Restaurantul Sali's ia bani pe ambalajele pentru mâncarea la pachet, cu toate că ar trebui să fie gratis
Restaurantul Sali's ia bani pe ambalajele pentru mâncarea la pachet, cu toate că ar trebui să fie gratis
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestÎncepând cu data de 21 martie a.c. a intrat în vigoare legea care obligă restaurantele să asigure clienților în mod gratuit ambalaje pentru a-și lua mâncarea pe care nu o pot consuma la fața locului la pachet. Spre surprinderea noastră, nu toți patronii au luat seamă de această lege. Unul dintre restaurantele faimoase din Constanța încă percepe taxe pentru ambalaje.
Ne aflăm în perioada de după Sărbătorile Pascale, una dintre perioadele în care se aruncă cea mai mare cantitate de mâncare.
În acest context, pe data de 21 martie a.c. s-a aplicat o lege în România, care vizează risipa alimentară, iar în scopul de prevenție al acesteia, restaurantele sunt obligate să asigure clienților ambalaje în mod gratuit pentru a-și putea lua mâncarea pe care nu o pot consuma în restaurant, la pachet. Însă, nu toate localurile respectă legea. Un client al restaurantului Sali`s din Constanța a constatat cu stupoare, atunci când a trebuit să plătească nota, că a fost taxat și pentru ambalajul care ar trebui să fie oferit în mod gratuit.
Notă de plată la restaurantul Sali`s
Prețul ambalajului a fost de 1 leu. Nu este o sumă imensă, dar având în vedere câte persoane iau masa în acest restaurant, cu siguranță se adună o sumă considerabilă în buzunarul patronului.
Există restaurante care oferă de mai mult timp clienților posibilitatea de a-și lua în mod gratuit mâncarea acasă
Pentru alte restaurante din Constanța legea nu a avut un impact asupra bugetului, deoarece ofereau posibilitatea clienților de a-și lua mâncarea pe care nu o pot mânca în local, gratuit, la pachet.
"Noi făceam de mult acest lucru. Încă nu am afișat. La noi în restaurant multă lume comandă și o ciorbă și un felul doi și după ce au mâncat ciorba, supa, aproape majoritatea nu reușesc să termine felul doi. Atunci e normal că cer la pachet ceea ce nu au putut să servească și noi avem casolete, sacoși, ambalaje avem tot ca să își ia la pachet. În prețul produsului rezultă cam tot ce avem noi costuri, prețul produsului rezultă costul final de la fețe de masă, până la ambalaje. Nu ai cum să pui prețul ambalajului separat.", a declarat Crinu Danu, proprietarul restaurantului Marco Polo.
Ce prevede de fapt legea
Legea anti-risipă a intrat în vigoare începând cu data de 21 martie 2024 și vizează atât magazinele cât și restaurantele.
Restaurantele sunt obligate să afișeze la intrarea în restaurante sau în meniu faptul că oamenii au dreptul de a-și lua mâncarea pe care nu o pot consuma în local, la pachet în mod gratuit. Restaurantele, localurile sau cafenelele fiind obligate să asigure costul ambalajelor, nu clienții.
De asemenea, magazinele sunt obligate să doneze mâncarea expirată, care nu mai este indicată pentru consumul uman pentru a fi transformată în hrană pentru animale, iar pentru alimentele care se apropie de data expirării trebuie ca prețul să fie scăzut semnificativ.
Video:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News