REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.4° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
28.4° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

REPER a lansat Planul Verde al Capitalei destinat în primul rând reducerii poluării

REPER a lansat Planul Verde al Capitalei destinat în primul rând reducerii poluării

Victor ROTARU 25 mai 2024 | 00:00 67

Planul Verde al Bucureştiului, programul de guvernanţă locală pentru transformarea Capitalei într-un oraş sustenabil şi rezilient, în care calitatea mediului este îmbunătăţită, a fost lansat de către candidaţii susţinuţi de formaţiunea REPER pentru primăriile sectoarelor 3 şi 4, Ana Ciceală şi Cătălin Teniţă.

 REPER a lansat Planul Verde al Capitalei destinat in primul rand reducerii poluarii

Potrivit reprezentanţilor REPER, planul cuprinde măsuri ambiţioase de reducere a poluării, extindere a spaţiilor verzi, gestionare eficientă a deşeurilor şi adaptare la schimbările climatice prin metode care nu îngreunează traiul bucureştenilor.

O primă măsură este reducerea cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră şi a altor poluanţi la care se înregistrează depăşiri faţă de nivelul din 2020, prin implementarea unui Plan integrat privind calitatea aerului şi a strategiei ce vizează atenuarea şi adaptarea la schimbări climatice.

Totodată, se urmăresc: asigurarea accesului la un parc sau o grădină urbană la sub cinci minute de mers pe jos pentru fiecare locuitor şi atingerea a 27 mp de spaţiu verde per persoană, creşterea gradului de colectare selectivă a deşeurilor municipale la 100% conform legislaţiei şi depozitarea la groapa de gunoi a numai 10% din deşeuri municipale şi ambalaje până în 2030, cu dezvoltarea capacităţii de reciclare de deşeuri a municipiului Bucureşti, reabilitarea termică a tuturor imobilelor municipale închiriate de cetăţeni şi asigurarea utilităţilor din surse regenerabile şi, nu în ultimul rând, conformarea 100% a calităţii apei potabile în toate zonele oraşului şi amplasarea de cişmele cu apă gratuită în spaţiile publice.

Viziunea pe care se bazează planul cuprinde abordarea integrată a problemelor de mediu, cu soluţii transversale, tranziţie justă către o economie circulară şi neutră din punct de vedere climatic, implicarea cetăţenilor şi a stakeholderilor în co-crearea şi implementarea soluţiilor verzi; parteneriate extinse cu mediul academic, societatea civilă şi sectorul privat. Totodată, se au în vedere integrarea aspectelor de mediu în toate politicile şi deciziile administraţiei, creşterea rezilienţei urbane la riscurile climatice şi dezastre naturale, educaţie şi conştientizare pentru o cultură a sustenabilităţii în rândul cetăţenilor, sistem integrat public de monitorizare a datelor de mediu privind aerul, zgomotul, transportul, spaţiile verzi, sănătatea.

Deputatul Cătălin Teniţă, preşedinte al REPER Bucureşti, care deschide lista partidului pentru Consiliul General, candidat pentru Primăria sectorului 4 din partea formaţiunii, a subliniat că bucureştenii au acum un plan concret, fezabil, destinat sănătăţii oamenilor, în primul rând a copiilor, într-un oraş care în prezent are un grad mare de poluare.

"Planul Verde este despre oameni şi mai ales despre copii, pentru că, până la urmă, dacă ne uităm la ceea ce vrem noi să facem, din perspectiva aceasta, a verdelui, este să avem copii mai sănătoşi. Cu toţii suntem absolut devastaţi când un copil suferă de un astm pe care nu ar trebui să-l aibă, nu are suficient de multe spaţii de joacă, ajunge să trăiască efectiv o viaţă care nu este naturală. (...) Cifra copiilor care au boli pulmonare legate de poluare arată că o ducem foarte, foarte rău. Partea aceasta de reducere a poluării este cheia în lupta noastră. Este esenţial să înţelegem că natura trebuie introdusă în comunităţi, mai ales pentru copii", a argumentat Cătălin Teniţă.

În ceea ce priveşte colectarea selectivă, el a arătat că "nu putem să numărăm anii de infringement pe această temă". "Suntem în infringement mai mult de un deceniu", a adăugat acesta.

Consilierul general Ana Ciceală, care candidează independent pentru Primăria sectorului 3 susţinută de REPER, a spus că măsurile pentru dezvoltarea unui Bucureşti Verde presupun respectarea lor de la nivel individual până la nivelul administraţiilor de sector, dacă se doreşte atingerea obiectivelor de calitate a vieţii pentru întregul oraş.

"Cred că este foarte important să avem un plan. Este extrem de important ca cetăţenii care vor vota peste câteva zile să aibă pe hârtie nişte promisiuni clare cu nişte indicatori de performanţă pe care să-i urmărească în următorii ani. Pe de altă parte, este foarte important cine face aceste promisiuni. (...) - dacă le fac nişte oameni care cred într-adevăr că asta este de făcut în continuare şi care ştiu cum să le ducă la îndeplinire sau dacă le fac nişte politicieni get-beget, să le zic aşa, care pur şi simplu le pronunţă, dar nu au în cap sub nicio formă respectarea acelor cuvinte. (...) Este important să ai şi filozofia corectă, pentru a duce mai departe aceste planuri", a transmis Ana Ciceală, care crede că succesul unui astfel de plan constă şi în existenţa unei echipe corecte.

Au mai fost prezenţi europarlamentarul Dragoş Pîslaru şi deputata Oana Cambera, iar moderatorul evenimentului a fost Diana Voicu, reprezentant al societăţii civile, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016