REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
22.4° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Republica Cehă: O iniţiativă intitulată ''Cadou pentru Putin'' strânge bani pentru a trimite arme Ucrainei

Republica Cehă: O iniţiativă intitulată ''Cadou pentru Putin'' strânge bani pentru a trimite arme Ucrainei

A.F. 23 noiembrie 2023 | 00:00 269

Un proiect de crowdfunding din Republica Cehă, care a reuşit să strângă deja milioane de euro pentru a trimite arme Ucrainei, şi-a stabilit acum ca obiectiv cumpărarea unui elicopter Black Hawk, pe fondul temerilor legate de dezangajarea Occidentului faţă de Kiev, relatează miercuri AFP.

Republica Ceha: O initiativa intitulata ''Cadou pentru Putin'' strange bani pentru a trimite arme Ucraineisursa foto: Dárek pro Putina / X.com 

De la lansarea sa, iniţiativa, intitulată ''Cadou pentru Putin'', a strâns echivalentul a 27,5 milioane de dolari (23,1 milioane de euro) de la peste 188.000 de donatori, pentru achiziţionarea unui tanc, a unui lansator de rachete, a unui sistem de deminare, a unor drone şi a unor muniţii.

Donatorii străini au furnizat 8% din sumele strânse. Tradus în şase limbi, site-ul ceh vinde, de asemenea, tricouri care îl ironizează pe preşedintele rus Vladimir Putin şi alte cadouri pentru a-i stimula pe donatori.

Condus de un fost redactor şef din televiziune, Martin Ondracek, proiectul vizează acum strângerea de fonduri pentru achiziţionarea unui elicopter Black Hawk, în valoare estimată de 4 milioane de dolari (3,6 milioane de euro).

"Vrem să spunem lumii că Ucraina are nevoie de aceste lucruri", dar şi "să exercităm presiune", a declarat Ondracek, în vârstă de 53 de ani, pentru AFP.

Potrivit acestuia, livrările către Kiev, făcute posibile prin aceste donaţii, au avut un efect de undă asupra unor guverne occidentale.

La trei luni după ce proiectul a finanţat un tanc pentru Ucraina, guvernele olandez şi danez au semnat un acord pentru a cumpăra zeci de vehicule blindate din Republica Cehă pentru a le furniza Kievului, a spus el.

"Acelaşi lucru s-a întâmplat după ce am trimis un sistem anti-drone", a precizat Ondracek.

"Şi ştim că armata americană are mii de Black Hawks", a adăugat el.

Guvernul ceh, la rândul său, a oferit Ucrainei un ajutor umanitar şi militar semnificativ şi a primit aproximativ o jumătate de milion de refugiaţi ucraineni.

Dar acest sprijin este în scădere, iar Ondracek se teme că ţările din Europa de Vest vor obosi să sprijine Kievul şi efortul său de război.

"Ucraina este prea departe pentru ei şi nu au o experienţă istorică teribilă cu Rusia", a spus el.

Site-ul subliniază că nu este acelaşi lucru în fosta Cehoslovacie, care a fost condusă din 1948 până în 1989 de comunişti sub controlul Moscovei, suprimând orice disidenţă.

Donaţia minimă este de 1968 de coroane (80 de euro), o referire la represiunea sovietică asupra mişcării liberale Primăvara de la Praga din 1968.

''Cadou pentru Putin'' este rezultatul unei campanii de crowdfunding conduse de ambasada Ucrainei la Praga, care a avut un succes fulminant, strângând aproape 2,3 milioane de euro la lansarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

"Aceşti bani au fost folosiţi pentru a cumpăra patru camioane pline cu lansatoare de rachete pentru Ucraina, la trei zile după începerea războiului", a spus Ondracek.

Ritmul donaţiilor a încetinit de atunci. După primele trei zile de colectare pentru Black Hawk, suma strânsă este de aproximativ 366.000 de euro.

"Atmosfera din societate s-a schimbat într-un an, banii vin mai încet", spune Ondracek, care speră să strângă suma necesară în 150 de zile.

Printre proiectele sale de viitor se numără construirea unei fabrici de drone, pentru a contracara avantajul armatei ruse asupra forţelor ucrainene la acest capitol.

Ondracek, care găzduieşte o familie ucraineană în a doua sa casă de la începutul războiului, a vizitat Ucraina de mai multe ori. "Aştept cu nerăbdare să mă întorc la sfârşitul războiului, cu soţia mea, pentru o vacanţă lungă", spune el, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
intre cehi si rusofonii mwisti slovaci !!!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712