REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Retrospectivă! Cele mai răsunătoare dosare instrumentate de DNA Constanța, în 2023!

Retrospectivă! Cele mai răsunătoare dosare instrumentate de DNA Constanța, în 2023!

Andreea CONDURACHE 30 decembrie 2023 | 00:00 1835

Vergil Chițac, Radu Cristian, Marcela Enache, Nicolae Popescu sau ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sunt doar câteva persoane publice care au fost urmărire penal de procurorii din cadrul DNA în 2023. În cele ce urmează, puteți regăsi lista completă, dar și faptele pentru care au ajuns să dea cu subsemnatul.

Retrospectiva! Cele mai rasunatoare dosare instrumentate de DNA Constanta, in 2023! Sediu DNA

Lista este deschisă de Marcela Enache, fostul secretar al municipiului Constanța, trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Retrospectiva! Cele mai rasunatoare dosare instrumentate de DNA Constanta, in 2023! Marcela Enache

Se pare că, în perioada 2003-2012, inculpata Enache Marcela ar fi contrasemnat pentru legalitate un număr de șapte Hotărâri ale Consiliului Local Constanța prin care se aproba, la un preț derizoriu (și de patru ori mai mic decât prețul pieței), vânzarea prin negociere directă a unor terenuri (în suprafață totală de 3.590 mp), aparținând domeniului privat al UAT Constanța.  De menționat este faptul că terenurile respective, situate în zone cu potențial turistic și comercial deosebit, ar fi intrat în posesia unor societăți comerciale controlate de oameni de afaceri din anturajul edilului, care conducea primăria municipiului Constanța la vremea respectivă. Primăria municipiului Constanța s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.732.687,5 euro. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Retrospectiva! Cele mai rasunatoare dosare instrumentate de DNA Constanta, in 2023! Nicolae Popescu

Fostul soț al Cezarei Popescu, trimis în judecată de DNA pentru șantaj

În luna aprilie, Nicolae Popescu, auditorul de la Curtea de Conturi Constanța, a fost trimis în judecată, în aprilie, pentru șantaj, după ce ar fi exercitat constrângeri asupra fostei soții, Cezara Popescu, fost șef al Serviciului de Administrare a Creșelor din cadrul Primăriei Constanța.  

Retrospectiva! Cele mai rasunatoare dosare instrumentate de DNA Constanta, in 2023! Cezara Popescu

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt s-a stabilit că, în luna octombrie 2022, în contextul derulării unui proces de partaj, inculpatul Popescu Nicolae, în calitatea menționată mai sus, ar fi exercitat constrângeri asupra fostei soții, de asemenea funcționar public, pentru a o determina pe aceasta:  să îi lase în proprietate un imobil (în valoare de 249.620 euro) dobândit în timpul căsătoriei,  să preia părțile sociale ale unei societăți comerciale controlată și administrată, în fapt, de către inculpat prin intermediul unei persoane interpuse și care acumulase datorii importante față de bugetul de stat (772.132 lei). În același context, inculpatul i-ar fi mai transmis fostei soții că va renunța și la demersurile care vizau tragerea la răspundere penală a acesteia într-o cauză penală aflată pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, pentru un presupus furt comis între soți și respectiv, pentru presupuse infracțiuni comise de aceasta împotriva fiului lor minor.

Concret, constrângerile la care ar fi apelat inculpatul Popescu Nicolae ar fi constat în exercitarea de amenințări ce ar fi vizat crearea unei situații defavorabile la locul de muncă pentru fosta soție și care ar fi avut ca urmare concedierea acesteia. De asemenea, inculpatul i-ar mai transmis că nu va mai sesiza organele judiciare cu privire la săvârșirea de către aceasta a altor presupuse fapte penale.  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Nicolae Popescu a mai fost în conflict cu legea penală. Concret, în anul 2009, acesta a fost arestat preventiv în Grecia, timp de opt luni, fiind acuzat de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și clonare de carduri.

