REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Reportaj! Frânturi și clipe din viața unui salvator de la ISU Dobrogea! Video

Reportaj! Frânturi și clipe din viața unui salvator de la ISU Dobrogea! Video

Virgil STOIAN 24 ianuarie 2023 | 00:00 4471

Meseria de pompier este una, pe cât de frumoasă, pe atât de periculoasă, lucru de care aveam să ne convingem după ce am petrecut 24 de ore în mijlocul salvatorilor de la ISU Dobrogea, mai precis Detașamentul Fripis Marius Daniel. Sunt cei care au rol decisiv în gestionarea situațiilor de urgență precum incendii, inundații, accidente rutiere, precum și în asigurarea unui răspuns rapid și eficient în cazul unor situații de criză. Criticați des și lăudați mai rar, acești eroi ai zilelor noastre își fac treaba în continuare, neprecupețind nici un efort în salvarea celor în nevoie. În scurtul timp petrecut în mijlocul lor am cunoscut o echipă bine sudată, bine pregătită, și gata oricând de intervenție, de la dispecerii care preiau apelurile de urgență până la paramedicul care nu se dă înapoi de la a face 30 de minute de masaj cardiac pentru a resuscita un accidentat.

Reportaj! Franturi si clipe din viata unui salvator de la ISU Dobrogea! Video O parte din Detașamentul Fripis

Reporterul Replica a petrecut o zi în mijlocul salvatorilor de la ISU Dobrogea. Am ajuns chiar în momentul schimbului de tură, ocazie pentru a vedea logistica cu care se intervine în situațiile de urgență, dar și de a face cunoștință cu oamenii alături de care urma să petrecem 24 de ore. Rând pe rând, ne-au fost prezentate mașinile și echiparea lor, totul sclipind de ordine și curățenie.

 

 

Detașamentul Fripis a avut 1800 de intervenții în anul 2022

A urmat un scurt interviu cu plutonier adjutant Sorin Grecu, unul dintre șefii Gărzii de Intervenție și Stingere de la Detașamentul Fripis Marius  Daniel, care a făcut o scurtă descriere a zilei de lucru a unui pompier, a tehnicii din dotare, dar și un bilanț al activității detașamentului în anul 2022: ” Avem cele mai multe intervenții din Constanța, dintre toate detașamentele. Programul de lucru începe la ora 8, cu schimbarea gărzii de intervenție, se verifică autospecialele, să fie operative și să aibă toate materialele din dotare, iar apoi urmează exerciții, aplicații, pregătiri pentru intervenții și stingere, pregătire teoretică sau alte activități specifice. Detașamentul Fripis Marius Daniel a avut aproximativ 1800 de intervenții în anul 2022, incendii, accidente auto, descarcerări, asigurări măsuri PSI și altele. Cea mai grea intervenție din 2022 a fost cea de la Arhiepiscopie, unde am acționat pentru stingerea și limitarea pagubelor, dar și cea la biserica din Tomis Plus, o intervenție destul de grea unde am participat cu mai multe forțe din cadrul ISU Dobrogea Constanța.

Pompierul artist

O figură destul de pitorească din cadrul Detașamentului Fripis este plutonier adjutant Romulus Pascaru, care îmbină cariera de pompier cu cea de scriitor, având deja la activ o carte publicată.

Reportaj! Franturi si clipe din viata unui salvator de la ISU Dobrogea! Video Romulus Pascaru

Acesta a făcut o scurtă prezentare a dotărilor echipajului de descarcerare povestind, totodată, și un caz destul de greu cu care s-a confruntat: ” Am avut un om prins sub pământ, care mai bine după 30-40 de minute a fost salvat în viață. Era un spațiu destul de amplu, în groapa respectivă, nu se știa exact unde este omul, după aproximativ 20 de minute de săpat am găsit o ureche, am descoperit pământul de la nivelul gurii și am văzut că respiră. Am continuat să săpăm, am asigurat malurile, lucrurile au evoluat foarte bine dar a fost o muncă să îl dezgropăm, am săpat și cu mâinile goale. A fost o muncă titanică pentru tot echipajul. Norocul lui că a fost prins într-o poziție de rugăciune și a avut oxigen.

De 16 ani la ISU Dobrogea

Un alt veteran al ISU Dobrogea, ca de altfel majoritatea celor din Detașamentul Fripis, este plutonierul adjutant Adrian Nicolae Hânză, comandant de echipaj.

Reportaj! Franturi si clipe din viata unui salvator de la ISU Dobrogea! Video Adrian Hânză

De 16 ani la ISU, acesta a făcut inclusiv stagiul militar aici, punându-se de atunci în slujba ajutării semenilor săi: ” Activez în cadrul ISU Dobrogea de aproximativ 16 ani. Am făcut stagiul militar la această armă și de atunci am rămas aici. M-a atras salvarea de vieți omenești și este o nouă provocare în fiecare zi.” a declarat acesta.

