REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

”Delfinul”, singurul submarin din dotarea Armatei Române ajunge la fier vechi

”Delfinul”, singurul submarin din dotarea Armatei Române ajunge la fier vechi

Valentina CAMARA 19 februarie 2023 | 09:42 3890

Povestea submarinului Delfinul, cel mai scump obiect din inventarul Armatei Române, se apropie de un previzibil sfârșit. Cumpărat în 1986 cu 40 de milioane de dolari din URSS (echivalent a 100 de milioane de dolari), submarinul a funcționat doar 10 ani, după care a rămas fără baterii.

”Delfinul”, singurul submarin din dotarea Armatei Romane ajunge la fier vechi

Acumulatorii Delfinului costă 20 de milioane de dolari

”Delfinul” are 73 de metri lungime, 10 metri lățime și are capacitatea de a ține un echipaj în siguranță timp de 45 de zile. Submarinul face parte din clasa ”KILO”, se poate deplasa cu 8-12 noduri în croazieră și dispune de un sistem automatizat de lansare torpile calibru prin șase tuburi aflate la prova.

De asemenea, submarinul poate lansa 18 torpile în 6,4 minute și poate lua la bord 24 de mine speciale, dispunând și de un sistem de lansare a țintelor false și un complex de rachete antiaeriene. ”Delfinul” a fost adus în mare secret în România, în 1985, și prezentat ca unul dintre cele mai moderne submarine din Marea Neagră.

Timp de 10 ani, ”Delfinul” a ieșit în fiecare lună în misiuni de recunoaștere și patrulare, însă problema a apărut pe partea de service. În 1996, acumulatorii s-au epuizat, iar înlocuirea lor ar fi costat statul român circa 20 de milioane de dolari. De asemenea, partea rusă nu s-a mai arătat dispusă să asigure mentenanța navei.

Despre submarinul Delfinul au apărut din ce în ce mai puține informații, în ultimii ani. În 2014, MApN anunța că ”evaluează” costurile lansării la apă a unicului submarin din dotarea armatei, însă lucrurile nu au evoluat în bine, iar Delfinul părea să aibă soarta pecetluită.
Angel Tîlvăr spune că submarinul e depășit și nu a mai găsit pe nimeni să-l repare

Pe 6 februarie 2023, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a răspuns unei interpelări semnate de deputatul Dan Tănasă, în care confirmă că submarinul Delfinul nu va mai fi văzut la apă.

Repunerea submarinului Delfinul în stare de operativitate necesită intervenții de amploare în vederea interoperabilității cu forțele navale ale statelor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, nu numai în ceea ce privește achiziționarea acumulatorilor necesari, dar și a armamentului și tehnicii de bord.

Totodată, proveniența navei la care faceți referire în cuprinsul intervenției creează dificultăți în identificarea unui operator economic care să-și asume executarea lucrărilor de revitalizare și modernizare a acesteia”,  se a rată în răspunsul ministrului apărării, Angel Tîlvăr.

România vrea să cumpere submarine noi din Franța

Șeful armatei a arătat că România are în vedere achiziționarea a două nave militare, prin programul de înzestrare ”Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”.

Ideea nu este nouă, ea fiind lansată de fostul ministru Mihai Fifor, care a anunțat încă din 2018 că intenționează să cumpere un submarin, sau să-l fabrice în țară.

Anul trecut, Vasile Dîncu a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru achiziția de submarine și elicoptere. Partea română optase pentru două submarine Scorpene, construite de Naval Group, aceeași companie care ar trebui să livreze celebrele corvete.

Noile submarine au 75 de metri, o rază operațională de 12.000 de kilometri (1.000 km în submersie) și o autonomie de 50 de zile (21 de zile în submersie). Navele Scorpene sunt înarmate cu 6 tuburi de torpile și pot lansa atât rachete antinavă Exocet cât și rachete antiaeriene MICA, potrivit fanatik.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai bine să-l facă muzeu iar încasările sa duca la un program al copiilor de trupa viitorii ofițeri
1
1
Cu regret, submarin (unul sau mai multe) la Marea Neagră (o mare mică și închisă, nu ocean) este un lux scump și inutil. S-a văzut în urma razboiului din Ucraina că viitorul o reprezintă dronele, care pot fii de mai multe feluri, cu mai multe feluri de misiuni, care se pot upgrada în timp. Din păcate în r*mânia cercetarea este aproape de zero, un mare handicap.
8
0
prostane, de ce nu ai dat si tu spaga sa te angajezi in armata..??? baaa da retardat mai esti ...aveai si tu burta si te jucai cu delfinu...
11
8
mai mare rusinea. am platit solde, haine, pensii la 50 de ani, ptr niste tipi care se jucau pe delfinul. armata romana, feresca dzeu de ceva real, ce ne facem noi cu burtosii?
14
13
Iar cei care au muncit pe el vor primi salarii și pensii speciale că au fost paznici pe un putregai...
13
14

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510