România a bătut Europa la scumpirea alimentelor, în plină criză
România a bătut Europa la scumpirea alimentelor, în plină criză
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCu mici excepţie, în 2012, mâncarea s-a scumpit masiv în toată Europa, dar şi în restul lumii. În România, tăvălugul scumpirilor a lovit mai greu, astfel că s-au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri din UE la mai multe produse alimentare. La raft, consumatorii europeni au putut constata în dercursul acestui an că mâncarea s-a scumpit cu 3,4%, în timp ce românii au scos din buzunare pentru mâncare cu 7% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. La nivel european, cel mai mult s-a majorat preţul la legume, cu 7,5% în octombrie 2012 faţă de perioada similară a anului trecut. În schimb, în România legumele s-au scumpit cu 22,8%, cel mai mult din întreaga UE. Pentru carne, europenii au scos din buzunare cu 3,8% mai mult faţă de anul trecut , în timp ce la românii acest aliment s-a scumpit cu 4,9%. În Ungaria scumpirea a fost de 10,6%, în timp ce în Cehia carnea este cu 10,3% mai scumpă. Laptele, brânza şi ouăle au suferit modificări de preţ de 1,5% în UE, mult mai puţin decât în România unde consumatorii au plătit cu 5,4% mai mult. Diferenţa este însă mult mai mare în cazul uleiului şi a grăsimile unde preţul din România a crescut cu 8,5%, faţă de 0,2% cât este media europeană. Singura ţară care s-a confruntat cu o creştere mai mare a preţului este Ungaria (plus 9,6%).
sursa: rtv.net
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News