Accident în Ovidiu

Pe lângă exerciții specifice, interviuri am avut parte și de intervenții în care am observat operativitatea dar și legăturile nevăzute dintre salvatori. În jurul ore 19:30, alarma a fost dată. Era vorba despre un accident, la Ovidiu, în apropierea Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi”. În nici două minute, echipajele au plecat spre locul accidentului gata să se confrunte cu orice fel de grozăvie.

Reportaj! Franturi si clipe din viata unui salvator de la ISU Dobrogea! Video

Din fericire, a fost un accident destul de ușor, un autovehicul intrând într-un dubă plină cu cetățeni de origine pakistaneză, în urma impactului, șoferița autovehicului ajungând la spital cu traumatism cranio cerebral, ceilalți neavând răni grave. Echipajele venite la fața locului au acționat pe ”mutește”, intervenția decurgând fără probleme de la asigurarea victimelor până la măsurile PSI, într-un interval de doar câteva minute.

Mașină răsturnată, pericol de explozie

Evenimentele au continuat cu o altă intervenție, tot la Ovidiu, în sensul giratoriu de la intersecția cu A4. Dispecerul de serviciu a recepționat, în jurul orei 24, un apel de la o persoană care spunea că un automobil s-a răsturnat în apropierea unei stații GPL, existând astfel riscul unei explozii.

Reportaj! Franturi si clipe din viata unui salvator de la ISU Dobrogea! Video

Ajunse la fața locului, echipajele ISU au eliminat imediat orice fel de risc al unei explozii, și echipajul SMURD a început resuscitarea victimei accidentului. După mai bine de jumătate de oră de eforturi, paramedicul SMURD de la ISU Dobrogea a reușit resuscitarea persoanei accidentate, aflate într-o stare destul de gravă, care a fost transportată la Spitalul Județean.

Incendiu la Spitalul OCH

Aventura în cadrul ISU Dobrogea avea să se încheie într-un mod apoteotic. Abia ajunși la sediu după accidentul de la sensul giratoriu de la Ovidiu, aveam să fim întâmpinați cu vorbele: ” De ce v-ați întors? Înapoi că e incendiu la spitalul OCH.”

Reportaj! Franturi si clipe din viata unui salvator de la ISU Dobrogea! Video

Ajunși la spital în nici 10 minute, aveam să realizăm încă o dată operativitatea celor din detașamentul Fripis și nu numai. Profitând de faptul că nu părăsiseră încă locul accidentul de la Ovidiu, echipajele ISU au ajuns în doar câteva minute la locul incendiului. Probabil din cauza unui scurtcircuit, firma luminoasă a spitalului a luat foc, incendiul amenințând să se extindă pe întreaga fațadă a spitalului. Din fericire, echipajele ajunse au reușit să stingă incendiul în doar câîteva minute, acționând atât de la sol, de lângă autospecială, cât și de pe acoperișul spitalului.

Reportaj! Franturi si clipe din viata unui salvator de la ISU Dobrogea! Video Unul din participanții la stingerea incendiului

Încă o dată s-a dovedit operativitatea ISU, în maxim 20 de minute, la locul accidentului ajungând aproape 20 de mașini, din tot județul, gata să lupte cu flăcările. Dar, totul e bine când se termină cu bine, incendiul a fost lichidat, nu au existat victime, doar 10 persoane din personalul medical autoevacuându-se.

 

Dispecerii, o za importantă din lanțul salvatorilor de vieți

Pe lângă salvatorii care se implică activ în tot ceea ce înseamnă intervenții, există și cei care preiau apelurile, direcționate de serviciului 112. Aceștia au un rol deosebit de important, ei trebuind să afle locul unde s-a petrecut incidentul, starea victimelor dacă există, și multe alte amănunte pentru a putea trimite în teren echipajele potrivite.

Reportaj! Franturi si clipe din viata unui salvator de la ISU Dobrogea! Video Răzvan Parconie, dispecer ISU

Tactul acestora și întrebările pe care le pun celor care sună pentru ajutor au salvat de-a lungul timpului multe vieți.

Concluziile unei zile cu salvatorii de vieți

După o zi petrecută în cadrul ”familiei” Fripis, plină de evenimente, ne-am încheiat și noi, cu succes, misiunea, cu bucuria și convingerea că, deși împovărați cu imaginile din misiuni, există unitatea care emană din toate acțiunile lor, dar și prietenia care îi leagă. Indiferent de condițiile pe care le au, clădirea în care lucrează având câteva decenii de existență și arătând deplorabil, nici unul nu s-a plâns, nici măcar de oboseală, făcându-și treaba zi de zi. Mulțumim, oameni de la ISU Dobrogea!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un reportaj de excepție! Felicitări!
0
0
Am făcut armata acolo acum 21 de ani, nimic nu s-ar schimbat. Până și gropile din asfalt sunt aceleași
0
0
Felicitari !
0
0
Cinste lor. Madam friptis, la nici un an deja era maritata.
2
2
În sfârșit un reportaj adevărat in Replica
2
3

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016