REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Rolul medicului endocrinolog în controlul menopauzei

Rolul medicului endocrinolog în controlul menopauzei

Andreea VLAICU 12 iunie 2024 | 10:45 855

Deși este o etapă cunoscută din evoluția femeilor, menopauza poate provoca tulburări semnificative în organismul lor. Acestea pornesc de la creșterea în greutate, scăderea libidoului, senzația de iritabilitate sau amnezie, și pot ajunge până la agravarea unor afecțiuni cardiovasculare sau de metabolism. Cu ajutorul medicului endocrinolog, femeile aflate la menopauză vor descoperi că aceste simptome pot fi prevenite și chiar tratate, într-un mod întotdeauna personalizat în baza nevoilor lor. 

Rolul medicului endocrinolog in controlul menopauzeiDr. Seila Musledin

Analizăm într-un interviu cu Asist. Univ. Dr. Seila Musledin, medic specialist endocrinologie, care este rolul medicului endocrinolog în ameliorarea simptomelor asociate menopauzei și ce tratamente sunt recomandate.

De ce este importantă vizita în cabinetul de endocrinologie pentru femeile care ating vârsta menopauzei?

Menopauza reprezintă o etapă fiziologică, ce marchează sfârșitul capacitații reproductive a femeii ca urmare a epuizării rezervei foliculare ovariene și scăderea nivelului de estrogen. Diagnosticul este confirmat la 12 luni de la data ultimului ciclu menstrual.
Această perioadă poate fi marcată de o serie de simptome neplăcute, precum: bufeurile, transpirații nocturne, iritabilitate, insomnie, disfuncții sexuale, modificări metabolice și ale compoziției corporale, apariția osteoporozei.

În aceste situații, pacientele necesită o evaluare complexă, multidisciplinară, care vizează mai multe specialități medicale. Rolul medicului endocrinolog este unul crucial având în vedere faptul că acesta poate iniția terapia de substituție hormonală, poate evalua și trata pacientele în caz de apariție a osteoporozei sau poate diagnostica afecțiuni endocrine asociate acestei perioade cum ar fi cele tiroidiene.

Care sunt metodele pe care le aplicați pentru a menține calitatea vieții femeii aflate la menopauză?

Dacă ne referim la schimbările ce țin de stilul de viață, sunt recomandate măsuri care vor diminua efectele menopauzei asupra calității vieții, cum ar fi – menținerea greutății corporale prin reducerea porțiilor de mâncare și evitarea consumului de dulciuri, sucuri, produse de patiserie, mișcare fizică regulată, evitarea consumul de alcool sau țigări și respectarea orelor de odihnă și somn. 

În ce moment este recomandat tratamentul hormonal și cum funcționează acesta?

Terapia de substituție hormonală se adresează în special pacientelor aflate la menopauza precoce ( < 40 ani) și care nu prezintă contraindicații pentru acest tip de tratament.

Indicațiile actuale de administrarea a terapiei hormonale la menopauza sunt:
-    Tratamentul simptomelor vasomotorii care au un impact major asupra calității vieții femeii în această perioadă;
-    Tratamentul simptomelor urogenitale (uscăciunea vaginală, vaginita astrofică, dispareunia);
-    Prevenția apariției osteoporozei.

De asemenea în timpul tratamentului, pacienta trebuie monitorizată periodic prin analize generale, consult ginecologic și examen clinic al sânilor. 

Care sunt contraindicațiile tratamentului de substituție hormonală?

Decizia de a iniția terapia de substituție hormonală trebuie întotdeauna individualizată și analizată în funcție de vârstă, simptome și antecedentele patologice și familiale ale pacientei. 

De asemenea, înainte de inițierea tratamentului, pacienta trebuie să efectueze o serie de investigații ce constă în analize de sânge (uzuale și hormonale) și investigații imagistice (ecografie mamara/mamografie, ecografie abdomino-pelvină) care să nu contraindice administrarea terapiei.

Un astfel de tratament nu este indicat în situațiile în care există un istoric de cancer mamar sau genital în familie ori atunci când identificăm un risc crescut de tromboembolism venos și afecțiuni hepatice severe. 

În cazul în care pacienta nu poate sau nu își dorește să urmeze un tratament de substituție hormonală, ce alternative îi recomandați?

În cazul în care pacienta nu poate sau nu își dorește să urmeze tratamentul de substituție hormonală, recomandările alternative vizează corecția stilului de viață prin sfaturi legate de dietă și aport alimentar adecvat vârstei, încurajarea pacientei în a practica exerciții fizice în mod constant, limitarea consumului de alcool si renunțarea la fumat.

Centrul de management al menopauzei din Policlinica Delfinariu, parte din Rețeaua privată de sănătate Regina Maria, este locul unde pacientele găsesc răspunsuri și suportul necesar pentru o trecere prin menopauză cât mai controlată. Analizele și testele medicale sunt realizate printr-o abordare multi-disciplinară, cu un diagnostic întotdeauna personalizat pe nevoile fiecărei femei în parte, care contribuie la menținerea unei vieți active și sănătoase.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016