REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.1° Constanța Mar., 20 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6827
22.1° Constanța Marți, 20 August 2024 Anul XX Nr. 6827
 

Reguli generale de preparare și consum a alimentelor în colecistită cronică

Reguli generale de preparare și consum a alimentelor în colecistită cronică

Replica API 26 aprilie 2021 | 00:00 807

Cerealele și făinoasele se recomandă utilizate sub formă de supe mucilaginoase, în combinație cu lapte sau brânză slabă sub formă de budinci de orez sau gris. Nu se recomandă consumul de pâine caldă, proaspătă, de cereale cu conținut crescut de zahăr, cacao și grăsimi, și nici produse de patiserie și cofetărie din comerț, cu unt, untură, margarină, etc.

Sursă foto: Shutterstock

Lactatele se consumă sub formă de lapte dulce simplu degresat sau asociat cu ceai, făinoase cu lapte, lapte de pasăre.

Carnea și derivatele. Se preferă carnea albă de curcan, pui, peste sau fructe de mare, friptă la grătar, înăbușită la cuptor sau fiartă rasol, ori tocată (dată prin mașină de tocat de două ori, dar fără ceapă, fără condimente și neprăjită). Nu se recomandă consumarea cărnii sub formă prăjită, fezandata, afumată, piftie sau de animal bătrân. Carnea slabă se poate consumă de asemenea sub formă de supă de carne, fără grăsimi, cu lămâie sau borș în cantitate moderată. Condimentarea cărnii se va face de preferat cu diverse verdețuri proaspăt tocate. Se recomandă adăugarea de bucăți de carne sau brânză moale tocate cât mai mărunt în diverse salate, sosuri, supe, scrie doc.ro.

Ouăle se recomandă a se consumă fierte moi, sub formă de ochiuri în apă, prin adăugare la diverse mâncăruri (ciorbe, supe), în budinci, sufleuri, mai ales albușul. Gălbenușul se recomandă în cantitate cât mai mică, maxim 2-3/săptămâna.

Legumele sunt recomandate fierte, pregătite că supe, soteuri, sufleuri, budinci, pireuri, salate, peste care se poate adaugă lapte, iaurt degresat, brânză rasă, carne slabă mărunțită, etc.

Nu se recomandă folosirea sau prepararea legumelor cu adaos de grăsimi, sub formă de rântașuri, și nici a legumelor celuloză dura în stare crudă (ridichi, ceapă, usturoi, varză, conopidă, castraveți, gulii, etc), și nici sub formă de supe creme cu smântână sau brânzeturi grase.

Fructele se pot consumă bine coapte, în compoturi moderate îndulcite, sub formă de piure sau smoothie, înghețată de fructe cu iaurt degresat, gem fără semite, spumă de fructe.

Grăsimile se folosesc sub formă de uleiuri crude la salate, unt proaspăt în cantitate limitată (maxim 10 gr/zi), sosuri cu conținut redus de grăsimi și puțîn condimentat, de preferat din iaurturi degresate. Nu se vor consumă sosuri grase și nici condimentate, prăjeli, rântașuri, maioneze.

Deserturile se prepară sub formă de prăjituri de casă cu fructe, brânză degresată sau orez, cu aluat uscat sau fiert, pandișpan, biscuiți ori clătite cu conținut redus de grăsimi. Nu se recomandă pregătirea deșerturilor cu grăsimi, untură, gălbenușuri, cacao în exces și nici prin prăjit (gogoși)

Combinaţii de alimente recomandate în colecistită cronică

Carnea fiartă, înăbușită sau sub formă de perișoare dietetice se servește cu o garnitură de legume sub formă de pireuri, soteuri, la abur sau înăbușite la cuptor.

Legumele pot fi servite sub formă de soteuri, pireuri la care se poate adaugă înainte de consum ulei sau puțin unt, brânză rasă, ou (albuș), alături de budinci sau sufleuri preparate în baia de apă.

Zarzavaturile vor fi bine fierte, zeamă se poate îngroșa cu gris sau orez. Se pot folosi chiar zarzavaturi crude în funcţie de toleranţa fiecărui individ. Sosurile se prepară cu ulei crud, niciodată încins, iar făinoasele de asociază foarte bine cu lapte sau cu legume.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
482515172434
5/49
12292611027
joker
251140103212