REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.3° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
25.3° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Romanciera franceză Neige Sinno a câştigat premiul Femina pe anul 2023

Romanciera franceză Neige Sinno a câştigat premiul Femina pe anul 2023

A.F. 7 noiembrie 2023 | 00:00 306

Neige Sinno, în vârstă de 46 de ani şi care era considerată favorită, a obţinut în primul tur de scrutin nouă voturi din 12 din partea juriului exclusiv feminin al acestui importat premiu literar francez.

Romanciera franceza Neige Sinno a castigat premiul Femina pe anul 2023Neige Sinno, sursa foto: (c) Joel Saget/AFP/via ouest-france.fr

"Subiectul cărţii mele nu este subiectul unei femei, al unui bărbat sau al oricărei alte persoane", a declarat ea după ceremonia de decernare a premiului organizată la Muzeul Carnavalet din Paris.

"Îmi aminteşte de susţinerea tezei mele de doctorat, când erau doar femei profesori. (...) Este şi un motiv de mândrie, în plus, să fiu astfel încurajată", a adăugat ea.

Neige Sinno este şi finalistă a premiului Goncourt din acest an, care va fi decernat marţi. Conform tradiţiei, ea nu ar trebui să câştige în două zile la rând un alt mare premiu literar francez din acelaşi sezon, lăsând astfel cale deschisă pentru ceilalţi trei posibili câştigători: Jean-Baptiste Andrea, Gaspard Koenig şi Eric Reinhardt.

Premiul Femina pentru roman străin a fost decernat scriitoarei americane Louise Erdrich, în vârstă de 69 de ani, pentru volumul "La Sentence" (editura Albin Michel), povestea unei femei amerindiene, care se confruntă cu fantomele trecutului şi cu rasismul prezentului.

Prezentă la ceremonia de luni, autoarea a dezvăluit că şi ea ţine, la fel ca eroina din roman, o librărie în Minneapolis, în nordul Statelor Unite, dedicată literaturii autohtone. "Şi acela este un loc bântuit", a subliniat ea.

Scriitoarea americană a obţinut şapte voturi din 12 în primul tur de scrutin.

Juriul a atribuit premiul Femina pentru eseu, cu nouă voturi în primul tur, cercetătorul francez Hugo Micheron, în vârstă de 35 de ani, un specialist în jihadism, pentru volumul "La Colere et l'Oubli" (editura Gallimard). Acest eseu se apleacă asupra mişcărilor islamiste radicale şi violente din Europa după prăbuşirea organizaţiei teroriste Stat Islamic în Siria.

Autorul s-a declarat bucuros pentru primirea acestui premiu "după trei ani de muncă". "Pentru mine, o carte este de genul feminin. Şi, primind acest premiu, el reprezintă cea mai frumoasă recompensă", a adăugat Hugo Micheron, citează Agerpres.

În 2022, premiul Femina pentru roman francez i-a revenit scriitoarei Claudie Hunzinger pentru volumul ''Un chien a ma table'', publicat de editura Grasset. Premiul Femina pentru roman străin i-a fost atribuit scriitoarei britanice Rachel Cusk pentru volumul ''La Dependance'' (editura Gallimard). Premiul Femina pentru eseu i-a fost decernat specialistei în istorie Annette Wieviorka pentru volumul ''Tombeaux, autobiographie de ma famille'' (editura Seuil).

Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze, acordat pe 26 octombrie scriitoarei Dominique Barberis pentru volumul "Une facon d'aimer" (editura Gallimard), a deschis în acest an sezonul marilor premii literare din Franţa. Premiul Goncourt, considerat cel mai prestigios dintre ele, va fi atribuit marţi, pe 7 noiembrie. În aceeaşi zi va fi decernat şi premiul Renaudot.

Sezonul distincţiilor literare din Franţa va continua cu premiul Medicis, care va fi anunţat joi, 9 noiembrie, şi cu premiul Interallie, ce va fi atribuit pe 22 noiembrie. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513