popota, pentru care tara sa lupte tinerii ca deja e colonie furata de toate gunoaile politice
12
5
Tineretul din ziua de azi nu a inceput sa se deștepte, cum invoca ăla de mai jos. A început să se bulangeasca, de aici lipsa de sânge în instalație să pleci la război și să lupți precum un adevărat mascul. Dar noi avem bulani pensați și unși cu creme. S-ar pisa pe voi toți bărbații adevărați ce au murit în ambele războaie mondială, că țara asta să poată continua sa existe.
7
10
ciochistule burdihanos sa te duci tu la razboi cu neamul tau, ca sa te desumfli, fomistule imbuibat, mars in ukraina sa-ti iei drona in fundd
11
5
Umflatu asta cine este, sa isi dea cu parerea la el in sufragerie, astia trebuie dati jos acum la alegeri ca dupa o sa faca tot ce vor
11
6
La cat de dolofan esti ca sa nu iti spun gras si titic, as vrea sa te vad cu arma pe front. Piticanie ordinara. Mare istoric ce esti.
9
4
,,HAI'':Nu e morcovul măi posibil fost melitar pe timp de pace.Nu te crede viteaz tu și că alții s lasi. Alții ăia pot fi mai breji decât tine,tu doar ți ai cautat un loc călduț, repet,pe timp de pace.Unde să nu faci nimic.
4
4
Apvistii au prins tupeu, nu s-a votat prin referendum sa nu se mai faca obligatoriu si sa fie pe baza de contract, mos teaca asta vrea sa schimbe legea ,o sa plece jumatate din tara in prima saptamana
7
4
Faceți-vă bagajele să fugiți, ca v-a intrat morcovul, auzi, să meargă pensionarii și bogații la război și noi să stăm pe tik tok și counter strike
6
5
Să facem un calcul.Militarii,jandarmii,polițiștii și cei din sri, activii și pensionații la 40 de ani,adunați cât fac?O superarmata pentru că sunt mulți. Plus ca au primit și primesc salarii si pensii pentru ceva,nu?Să își merite soldele.Restul de voluntari să primească retroactiv toate drepturile de care au beneficiat susmentionatii. Ăsta i calculul de bun simț. Ca n o sa las plugul din mână să merg la razbel împreună cu toți odihniții ăștia. Eu nu s așa odihnit și nici nu prea mă atrage compania lor.
14
3
guvernantii, politicienii ,magistratii ,judecatorii toti cu pensii speciale ar trebuii sa faca parte din prima linie a frontului in eventualul unui razboi, sa dea exemplu de patriotism sa si apere averile si locul de munca la stat ! tineretu, majoritatea e inafara ,pensionarii adevarati au luptat la vremea lor ca sa poata primii ce pune deoparte !
13
1
ma doare in fund, unde se va opri rusia. generalul asta trebuie verificat. adica, sa se duca barbatii tineri la razboi, sa moara ptr lacomia altora. sa credeti voi asta. tineretul din de azi(din toate tarile), a cam inceput sa se destepte, nu mai crede in minciuni. dute tu la razboi, ca de aceea ai luat solda, grade, etc.
14
2
r*mânia armată numeroasă pentru că toți apăram ce era al nostru,adică tara cu tot ce exista.Acum după ei ar trebui să apărăm ce nu e al nostru,căci țara nu mai e a noastră și nici ce e în țară. Iar milioanele de plecați din țară la muncă, probabil vor apără tarile ce i au adoptat,cu masă, casă și salarii.Si e corect.La noi ar trebui să fie baza apărării pe bugetari și pe parte din pensionari,ei au ce drepturi să și apere.Tot corect.
12
2
Sa se duca in prima linie, copiii de barosani, cu ma-sa cu tac' su si toata familia lor! Ce plm sa apar aici? Ca nimic nu mai e pe numele Romaniei. Stati trankilo, are cine sa-si apere acareturile, de alde omw, carrefour si asa mai departe. Oricum, tot sclavi vom fi daca vin rusii.
13
1
Vor sa ne implicam in Ucraina asta a fost obiectivul politrucilor occidentali de la început sa lupte ei copii lor care au ce pierde din ce au furat mie nu mi ia nimeni apartamentul de 50 m
12
2

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699