REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Vin., 26 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6802
22.4° Constanța Vineri, 26 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6802
 

Reuniune la Istanbul, pentru reînnoirea acordului privind exportul cerealelor prin Marea Neagră

Reuniune la Istanbul, pentru reînnoirea acordului privind exportul cerealelor prin Marea Neagră

A.F. 4 mai 2023 | 00:00 348

Reînnoirea aşa-numitului "acord privind cerealele", al cărui ultim termen expiră pe 18 mai, va fi negociată de miniştrii adjuncţi ai Apărării din Rusia, Ucraina şi Turcia într-o reuniune ce va avea loc vineri la Istanbul, transmite EFE.

Reuniune la Istanbul, pentru reinnoirea acordului privind exportul cerealelor prin Marea NeagraHulusi Akar

Acest lucru a fost anunţat miercuri de ministrul apărării turc, Hulusi Akar, care a arătat că "părţile speră" că se va obţine o prelungire a acordului care permite exportul de cereale şi de alte produse agricole printr-un coridor securizat din Marea Neagră.

"Speranţa noastră este ca acordul privind cerealele să continue fără nicio întrerupere, deoarece acest acord este foarte important pentru ţările care au nevoie de el, precum şi pentru pacea şi stabilitatea regionale", a spus Akar, citat de agenţia de presă Anadolu.

"Ca urmare a acceptării propunerii noastre de către ambele părţi, miniştrii adjuncţi ai Apărării din Turcia, Ucraina şi Rusia se vor întâlni la Istanbul, vineri, 5 mai. În cadrul reuniunii, vor fi discutate unele chestiuni, în special iniţiativa privind cerealele", a subliniat ministrul turc, citează Agerpres.

"În acest context, putem spune că părţile speră că termenul va fi extins. Dorinţa noastră este de a prelungi această iniţiativă fără probleme", a declarat Akar.

"Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră" a fost iniţial parafată în iulie anul trecut de către Ucraina şi Rusia, cu sprijinul Turciei şi al Naţiunilor Unite, pentru un termen de 120 de zile, care poate fi reînnoit pentru aceeaşi perioadă dacă niciuna dintre părţi nu renunţă la înţelegere.

Pe 18 martie, Moscova a fost de acord să prelungească pactul, dar numai pentru 60 de zile, şi a ameninţat că nu îl va mai prelungi dacă nu se vor face progrese în facilitarea fluxului de îngrăşăminte şi produse alimentare ruseşti către pieţele internaţionale.

Rusia reclamă că aceste exporturi, a căror facilitare a fost convenită cu Naţiunile Unite în paralel cu acordul privind exporturile de cereale ucrainene, se confruntă cu dificultăţi în principal din cauza efectelor colaterale ale sancţiunilor occidentale impuse Rusiei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.

Kremlinul solicită reconectarea băncii Rosselkhozbank la sistemul de comunicaţii financiare SWIFT, reluarea livrărilor de maşini agricole, piese de schimb şi servicii, precum şi eliminarea restricţiilor în materie de asigurări şi acces liber la porturi.

De asemenea, Moscova cere punerea în funcţiune a conductei de amoniac Togliatti-Odesa, paralizată de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina, şi deblocarea conturilor şi activelor în străinătate ale companiilor ruse implicate în producţia şi transportul de alimente şi îngrăşăminte.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436