REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Refugiații ucraineni s-au săturat de mare și au luat drumul spre stațiunile montane

Refugiații ucraineni s-au săturat de mare și au luat drumul spre stațiunile montane

Marieta ȘTEFAN 17 august 2023 | 00:00 4457

La Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Constanța au fost înregistrate, până în prezent, 5.000 de cereri pentru întocmirea dosarelor prin care refugiații ucraineni fac dovada că sunt în căutarea unui loc de muncă. Fără aceste dosare nu ar mai beneficia de subvenția acordată de stat. Cu toate că al doilea oraș preferat de refugiații ucraineni, pentru a se stabili, este Constanța, se pare că aceștia, între timp, și-au schimbat opțiunile și vor să migreze către alte județe.

Refugiatii ucraineni s-au saturat de mare si au luat drumul spre statiunile montane

Refugiații ucraineni au beneficiat de subvenții de la stat pentru a se putea întreține pe parcursul șederii. Inițial, programul denumit 50 – 20, aloca 50 de lei de persoană pentru chirie și 20 de lei pentru hrană, zilnic. Banii erau fonduri europene, primiți de Guvern, care ajungeau la refugiați prin Direcția Generală de Asistență Socială și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea. Începând de la 1 mai, anul curent, programul de sprijin dedicat ucrainenilor a fost schimbat. Astfel, noul ajutor financiar se va acorda până la 31 decembrie 2023, în anumite condiții. Pentru primele patru luni consecutive, o familie va primi 2000 de lei lunar pentru a plăti cazarea. Dacă este vorba despre o persoană singură, aceasta va primi doar 750 de lei. Pentru hrană este alocată suma de 600 de lei pentru fiecare persoană. Începând cu cea de a cincea lună a anului, refugiații nu au mai primit bani pentru mâncare. 

Nu se mai dau bani fără un dosar întocmit

În plus, ei vor trebui să facă dovada înregistrării în Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (A.J.O.F.M.) Constanța. De asemenea, copiii lor trebuie să fie înscriși la o școală din localitatea unde își au reședința.

Refugiatii ucraineni s-au saturat de mare si au luat drumul spre statiunile montane

„Conform noilor reglementări legislative, refugiații ucraineni trebuie să facă dovada înregistrării în cadrul agenției de șomaj unde își au reședința, ca să poată beneficia de sumele forfetare date de Guvern. Cu hârtia de la noi trebuie să întocmească un dosar, cu care să se prezinte la Direcția Generală de Asistență Socială, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea face plățile”, ne-a declarat Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al A.J.O.F.M. Constanța.

5.000 de refugiați, înregistrați la A.J.O.F.M.

Pentru a nu pierde subvenția de la stat, ucrainenii stabiliți în județ au dat buluc la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Constanța. Au fost înregistrați peste 3.500 de refugiați în luna mai, care au beneficiat de servicii gratuite, iar de atunci și până acum încă 1.500. Așadar, în total, sunt aproximativ 5.000 de cereri pentru întocmirea dosarelor, prin care ucrainenii arată că sunt în căutarea unui loc de muncă. Dar printre aceștia sunt și persoane care nu întrunesc întru totul aptitudinile sau vârsta necesare pentru a intra în câmpul muncii. Până acum au fost angajați peste 100 de refugiați.

„Până acum am primit în jur de 5.000 de cereri, dar printre cei care le-au făcut se numără și copii peste 16 ani și pensionari de la ei din țară. Au fost angajate aproximativ 100 de persoane în domeniile: construcții civile, construcții navale și Horeca“, a adăugat Adelina Vlad. Cu toate că al doilea oraș preferat de refugiații ucraineni, pentru a se stabili, este Constanța, se pare că aceștia, între timp, și-au mai schimbat opțiunile și vor să exploreze noi orizonturi. La Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă  Constanța au fost primite până acum aproximativ 50 de cereri de transfer pentru alte județe. 

