REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Mar., 8 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6876
14.9° Constanța Marți, 8 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6876
 

Rezoluție a Parlamentului European: Discriminarea și hărțuirea rasială rămân frecvente în întreaga Uniune Europeană

Rezoluție a Parlamentului European: Discriminarea și hărțuirea rasială rămân frecvente în întreaga Uniune Europeană

Replica API 23 iunie 2020 | 23:27 1484

Instituțiile UE și statele membre ar trebui să recunoască oficial "injustițiile din trecut și crimele împotriva umanității" comise împotriva persoanelor de origine africană, a persoanelor de culoare și a romilor, spune Parlamentul European. Într-o rezoluție adoptată vineri, eurodeputații cer UE și statelor sale membre să pună capăt discriminării și utilizării prejudecăților rasiale și etnice, sub orice formă, în procedurile de aplicare a legii penale, în măsurile de combatere a terorismului și în măsurile de control al imigrației.

Într-o rezoluție adoptată cu 493 voturi pentru, 104 împotrivă și 67 abțineri, Parlamentul European "condamnă cu fermitate decesul îngrozitor al lui George Floyd”, în SUA, precum și omorurile similare peste tot în lume.

Deputații solicită SUA să ia măsuri hotărâte pentru a elimina rasismul structural și inegalitățile, condamnă acțiunile de reprimare întreprinse de poliție împotriva protestelor pașnice și a jurnaliștilor, precum și amenințarea președintelui american de a recurge la forțele armate și retorica sa provocatoare, potrivit unui comunicat de presă transmis de PE.

"Parlamentul sprijină recentele proteste masive din întreaga lume împotriva rasismului și a discriminării și condamnă <>. Deputații denunță <>, solicitând în același timp ca <

Utilizarea forței de către autoritățile de aplicare a legii ar trebui "să respecte întotdeauna legea, în mod proporțional, doar dacă este necesar și în ultimă instanță”, subliniază deputații, insistând că "utilizarea excesivă a forței împotriva mulțimilor contravine principiului proporționalității”.

PE subliniază, de asemenea, necesitatea sancționării cazurilor de brutalitate și de abuz din partea poliției, precum și "dreptul cetățenilor de a înregistra scene de violență comisă de poliție și care pot fi utilizate ca dovezi”.

În rezoluția PE se solicită UE și statelor sale membre să pună capăt discriminării și utilizării prejudecăților rasiale și etnice, sub orice formă, în procedurile de aplicare a legii penale, în măsurile de combatere a terorismului și în măsurile de control al imigrației. "Noile tehnologii din domeniu trebuie să fie concepute și utilizate astfel încât să nu creeze un risc de discriminare a minorităților rasiale și etnice".

Poliția și autoritățile de aplicare a legii trebuie să aibă "un raport exemplar în materie de combatere a rasismului și de combatere a discriminării” și ar trebui să consolideze formarea în acest sens, afirmă eurodeputații, solicitând, de asemenea, creșterea diversității în cadrul forțelor de poliție.

Potrivit Parlamentului, "instituțiile UE și statele membre ar trebui să recunoască în mod oficial injustițiile din trecut și crimele împotriva umanității comise împotriva persoanelor de origine africană, a persoanelor de culoare și a romilor". De asemenea, deputații declară comerțul cu sclavi o crimă împotriva umanității.

"Combaterea discriminării indiferent de motive trebuie să fie o prioritate a UE, și prin urmare, eurodeputații solicită Consiliului să deblocheze imediat și să finalizeze negocierile cu privire la directiva transversală privind combaterea discriminării, care este blocată din momentul în care Comisia a venit cu propunerea respectivă în 2008", mai spune PE.

Rezoluția mai subliniază că exprimarea cu tentă rasistă și xenofobă nu intră în spectrul libertății de exprimare. "Eurodeputații regretă faptul că forțe politice extremiste și xenofobe din întreaga lume recurg la denaturarea faptelor istorice și a datelor statistice și științifice și utilizează un simbolism și o retorică ce amintesc de anumite aspecte ale propagandei totalitare, printre care rasismul, antisemitismul și ura față de minorități”, adaugă PE, potrivit hotnews.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mergeti oriunde in Africa,Orient sau Asia si faceti o plimbare dupa ora 21,va rog! Sa mai rariti din voi..
3
1
A devenit in pacat sa fim albi. Aia care au avut colonii si au furat de acolo sa tina negrii dar noi nu am avut colonii sa ne scuteasca
5
0
Iar tampenia cu rasismul, copiata dupa leftarzii americani si care va genera prostie la greu. In SUA nu conteaza daca esti prost sau destept, conteaza sa fi negru, poponar etc.. ca sa fi numit sef.
4
1

REPLICA


LOTO

6/49
3153042226
5/49
1113510417
joker
15424182817