Retrospectiva! Cele mai rasunatoare dosare instrumentate de DNA Constanta, in 2023! Mihai Lupu

Președintele CJ a scăpat de acuzații

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu (PNL), a fost cercetat de DNA, fiind acuzat de procurori că ar fi primit mită de la un om de afaceri pentru a-l ajuta să câștige mai multe licitații, furnizându-i informații care nu erau publice. În acest dosar erau cercetați directorul Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport și doi funcționari din primăriile Năvodari și Mangalia.

Chelariu Ermil, director general al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită.

Constantin Petrică Adrian, funcționar public în cadrul primăriei orașului Năvodari, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Roșu Adrian, funcționar public în cadrul primăriei orașului Mangalia, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,  luare de mită.

În perioada martie – aprilie 2023, suspecții Chelariu Ermil, Constantin Petrică Adrian și Roșu Adrian, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi permis unui om de afaceri accesul la informații nedestinate publicității (ofertele depuse de alte societăți comerciale, etc.), care i-ar fi permis acestuia să câștige mai multe licitații (ce priveau amenajarea și întreținerea spațiilor verzi) organizate de instituțiile publice pe care le reprezentau funcționarii menționați anterior.  Pentru “ajutorul” acordat în maniera de mai sus, suspecții Lupu Mihai, Chelariu Ermil și Roșu Adrian ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite, necuantificate până în prezent, constând în furnizarea de plante decorative și ornamentale precum și lucrări de amenajare și irigare a grădinilor.  Suspecților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cursul zilei de vineri, 29 decembrie a.c., DNA a dispus clasarea cercetărilor față de Mihai Lupu, președintele CJC, dar și față de Constantin Petrică Adrian, funcționar public în cadrul primăriei orașului Năvodari, județul Constanța. DNA a dispus totuși trimiterea în judecată a două persoane, anume Chelariu Ermil, director general al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport din cadrul Consiliului Județean Constanța și Roșu Adrian, șef birou în cadrul Direcției Gospodărire Urbană și Servicii de Utilități Publice din cadrul Primăriei Mangalia.

Retrospectiva! Cele mai rasunatoare dosare instrumentate de DNA Constanta, in 2023! Cristian Radu

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe Radu Cristian

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe primarul PNL al Mangaliei, Cristian Radu, pentru că ar fi dat cu dedicație 95 de contracte de asistență juridică, se arată într-un comunicat de marți al instituției Prejudiciul calculat de procurori se ridică la 13,7 milioane de lei. Printre cei trimiși în judecată alături de Radu Cristian se află secretarul primăriei Mangalia, Petrina Boiță, dar șefa Direcției Economice, Diana Ionela Fotin. Mai precis, este vorba despre un dosar care vizează achiziția unor contracte de servicii juridice, încheiate cu Casa de Avocatură “Grimberg şi Asociaţii”.

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.  În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.  Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.  În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal.

Retrospectiva! Cele mai rasunatoare dosare instrumentate de DNA Constanta, in 2023! Vergil Chițac

Chițac și Vintilă, la DNA

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a fost chemat și el în acest an de Direcția Națională Anticorupție la audieri, după ce procurorii au făcut percheziții la sediul primăriei. În acelaşi dosar erau vizați și Alin Vintilă, director executiv în cadrul Primăriei Constanţa (complicitate la abuz în serviciu) şi Andrei Talpeş.

Retrospectiva! Cele mai rasunatoare dosare instrumentate de DNA Constanta, in 2023! Alin Vintilă

În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chițac Vergil, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.

Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.

Întrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpeș Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.  În condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanța.

Șeful Gărzii de Mediu Tulcea, săltat de procurorii DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 septembrie 2023 , a inculpatului Meran Dorin, comisar-șef al Comisariatului județean Tulcea din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată. ulterior, pe 5 septembrie, instanța a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Meran.

