REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

România a ajuns să exporte organe în Europa. Sunt mai mulți donatori decât pacienți

România a ajuns să exporte organe în Europa. Sunt mai mulți donatori decât pacienți

A.F. 11 iulie 2024 | 00:00 151

Medicul Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca din Capitală, a declarat, luni seară, că în România sunt mai mulţi donatori de inimă decât pacienţi cu insuficienţă cardiacă identificaţi şi pregătiţi pentru un transplant. Această situaţie paradoxală pune România în situaţia de a exporta organe umane pentru pacienţi din Europa, scrie news.ro.

 Romania a ajuns sa exporte organe in Europa. Sunt mai multi donatori decat pacienti

Potrivit medicului, transplant de cord se face, în România, doar la Spitalul din Târgu Mureş şi la Floreasca, în Capitală.

”Din păcate, doar aceste două cente realizează transplant cardiac în România (...) Sunt, iată, de atunci, 25 de ani şi in acest interval de timp s-au realizat aproximativ 35 de intervenţii de transplant cardiac. A fost o activitate care s-a dezvoltat permanent şi care astăzi continuă. În anul 2024 am realizat până acum trei proceduri de transplant”, a declatrat Horaţiu Moldovan, luni seară, la Medika TV.

Medicul a explicat că România exportă inimi la nivel european, deoarece transplantul de cord nu este o operaţie frecventă în România.

„Această operaţie nu este foarte frecventă în România, deşi din punct de vedere al necesităţii ei pe plan mondial există o solicitare foarte mare şi am să explic această realitate cu care medicina românească şi spitalul nostru se confruntă, şi anume că deşi există foarte mulţi pacienţi pe insuficienţă cardiacă, sunt foarte puţini pacienţi identificaţi şi pregătiţi, indicaţi, evaluaţi în vederea intervenţiilor de transplant cardiac Asta ne conduce la o situaţie oarecum paradoxală, să avem mai mulţi donatori decât folosim în România, ceea ce este un particularitate,

Noi suntem în situaţia de a exporta organe, de a exporta inimi prin prin Asociaţia Eurotransplant la nivel european. În acest din acest motiv şi ca în consecinţă acestei realităţi, suntem preocupaţi foarte mult de dezvoltare a acestei activităţi şi suntem receptivi să fim solicitaţi de, să zicem aşa, reţeaua de cardiologie la nivel naţional şi în special a jumătăţii de sud în România, pentru a identifica şi a pregăti pacienţi candidaţi pentru această intervenţie chirurgicală de excepţie”, a mai spus Horaţiu Moldovan.

Moldovan a precizat că în ţara noastră operaţia este susţinută de stat din punct de vedere financiar

Întrebat cum poate fi stopat acest fenomen, astfel încât pacienţii din România să beneficieze de transplantul de cord, Moldovan a precizat că în ţara noastră operaţia este susţinută de stat din punct de vedere financiar.

”Este este important de înţeles că această intervenţie chirurgicală se face în România, că este posibilă, este susţinută din punct de vedere financiar printr-un activitate prioritară, un program chestionat de Ministerul Sănătăţii, deci posibilităţile pe care le avem şi finanţarea care o avem pentru a desfăşura această activitate trebuie să fie susţinută şi de o ofertă de pacienţi care vine dinspre colegii noştri cardiologi,

Adică pacienţii care au insicienţă cardiacă, pot fi orientaţi spre această intervenţie, să fie în primul rând identificaţi şi nu în ultimul rând să fie evaluaţi în scopul scopul acestei operaţii. Trebuie să precizăm că pentru a pregăti un pacient de transpant este nevoie de tehnologie medicală avansată, este nevoie de catetere de risc cardiac. În primul rând nu se realizează peste tot, dar în centrele de excelenţă, în marile institute din România, în spitalele care au laboratoare de cateterism cardiac şi angiografic, acest lucru este, este posibil”, a mai spus Moldovan, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510