REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 5 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6873
17.4° Constanța Sâmbătă, 5 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6873
 

Restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic ne va costa 14,2 mil. de lei

Restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic ne va costa 14,2 mil. de lei

Andreea VLAICU 5 octombrie 2024 | 00:00 231

Valoarea contractului pentru restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic, unul dintre cele mai importante monumente istorice din Constanța, a crescut semnificativ. Dacă la începutul proiectului s-a estimat o valoare de 10 milioane de lei fără TVA, această sumă a fost ajustată, de cel puțin 10 ori, ajungând astăzi la 14,2 milioane de lei fără TVA. Creșterea valorii se datorează unor factori suplimentari apăruți în procesul de execuție a lucrărilor, care au impus modificări și ajustări necesare pentru conservarea adecvată a monumentului.

Restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic ne va costa 14,2 mil. de leiEdificiul Roman cu Mozaic

Contractul de finanțare pentru reabilitarea Edificiului Roman cu Mozaic a fost semnat în vara anului 2018. Lucrarea presupune restaurarea, protecția și conservarea mozaicurilor interioare și restaurarea plasticii fațadei și a acoperișului, dotarea monumentului cu instalații și echipamente pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranța la foc, antiefracție.

Valoarea contractului pentru restaurarea edificiului, inițial stabilită la 9.869.677 de lei, a suferit, de-a lungul timpului, o mulțime de ajustări, ajungând în luna martie la 13 milioane de lei. Ultima modificare a fost făcută la începutul lunii octombrie, când valoarea a crescut de la 13.081.362,62 lei fără TVA la 14.268.312,20 lei fără TVA.

Restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic ne va costa 14,2 mil. de leiEdificiul Roman cu Mozaic

Licitație cu cântec

Contractul pentru reabilitare a fost atribuit în luna octombrie 2020, iar lucrările au început în 2022. Însă, pentru a ajunge aici a fost cale lungă. Licitația a fost organizată de trei ori de către Consiliul Județean după ce primele două au fost anulate pentru că nicio firmă nu s-a arătat interesată de proiect. Într-un final, firma căruia i-a fost atribuit contractul este Giano Restauri din Italia. 

Restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic ne va costa 14,2 mil. de leimodificarea valorii contractului

Ce presupune contractul a cărui valoare a fost modificată de 10 ori

Contractul presupune servicii de elaborare a documentaţiei tehnice; servicii de proiectare (fazele CU, DTAC, DTOE, DTAD, PT+CS+DDE); documentații tehnice pentru obținere avize, acorduri si autorizații şi documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire aferente obiectivului de investiții;  asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pe perioada de execuție a lucrărilor (inclusiv fazele determinante și omisiunile din proiect); execuție lucrări propuse conform DALI/SF și conform proiectului tehnic; lucrări de construcții, inclusiv utilaje, echipamente și dotările aferente pentru: restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea monumentului istoric Edificiul Roman cu Mozaic; restaurarea, protecţia şi conservarea mozaicurilor interioare; restaurarea plasticii faţadei şi a acoperişului; dotări interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie); dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil. Etapele principale ale realizării investiţiei sunt: organizare de şantier; demontare instalaţii existente; lucrări de protecţie, de eliminare a umidităţii şi a materialelor cu atac biologic; lucrări instalaţii electrice; lucrări instalaţii sanitare; lucrări instalaţii de încălzire/ventilare; lucrări de restaurare; lucrări de amenajare sit arheologic.

Despre firma câștigătoare

Giano Restauri SRL a fost înființată în anul 2020, iar sucursala din România are sediul social în București. Obiectul de activitate este „Alte lucrări speciale de constructii n.c.a. Salama Silvia este administratorul societății. Curios este faptul că nu a înregistrat cifre de afaceri, profit și datorii, cu toate că are 4 ani de la înființare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
473464012
5/49
191411341337
joker
152522311710