În perioada 30 august – 04 septembrie 2023, inculpatul Meran Dorin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 25.000 lei și alte foloase necuvenite, pentru a-i aplica acestuia o amendă mai mică ori chiar sancțiunea avertismentului ca urmare a unui control efectuat de către inculpat la un punct de lucru al unei societăți comerciale administrată de martor. La data de 04 septembrie 2023, suma de bani, pretinsă anterior, ar fi fost remisă inculpatului în autoturismul acestuia, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Retrospectiva! Cele mai rasunatoare dosare instrumentate de DNA Constanta, in 2023! IPS Teodosie

DNA a început urmărirea penală împotriva lui IPS Teodosie

În cursul zilei de 6 decembrie a.c. procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, biroul teritorial Constanța, au dispus efectuarea în continuare a urmării penale față de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, dar și față de un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.  Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Vă reamintim faptul că IPS Teodosie a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce se implică direct și își dă binecuvântarea pentru fraudarea banilor publici și spunând ”e mană cerească pentru noi”. Teodosie îl pune în legătură pe falsul om de afaceri cu consilierul său pentru a discuta detaliile, inclusiv cum poate fi plătit acest comision de 20%. Imaginile filmate cu camera ascunsă îl arată din nou pe Teodosie, alături de consilierul său și de falsul om de afaceri, discutând ultimele aspecte ale afacerii, inclusiv lucrările pentru care ar urma să fie cerută de la stat această sumă.

Fostul secretar al municipiului Constanța, Mirabela Călin, a ajuns pe mâna DNA: a măsluit concursul

Fostul secretar al municipiului Constanța, Mirabela Călin, a ajuns în atenția DNA, într-un dosar ce ar viza un concurs organizat pentru postul de secretar. Mirabela Călin și-a recunoscut vina în fața procurorilor, iar dosarul de urmărire penală a ajuns în instanță.

Retrospectiva! Cele mai rasunatoare dosare instrumentate de DNA Constanta, in 2023!

Ancheta are legătură cu descinderea procurorilor, din decembrie 2021. Concursul a fost susținut pe 27 decembrie, iar singura candidată a fost Mirabela Calin. Procurorii au descins după susținerea examenului,  în baza unei sesizări venită din exterior

De asemenea, vizată de ancheta DNA mai este Bobeș Laura, șefa Serviciului Resurse Umane. Și aceasta și-a recunoscut vina în fața procurorilor, dosarul de urmărire penală ajungând în fața instanței.

Mirabela Călin a fost secretarul municipiului în iunie 2021, luându-i locul Georgianei Gospodaru. Călin fusese adusă de la Departamentul Juridic Contencios, acolo unde a revenit după ce i-au fost retrase atribuțiile.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Chelaru Florin , Dumitrascu Costel Aurelian , Petrica Constantin Adrian , Popescu Cristian Stefan , Nichita Rafael , Cornia Dorin , Florea Vasile , Mereuta Oana , Damian Adrian , Carnu Marian , Galiceanu Manuel , Surdu Marian , Mihaila Adrian , Mara l*****a , Husea Cristian , Ciocanel Stefan , Dinicu Constantin , Popescu Vica Mihaela , Enache Daniel , N**a Aurica , Patrana Cristian -prin abuz in serviciu au devalizat Primaria Orasului Navodari cu zeci de milioane de euro -DNA aici chiar nu iti faci treaba !
2
1
Îți vine rândul se aud cătușele și poate o întreabă și pe NUTI ce sa întâmplat cu apartamentul ala
1
0
merita premiul Nobel pentru atatea fapte de eroism.
4
1
din nefericire, dna constanta este incapabila sa documenteze faptele de coruptie.
9
0
Escrocul Constantei, H I R A
3
0
Exista si rezultate la incompetentii astia in afara de abuzuri si alea facute degeaba?
6
1
Faceți și o retrospectiva a abuzurilor dna. Apropo de incendii dacă arde Razelm ca ferma dacilor veți vedea cine a băut și mâncat acolo moca. Da exact ei sunt cei lăudați în acest articol. Sa le dea Dumnezeu sa aibă parte de dreptatea pe care ei au împărțit o. PS asa ca idee o retrospectiva a achitarilor în dosarele dna pe când?
8
1
Astia nici macar usturoi n-au mancat!
4
7
Bravo Dnu Bodean..pe ei Nu-i lăsați pe hoții ăștia
2
10

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510