REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

România a făcut primii pași oficiali către F-35

România a făcut primii pași oficiali către F-35

Andreea CONDURACHE 9 august 2023 | 16:03 928

România va cumpăra, în prima etapă, 32 de avioane F-35. MApN a depus către Parlament cererea de aprobare pentru achiziţionarea aeronavelor de ultimă generaţie, potrivit Defense România. 

Romania a facut primii pasi oficiali catre F-35

Astfel, MApN a trimis Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziționare în etapa inițială a 32 de avioane de luptă multirol generația a V-a de tip F-35. Costul estimativ al programului este de 7.5 miliarde de dolari, precizează sursa citată.

„Facem primul pas pentru dotarea Forțelor Aeriene Române cu o capabilitate de ultimă generație care va oferi României un statut consolidat în arhitectura de securitate pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre”, anunţă ministrul Tîlvăr.

F-35 Lightning este o armă formidabilă, capabilă să încline balanţa unui conflict. E un avion de generaţia a cincea, fabricat de Lockheed Martin, care se află deja în dotarea armatelor din SUA, Marea Britanie, Israel, Italia sau Japonia. Poate păcăli radarul inamic şi de aceea este folosit de la misiuni de recunoaştere şi până la bombardamente strategice. Rapid precum "fulgerul", atinge 2000 de kilometri pe oră. Cu alte cuvinte, poate ajunge de la Timişoara la Constanţa în puţin peste 20 de minute. Cu o rază de acţiune de aproape 3000 de kilometri, poate fi echipat cu mai multe tipuri de bombe, rachete antiradar şi aer-aer.

Abia în 2032, ţara noastră va avea avioane F-35, cu condiţia ca scrisoarea de acceptate trimisă Statelor Unite să fie semnată în 2024, a mai precizat ministrul Apărării  

"Dacă scrisoarea de acceptate va fi semnată în 2024, probabil că în 2032 vom avea primele aparate. Din punct de vedere temporal poate părea un interval de timp îndepărtat. Dar știți foarte bine că în domeniul militar elementele de achiziție, capabilitățile militare nu sunt produse pe raft", a precizat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.

România are în momentul de faţă, 17 aeronave F-16. În noiembrie anul trecut, ţara noastră a semnat contractul de achiziţie a încă 32 de avioane din Norvegia. 388 de milioane de dolari e valoarea contractului. Până în 2030, când vom începe teoretic trecerea la F-35-uri, am putea avea o flotă de 50 de aeronave multirol, multe dintre ele ajunse, însă, la finalul resursei de zbor, conform observatornews.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tot noi, copii si nepotii nostri vom plati cheltuielile astea astronomice din taxe, impozite si prin inflatie; situatia economica este este foarte grava ca de obicei in ultimii 33 de ani si unii economisti respectabili vorbesc de riscul marit de guvernanta fmi; amenintarea rusilor este o mare minciuna atat timp cat suntem in nato si un pretext ptr cheltuieli militare extravagante cu comisioanele uriase care insotesc intotdeauna astfel de contracte; f16 la mana a doua ar fi fost suficiente ptr o tara subdezvoltata ca a noastra; noi nu suntem japonia a 3 a putere economica mondiala, uk sau italia de care suntem la o distanta astronomica si pe care nu le vom ajunge niciodata cu politici economice aberante ca asta
0
10
Sa le cumpere din banii de pensii speciale
0
0
Te-ai semnat "HANDICAPATUL", trolule putinist AURolaco-SOSocist? Ce handicap ai, (Z)ombie cumva? Ti-ai pierdut creierul intr-un "accident" la nastere? Nastere - accident, te-ai prins? Hmm? Nimic, nimic? Ba, trolule putinist RELU! Ce anume te-a suparat mai tare? Te-a suparat faptul ca a postat mai jos detalii despre SUPREMATIA AERIANA A INVINCIBILULUI F-35, cel mai modern AVION INVIZIBIL "STEALTH" cu capacitate nucleara si care functioneaza in acelasi timp si ca "nava mama", drept centru de comanda pentru 10-20 de drone MQ-28 care pot zbura in formatie si sa acopere o tara intreaga scanandu-o RADAR la viteza de croaziera si sa sparga ca pe nuci conservele rusesti la modul punct ochit, punct lovit pana ca orcii rusi sa realizeze ce i-a lovit, cand ajung direct in IAD intr-o fractiune de secunda? Asta te-a deranjat? DOARE ADEVARUL? Ai idee cate rachete nucleare tactice poate cara un singur F-35 care zboara in formatie cu ditai "stolul"de drone moderne MQ-28 Ghost Bat in jurul sau cu NGAD?
25
1
Iar a aparut handicapatul care scrie mult, p***t si isi da singur multe likeuri, mori ba gunoiule ..!..
2
19
Cel mai tare la avioanele F-35 este faptul ca pot ateriza sau decola in mod clasic, OBLIC pe jumatate/un sfert din lungimea pistei sau pot decola si aterzia de pe loc, adica precum aterizeaza elicopterele SMURD pe un stadion de fotbal, la centru. Un F-35 are lungime 15 m si latime 10 metri (WINGSPAN/ANVERGURA). In teorie, un F-35 pilotat de TOM CRUISE poate ateriza pe un stadion si apoi sa fie tras acoperisul si folosit pe post de hangar, ca idee. Lucru pe care nici rusii si chinezii nu-l pot face si nu il vor face vreodata sau prea curand. Asta sa nu mai spun ca pot ateriza intre munti sau prin paduri, precum celebrele APACHE, eventual adapostite in tuneluri din munti precum face Suedia. Nu mai spun de superioritatea aeriana si capabilitatea de a cara arme nucleare tactice. Plus zbor in formatie cu noile drone Boeing MQ-28 Ghost Bat. Un singur F-35 incercuit de cateva drone MQ-28 poate scana RADAR o zona IMENSA, dronele ghidand rachetele spre inamic, dar si carand rachete suplimetare.
25
2
ca daca ataca este mwit cu mult kkt !!!
12
2
Daca vrei pace, pregateste-te de razboi. Pacea nu e gratis.
14
1
Rusii vad ca s-au impotmolit in donbas din 2014 si nici pana azi nu au reusit sa-l cucereasca pe tot; de cine ne aparam ? vin chinezii ?
4
11

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016