REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.9° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
26.9° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

România analizează azi declararea epidemiei de gripă. Ce restricţii s-ar putea impune

România analizează azi declararea epidemiei de gripă. Ce restricţii s-ar putea impune

Victor ROTARU 5 ianuarie 2023 | 09:24 1241

Joi, 5 ianuarie, ar putea fi declarată epidemie de gripă în România. Ministerul Sănătății așteaptă datele actualizate din toată țara pentru a vedea dacă suntem în a treia săptămână consecutivă de creștere a cazurilor.

În unele spitale, peste 50% din totalul testelor pentru gripă sunt pozitive, afectați sunt și adulții, paturile din secțiile de boli infecțioase sunt tot mai neîncăpătoare, iar printre cei spitalizați sunt și tineri, spun medicii. Deja, la Iaşi s-a interzis accesul aparţinătorilor, situaţie care s-ar putea generaliza în cazul declarării epidemiei de gripă. Masca ar putea deveni obligatorie şi în alte instituţii şi recomandată pentru zonele aglomerate, iar în şcoli se va face triaj epidemiologic.

Valul de infecții respiratorii – gripă, viroze și infecții cu SARS-CoV2 – a făcut neîncăpătoare, în aceste zile, cabinetele medicilor de familie și camerele de gardă ale spitalelor de boli infecțioase.

România se află într-o perioadă de creştere a numărului cazurilor de viroze respiratorii şi de gripă și din această cauză ar putea declara epidemie de gripă. „O să ştim la sfârşitul acestei săptămâni”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la emisiune Punctul culminant, moderată de Victor Ciutacu.

“Ne aflăm într-un context în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia de cazuri de gripă care sunt diagnosticate depăşeşte 10%. Ne aflăm în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi implicit de cazuri de gripă”, a spus Rafila.

Potrivit datelor publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 19-25 decembrie (S51/2022) s-au înregistrat, la nivel naţional, 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021.

În S51, au fost raportate la nivel naţional 2.685 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.644 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă intervalului 19-25 decembrie 2022 şi cu 79 de cazuri înregistrate în S51/2021.

Până în prezent, nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal. De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul. Pe de altă parte, până la 25 decembrie, au fost vaccinate antigripal 1.417.836 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat însă că bilanţul de joia aceasta ar putea arăta a treia săptămână de creştere consecutivă.

Ce măsuri vor fi aplicate dacă va fi declarată epidemie de gripă în România

„Ea duce la adoptarea unor măsuri, mai ales la nivelul unităților sanitare de reducere a circulației în unitățile sanitare, respectiv limitarea vizitelor pentru o perioadă de timp. În general, durează câteva săptămâni, cât durează valul epidemic.

În plus, măsuri suplimentare de asigurare a protecției personalului medical – triaj epidemiologic pentru personalul medical în fiecare zi și măsuri generale recomandate populației pentru ca impactul acestui val epidemic să fie cât mai mic”, a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătății a evidențiat că măsurile sunt recomandate, deoarece „nu se introduc restricții sau obligativități pentru populație”.

„Oamenii știu deja că măsurile de protecție individuală care se referă la igiena personală, igiena mâinilor, evitarea aglomerațiilor sau utilizarea măștii atunci când ajungem într-un spațiu închis aglomerat, lucrurile astea cred că au intrat în obișnuință și nu mai constituie nicio problemă.

Sunt la nivel de recomandare pentru populație, ca să nu inducem o discuție în spațiul public legată de restricții sau obligativități.

Nu se introduc restricții sau obligativități pentru populație. Doar se limitează accesul în unitățile medicale unde evident că apariția de focare de infecție gripală pune în pericol pacienții”, a mai precizat Rafila.

Recomandări pentru părinți: „Să nu stea ore întregi cu un copil care are o simplă boală febrilă la unitățile de primiri urgențe care sunt supraaglomerate”
Ministrul Sănătății a amintit că spitalele care tratează infecțiile respiratorii sunt mai aglomerate. Sunt aglomerate unitățile de primiri urgențe. Am avut o discuție în acest sens.

„Am pus la dispoziție un ghid orientativ pentru părinți. Ei să se adreseze pentru formele obișnuite de viroză la medicii de familie și în centrele ambulatorii pe care le-am pus la dispoziția populației.

Să nu stea ore întregi cu un copil care are o simplă boală febrilă la unitățile de primiri urgențe care sunt supraaglomerate.

Dacă stai cu un copil care are o viroză banală la UPU, riscurile sunt mai mari pentru copil. Acolo există alte patologii infecțioase. Lucrul ăsta nu este favorabil pentru copii”, a mai precizat Rafila, potrivit romaniatv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303