REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Revoltă la CT BUS! Angajații își cer drepturile salariale în instanță

Revoltă la CT BUS! Angajații își cer drepturile salariale în instanță

Virgil STOIAN 25 martie 2023 | 00:00 3264

Situația la CT BUS nu a fost niciodată una foarte roz. Salariile foarte mici, neplata orelor suplimentare, au reprezentat întotdeauna o problemă pentru angajați. Ultima nemulțumire a mai mult de 240 de angajați este neplata drepturilor salariale aferente zilelor în care au efectuat controlul de aptitudine medicală periodică, din intervalul 09.08.2019-07.12.2022 dar și a sporului pentru muncă suplimentară, aferent acelorași zile.

Revolta la CT BUS! Angajatii isi cer drepturile salariale in instantaAngajați CT BUS

Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au decis obligarea CT BUS la plata către fiecare reclamant a drepturilor salariale aferente zilelor în care au efectuat controlul de aptitudine medicală periodică, din intervalul 09.08.2019-07.12.2022, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie şi dobânda legală penalizatoare calculate la data plăţii efective dar și a sporului pentru muncă suplimentară, a acelorași zile. Sentința nu este definitivă, urmând a se judeca apelul.

Reprezentantul angajaților CT BUS a precizat că toate controalele medicale erau programate în timpul liber al salariaţilor sau, dacă nu se aflau în liberul cuvenit erau pontaţi ca fiind liber fără plată. De cealaltă parte, s-a invocat faptul că în cea mai mare parte este vorba despre conducători auto care sunt obligaţi potrivit prevederilor legale să aibă aviz medical de specialitate iar în timp ce efectuează cursele nu au cum să se prezinte.

Pentru efectuarea vizitei medicale reclamanţii erau chemaţi în zilele libere sau erau pontaţi ca liber neplătit în zilele în care au fost programaţi. Fiind o activitate ce are legătură cu locul de muncă angajatorul era obligat să programeze vizita medicală fie în timpul programului de muncă fie în situaţia în care era programat într-o zi liberă cuvenită în mod legal acel liber trebuia să fie reprogramat într-o zi următoare. În principul Codul muncii are ca fiind timp de muncă perioada în care angajatul se află la dispoziţia angajatorului şi potrivit regulamentului de ordine interioară a CT BUS neprezentarea salariatului la vizita medicală constituie abatere disciplinară.

Revolta la CT BUS! Angajatii isi cer drepturile salariale in instantaMinuta judecătorească

Instanța a concluzionat că timpul alocat de fiecare reclamant pentru efectuarea examinărilor medicale anuale a reprezentat timp de muncă, astfel că se impune ca pentru activitatea prestată pe durata timpului de lucru reclamanţii să primească şi drepturile salariale aferente, calculate pe baza salariului de bază stabilit prin contractele individuale de muncă ale fiecăruia. Pentru aceste considerente, Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au decis obligarea CT BUS la plata către fiecare reclamant a drepturilor salariale aferente zilelor în care au efectuat controlul de aptitudine medicală periodică, din intervalul 09.08.2019-07.12.2022, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie şi dobânda legală penalizatoare calculate la data plăţii efective dar și a sporului pentru muncă suplimentară, a acelorași zile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
N.ati intrebat si voi de ce din din intervalul 09.08.2019-07.12.2022 ?
0
0
la stat ca la stat.
4
2
Toate instutiile care au un sindicat decent fac proteste pentru marirea salariilor ,numai idiotul de Sorin Lita de la ANR, unde salariile sunt mizerabile, 3500-4000 lei, doarme in ghete de frica sa nu deranjeze sefii de la minister și pe DG.. bai jegule sefii traiesc din spagi, noi din salariu.. ei si-au făcut salarii nesimtite iar 3/4 din ANR, desi lumea ne percepe ca pe sefii nostri, suntem vai de noi de nu mai stim pe unde sa scoatem camasa. Una ,doua, o dau cu legea unica a salarizarii.. pai modificati la minister, prin CA , tampeniile astea.
4
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016