REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Roaderea unghiilor sau onicofagia: cum să renunți la acest obicei

Roaderea unghiilor sau onicofagia: cum să renunți la acest obicei

Replica API 5 iulie 2021 | 23:11 945

Statisticile arată că aproape jumătate dintre toți copiii și adolescenții își rod unghiile. Mulți dintre ei nu renunta la acest obicei nici la vârstă adultă, scrie doc.ro.

Dacă și tu te numeri printre adulții care își rod unghiile, este bine să șții că există unele modalități care te-ar putea ajută să renunți la acest obicei compulsiv.

De ce ar trebui să încetezi să îți rozi unghiile

Experții spun că, de regulă, roaderea unghiilor nu va cauza o deteriorare permanentă, dar acest obicei are, cu siguranță, și dezavantaje:

dacă ai lezat țesutul din jurul unghiilor, acestea nu vor mai crește așa cum ar fi trebuit să o facă, în mod normal

îți poți sparge, crăpa sau deteriora dintii atunci când îți mușți unghiile

te poți îmbolnăvi - mâinile sunt un teren fertil pentru bacterii, iar unghiile sunt locul perfect în care aceste microorganisme se pot ascunde, așa că acest obicei te poate predispune la îmbolnăvire.

Roșul unghiilor, un obicei compulsiv

Roaderea unghiilor sau onicofagia este o problema comună, dar nerezolvată, în psihiatrie, psihologie, medicină și în stomatologie. Deși pare că roșul unghiilor este un simplu comportament la care persoană sau copilul poate renunta cu ușurință, mulți dintre indivizii (fie ei copii, fie adulți) care suferă de onicofagie au încercat deja să pună capăt acestui obicei, dar nu au avut succes.

Factorii care influențează apariția acestui obicei

Există multe controverse în legătură cu cauzele onicofagiei. Deși unele studii au asociat roșul unghiilor cu problemele de comportament și cu anxietatea, alți oameni de știință, în alte studii, nu cred că acestea ar fi o cauza. Anxietatea la copiii cu onicofagie nu este o trăsătură, este o stare, spun experții.

Și chiar dacă s-a sugerat că roaderea unghiilor ar putea reduce anxietatea sau tensiunea nervoasă, studiile recente nu susțîn teoria anxietății în cazul onicofagiei. Roaderea unghiilor, de obicei, apare că rezultat al plictiselii sau al faptului că persoană lucrează asupra unor probleme dificile și nu ar apărea pe fondul anxietății.

Studiile mai spun că cei care își rod unghiile nu fac acest lucru când sunt implicați în interacțiuni sociale, așa că este destul de greu să se identifice o cauza clară a acestui obicei.

Un alt studiu a mai arătat că roșul unghiilor are loc, cel mai adesea, când participanții se aflau în două stări: din cauza plictiselii și din cauza frustrării. La adulții tineri, roaderea unghiilor apare, deci, că rezultat al plictiselii sau al faptului că lucrează la niște probleme dificil de rezolvat, lucru care se poate reflectă într-o anumită stare emoțională pe care aceștia o au.

Cum să nu îți mai rozi unghiile

Poate că nu vei observă o schimbare peste noapte, dar cu un pic de efort și investind timp, poți renunta la acest obicei. Medicii îți recomandă să încerci aceste trucuri:

Taie unghiile cât mai scurte - dacă nu ai unghiile suficient de lungi că să le apuci cu dintîi, nu vei simți o satisfacție la fel de mare atunci când vei încerca să le rozi.

Acoperă-le cu o substanță amară sau cu gust neplăcut - există lacuri speciale de unghii, cu o aromă neplăcută (cu gust amar) pe care le poți aplică pe patul unghiei. Gustul neplacut te va face să te gândeșți de două ori înainte de a-ți mai roade unghiile.

Răsfață-te la manichiură - cheltuie o suma de bani și alocă timp la un salon, pentru a avea atât unghii mai frumoase, cât și un motiv în plus că să le menții într-o stare cât mai bună. În acest fel, nu vei mai fi tentată să le rozi.

Poartă mănuși - chiar dacă sună amuzant, gândește-te că dacă nu poți ajunge la unghii, nu le poți roade. În sezonul rece, oricum nu o să pară ciudat că porți mănuși. Dacă mănușile nu te tentează, poți încerca niște abțibilduri făcute special pentru a-ți acoperi unghiile, care pot avea același efect.

Descoperă factorii declanșatori - Este important să observi cum te simți sau ce faci în momentul în care începi să îți rozi unghiile. Odată ce șții ce anume îți declanșează poftă de a-ți roade unghiile, poți să încerci să găsești noi modalități pentru a face față provocării.

Încearcă să îți ții mâinile ocupate (sau gură ocupată) - Poți să te joci cu o minge pentru a te destresa, cu o piatră sau poți să apeși butonul unui pix cu arc. Mestecă gumă, astfel încât gura să fie ocupată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016