REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Dum., 18 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6825
30.4° Constanța Duminică, 18 August 2024 Anul XX Nr. 6825
 

Ringo Dămureanu (AUR): Românii din Valea Timocului, vizaţi de exterminare din cauza mineritului necontrolat

Ringo Dămureanu (AUR): Românii din Valea Timocului, vizaţi de exterminare din cauza mineritului necontrolat

Victor ROTARU 17 februarie 2024 | 00:00 282

Vicepreşedintele AUR Ringo Dămureanu a declarat că românii din Valea Timocului (Serbia), în special cei din zona municipiului Bor, se confruntă cu grave probleme de mediu şi de sănătate, fiind "vizaţi de exterminare" din cauza mineritului, a exploatării cuprului şi aurului de către compania chineză Zi Jin.

Ringo Damureanu (AUR): Romanii din Valea Timocului, vizati de exterminare din cauza mineritului necontrolatRingo Dămureanu

De Ziua Naţională a Serbiei, Dămureanu a făcut un apel la partidele politice şi la reprezentanţii României la forurile europene să fie sensibili la aceste probleme etnice şi de mediu şi să le ridice la cel mai înalt nivel.

"Fraţii noştri din această zonă au prezentat grave probleme de mediu cu care sunt vizaţi spre exterminare până la urmă ca populaţie etnică, aici, aproape de noi, în municipiul Bor, foarte aproape de Zaicear. Aici, în Craiova, avem şi doi europarlamentari şi reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare şi europarlamentare. Îi asigurăm de tot sprijinul nostru sufletesc şi politic pe fraţii noştri din Valea Timocului, cerem tuturor formaţiunilor politice româneşti şi tuturor reprezentanţilor României la forurile europene să fie sensibili la aceste probleme de mediu şi etnice şi să ridice aceste probleme până la cel mai înalt nivel, fiindcă dorim o ţară vecină care să respecte aceste principii de bună vecinătate, de respect faţă de minorităţile proprii, inclusiv legate de mediu. Nu dorim să ni se otrăvească aerul şi apa, cunoscut fiind că acest râu Bor ajunge să se deverseze în Dunăre. Deci cerem Republicii Serbia, căreia îi spunem încă o dată La mulţi ani!, să respecte drepturile minorităţilor etnice, aşa cum România respectă drepturile minorităţii sârbe şi ale tuturor celorlalţi etnici de pe teritoriul său", a spus Dămureanu într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Dămureanu, Serbia este o ţară foarte importantă pentru România, nu doar prin prisma relaţiei de vecinătate, ci şi prin aceea că pe teritoriul acestei ţări trăieşte o populaţie de origine etnică română extrem de numeroasă.

"Azi este Ziua Naţională a ţării vecine Serbia, un stat cu care România a avut cele mai bune relaţii de bună vecinătate, de frăţietate, pe linie ortodoxă etc. Serbia este o ţară foarte importantă pentru noi, nu doar prin prisma relaţiei de vecinătate, ci şi prin aceea că pe teritoriul acestei ţări trăieşte o populaţie de origine etnică românească extrem de numeroasă, iar aceasta este împărţită pe două regiuni istorice: Banatul de sud, unde trăiesc 30.000 de români şi Valea Timocului, Oltenia de peste Dunăre i-aş spune eu, unde trăiesc de zece ori mai mulţi români, 300.000 de români, o comunitate care nu a făcut niciodată parte din România Mare şi de aceea au rămas la denumirea de valahi, aşa cum noi ne-am numit dintotdeauna", a mai afirmat Dămureanu.

Partidul Neamului Românesc din Valea Timocului a organizat, joi, la Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova o dezbatere pe problema românilor/vlahilor care locuiesc în zona oraşului Bor şi care sunt foarte afectaţi de exploatarea minieră din această zonă.

"În zona oraşului Bor, din douăsprezece sate unsprezece sunt populate de români, din care şase sate sunt direct afectate de exploatarea minieră. În aceste sate, solul, apa, aerul sunt poluate de extracţia şi prelucrarea minereului. În aceste sate, după un studiu făcut de Institutul de Sănătate Publică "Batut" din Belgrad, este crescută rata la toate cancerele cu zece ori mai mult decât media în Serbia. De asemenea, şase sate româneşti vor fi rase de pe faţa pământului din cauza exploatării cuprului şi aurului. Mina şi Topitoria de la Bor sunt în proprietatea firmei chineze Zi Jin", susţin reprezentanţii comunităţii româneşti din zonă, potrivit agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
tito a avut un plan, vizavi de romania, o mare republica federala. antonescu, l-a refuzat pe hitler, sa preia valea timocului. carol I, a vrut cadrilaterul si asa ne-am pus bine cu bulgari. amestecata a fost si ramine populatia din balcani.
0
0
tito a avut un plan, vizavi de romania, o mare republica federala. antonescu, l-a refuzat pe hitler, sa preia valea timocului. carol I, a vrut cadrilaterul si asa ne-am ps bine cu bulgari. amestecata a fost si ramine populatia din balcani.
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620