REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
28° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

Recean: Republica Moldova are ca obiective asigurarea păcii şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni

Recean: Republica Moldova are ca obiective asigurarea păcii şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni

Victor ROTARU 24 mai 2024 | 00:00 77

Republica Moldova are două principale obiective, asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, a declarat prim-ministrul Dorin Recean în intervenţia sa din cadrul Black Sea and Balkans Security Forum.

Recean: Republica Moldova are ca obiective asigurarea pacii si salvarea vietilor prietenilor si vecinilor ucraineniDorin Recean

În intervenţia sa din cadrul panelului dedicat analizei impactului agresiunii ruse împotriva Ucrainei asupra regiunii Mării Negre, premierul Republicii Moldova a mai arătat că încurajează pe toată lumea să susţină eforturile Ucrainei.

"Apreciem operaţiunile eficiente ale Ucrainei la Marea Neagră, acum Marea Neagră fiind mult mai sigură decât în urmă cu 18 luni şi rutele comerciale au fost reluate", a afirmat Recean.

Dorin Recean a mai spus că "deşi nu există o ameninţare armată directă asupra Republicii Moldova, există un război hibrid dus împotriva noastră cu întregul arsenal al războiului hibrid - atacuri cibernetice, proteste plătite, propagandă plătită, narative false".

"De aceea este responsabilitatea noastră să consolidăm capacitatea de apărare şi de a menţine securitatea şi de a dezvolta afacerile externe", a menţionat premierul.

În ceea ce priveşte situaţia de securitate din regiunea Marii Negre şi demersurile Republicii Moldova pentru sporirea rezilienţei într-un context foarte dificil, Recean a apreciat că în următoarele 18 - 24 de luni va fi o fază activă a agresiunii ruse asupra Ucrainei, inclusiv în Marea Neagră, fapt ce va pune multă presiune asupra Moldovei, atât economic, cât şi din punct de vedere al securităţii.

"Principalul nostru scop este să ne consolidăm capacitatea de apărare şi capacitatea de a asigura securitatea în Republica Moldova, inclusiv pentru că avem staţionate ilegal trupe ruseşti în partea stângă a Nistrului (...) Prioritatea este apărarea antiaeriană pentru infrastructura critică, cum ar fi aeroportul, sistemele de distribuţie electrică şi de alimentare cu gaze naturale", a declarat Dorin Recean, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620