REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.3° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
25.3° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Role de film alb-negru ce prezintă debutul Mariei Callas la Paris, convertite în imagini color

Role de film alb-negru ce prezintă debutul Mariei Callas la Paris, convertite în imagini color

A.F. 10 noiembrie 2023 | 00:00 222

Noul film ''Callas - Paris, 1958'' va transporta publicul cu 65 de ani în urmă, în seara în care legendara interpretă de operă Maria Callas i-a uimit pentru prima dată pe spectatorii din Paris, informează Reuters.

Role de film alb-negru ce prezinta debutul Mariei Callas la Paris, convertite in imagini colorsursa foto: Maria Callas / Facebook.com 

Printre celebrităţile care au asistat la concertul de trei ore susţinut la Opera din Paris s-au numărat Charlie Chaplin, Brigitte Bardot, ducele şi ducesa de Windsor, precum şi preşedintele francez René Coty.

A fost totodată transmis live la televiziune şi urmărit de peste 30 de milioane de persoane, dar înainte ca regizorul Tom Volf şi echipa lui să restaureze cu minuţiozitate rolele de film date uitării, filmul acelui recital a fost văzut doar în alb-negru.

Tom Volf, care şi-a dedicat ultimul deceniu promovării moştenirii culturale lăsate de Maria Callas, a obţinut rolele originale pe 16 milimetri ale transmisiunii abia în 2021, după ce a aflat că artista le-a păstrat şi le-a depozitat într-un subsol.

Role de film alb-negru ce prezinta debutul Mariei Callas la Paris, convertite in imagini colorsursa foto: Maria Callas / Facebook.com 

''A fost o mare surpriză, pentru că se credea că singura copie existentă este versiunea binecunoscută, alb-negru, prăfuită, veche, o copie la a doua sau a treia mână'', a spus Tom Volf.

Recitalul de gală s-a bazat pe vastul repertoriu al Mariei Callas şi a inclus arii precum ''Casta Diva'' din opera ''Norma'', de Bellini, ''Miserere'' din opera ''Il Trovatore'' de Verdi şi o interpretare scenică completă a Actului al doilea din opera ''Tosca''.

''Ziarele au titrat 'Cel mai măreţ spectacol din lume''', a spus Tom Volf.

Născută la New York în decembrie 1923 din părinţi greci, Maria Callas a fost creditată ca fiind cea care, aproape de una singură, a revitalizat tehnica vocală a bel canto-ului italian. A murit în urma unui infarct în 1977, la vârsta de 53 de ani.

Tom Volf a spus că rolele redescoperite oferă o perspectivă nouă asupra importanţei pe care a avut-o Maria Callas ca actriţă şi cântăreaţă, iar restaurarea color permite o privire mai apropiată asupra gesturilor ei, expresiilor faciale şi formei sale de ''teatro musicale''.

Regizorul a spus că munca echipei sale a făcut ca filmul ''să fie la fel de viu ca şi cum ar fi fost înregistrat luna trecută''. Va fi lansat în cinematografe în circa 40 de ţări în perioada noiembrie-decembrie, ca o celebrare a centenarului naşterii Mariei Callas, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513