„Primim zilnic cereri de transfer de dosar de la colegii din alte județe. În total sunt aproximativ 50. Județele preferate sunt Ilfov, Brașov, Dâmbovița“, a concluzionat purtătorul de cuvânt al A.J.O.F.M. Constanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Constanta e de munca la greu dar din 5000 de solicitanti sau angajat 100! Restul vor doar sa obtina documentele pentru ajutoare.
7
0
De UCRAINIENI sa plece!
19
35
Cred ca li se dau prea multe drepturi ucrainienilor,iar ei ne rad in fata .Normal ar fi intai sa ne ajutam compatriotii nostri ,iar apoi sa-i ajutam si pe altii!
19
35
noi primim bani de cazare? stat de cacao, ai nostri nu primesc nimic dar pe astia ii pupati in dos.
17
30
ATENTIE . SUNT DESTULE JAVRE ORDINARE CARE-I PUPA-N KUR PE UCRAINENI
18
30
Nu e de munca nici pentru romani. Probabil ca s-ar dori ca ucrainenii sa presteze munci de sclavi,eventual femeile regulate si toti sa stie limba noastra mai bine decat analfabetii functionali care termina scoala. E greu intr-o tara bolnava ca Romania. Disperatii aceia ar trebui sa fie indrumati catre tari civilizate,unde sa poata munci pe salarii ,nu pe rahat ca la noi si in plus,unde sa fie folosita pregatirea lor profesionala,pentru ca la noi chiar nu au unde. Au plecat milioane de romani si nu de bine,asa ca nu era cazul sa se insiste cu mentinerea ucrainenilor la noi,in aceasta tara haotica si ostila propriului popor.
8
27
Mai interesează-te, fonduri de la UE nu mai vin ptr refugiati. S-a decis ca fiecare tara sa contribuie ptr ajutor din bugetul propriu, iar UE sa aloce fonduri ptr armament, dezvoltarea/sustinerea economiei ucrainiene (bineinteles totul umflat, ptr ca ulterior sa ia insutit de la ei). Asa patrioti infocati sunteti ca va documentati doar ce va relateaza TV-ul
15
22
Pacat ca postati sub anonimat si aveti tupeu sa scrieti ca deja imi inchipui ca aveti “scoala vietii” la info profil de social media :))
14
4
Vaiii o sa ne aperi tu in timp ce-l pupam in c*r pe rus noi astia ca mine. mars ma slugoi strangator de galeti si faina la 4 ani
11
8
Fraiere, daca este sa vina rusul , tu si altii ca tine, care acum il huliti, o sa fiti primii care.l pupati in c.r
12
43
Eu nu inteleg, e razboi la ei in tara, dar statiunile lor functioneaza, economia functioneaza, se joaca fotbal. Oare ce interese sunt?
24
43
Ce platiti ma voi amarilor ? Sunt platiti din bani europeni. Ai fost ma sluga la ajofm sa vezi cate posturi sunt vacante si cate firme sunt inscrise cu posturi vacante? Poate vine rusnacu peste noi sa vezi ce maturati strada pe la unguri patriotilor.
15
24
S-au inregistrat 5.000 si s-au angajat 100! Niste putori care se plimba pe banii fraierilor in toata tara si Europa. De la mare la munte si invers, si romanii platesc. Ne trateaza ca pe p****i. Si nu numai Iohanis, Ciuca, Ciolacu sant vinovati, fiind sclavetii Americii, executa ordinul, ci si romanii. Sa ne aducem aminte cum fugeau la granita sa le dea placinte poale-n brau, muraturi, branza de burduf, etc.
31
10
Invadatorii ucraineni fac ce vor in romanica lui plavanis, pe banii nostri
32
50
Suntem tare necăjiți ne spargem in figuri cu mașini de lux marca Lexus și așteptăm ajutoare de la papagalul CIOHANNIS.MINUNAT !!!
38
50
Regulile sunt reguli ! Poate nu sunt cele mai ok , dar dacă te primesc în casa mea, ai bunsimț, și nu te urca cu picioarele pe masă!!!!Adică, RO face eforturi să ajute UA, mult -puțin , e loc sau nu de mai bine, măcar ajutăm. Nu ne dau banii afară din casă , lăsăm de la noi , numai sa fie bine! Dar ajunge, nu exagerăm doar ca fraierii Ciolacu și Cățu să dea bine' n poze la UE. Dacă nu era războiul cu Rusia , Ucraina, în nesimțirea ei , nu ar fi dat vreun ban pe depturile ramănilor din Cernăuți. Și atunci ? Ok , ajutor dar cu măsură !
46
60

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016