REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

România, obligată de CEDO să recunoască și să protejeze familiile homosexuale

România, obligată de CEDO să recunoască și să protejeze familiile homosexuale

Virgil STOIAN 23 mai 2023 | 12:51 717

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea Asociației Accept și a șapte cupluri, împotriva statului român, privind încălcarea art. 8 din Convenția CEDO privind "dreptul la respectarea vieții private şi de familie" în cazul familiilor homosexuale.CEDO a decis, cu cinci voturi pentru și două voturi împotrivă, că cererile depuse de Asociația Accept și a alte 14 persoane sunt admisibile și constată că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenție, astfel că decide, în unanimitate, "constatarea unei încălcări a Convenției constituie în sine o satisfacție echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanți".

Romania, obligata de CEDO sa recunoasca si sa protejeze familiile homosexuale

Una dintre familiile care solicită la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România este formată din Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru. Alte 6 cupluri au spus că vor să rămână anonime.

În Decizia nr. 580 din 20 iulie 2016 privind o inițiativă de revizuire a articolului 48 din Constituție, Curtea Constituțională a remarcat caracterul limitativ și exclusiv al definiției noțiunii de „familie” propuse - și anume, o uniune întemeiată pe o căsătorie liber consimțită între un bărbat și o femeie.

În acest sens, Curtea a explicat că articolul 48 din Constituție consacră și protejează dreptul la căsătorie și la relațiile de familie care rezultă din căsătorie, ca fiind distinct de dreptul la viața de familie și la respectarea și protecția vieții de familie, care are un conținut juridic mult mai larg și este protejat de articolul 26 din Constituție.

Curtea a considerat că inițiativa este conformă cu Constituția în măsura în care nu a restricționat noțiunea largă de „familie” prevăzută la articolul 26 sau dreptul la căsătorie prevăzut la articolul 48.

Partea relevantă a deciziei este următoarea: „... analizând în continuare conformitatea modificării propuse cu dispozițiile alineatului 2 al articolului 152 din Constituție, referitoare la interzicerea suprimării oricărui drept sau libertate fundamentală ori a garanțiilor acestora, instanța constată, în primul rând, că textul propus a fi modificat are denumirea marginală „Familia” și, în conținutul său, stabilește o serie de principii și garanții privind căsătoria.

Având în vedere conținutul reglementării, instanța reține că art. 48 din Constituție consacră și protejează dreptul la căsătorie, precum și relațiile de familie rezultate din căsătorie, distinct de dreptul la viață de familie/respectarea și ocrotirea vieții de familie, cu un conținut juridic mult mai larg, consacrat și protejat de art. 26 din Constituție, potrivit căruia: „(1) Autoritățile publice respectă și protejează viața intimă, familială și privată. (2) Orice persoană are dreptul de a se comporta liber, cu excepția cazului în care aceasta încalcă drepturile și libertățile altora, ordinea publică sau bunele moravuri”.

În ceea ce privește dreptul la viața privată și de familie, persoanele de același sex care formează cupluri stabile au dreptul de a-și exprima personalitatea în cadrul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de recunoașterea legală și judiciară a drepturilor și obligațiilor corespunzătoare, potrivit antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O sa devina obligatoriu sa fii bolnav la cap si sa ti rupi gaoaza. Eu ii tratez pe distrusii astia ca pe niste bolnavi. Daca nu ti plac femeile esti ca si cum ai avea un sindrom down si ai nevoie de ingrijire speciala. Pentru ca esti bolnav. Nu esti normal. La fel in cazul femeilor carora nu le plac barbatii. Aveti ceva la cap si trebuie sa luati tratament. Si sa fiti spitalizati pe viata daca refuzati operatia pe creier care sa va vindece. Trebuie sa fiti lobotizati cu bormasina si apoi sa aveti un singur drept. Dreptul de a avea un scaun cu rotile gratuit din partea organizatiei L G B T Q in care sa stati si sa va curga balele prin coltul gurii in timp ce va uitati la desene animate cu pantera roz.
5
0
Familia formată cum spune constituția r*mâniei nu cedo Dacă numai e democrație și te obligă să respecți ceva ce nu e în constituție In rest fiecare e liber să facă ce vrea dar fara să obligi o tară să recunoască grupuri Lgbt
6
0
n-ati vrut voi ue si shenghen? poftim democratie si capitalism
4
1
CEDO-istii (spital de retardati mintali) sa-i ia pe homosex-sonatii la ei pentru tratament!!!
7
1
Sa ne lase in pace cu drepturile lor sa traiasca cum vor , nu sa ne oblige sa ii acceptam ca in felul asta ne incalca si noua drepturile, ce fac ei nu este normalitate mai vor sa aibe dreptul sa infieze copii, cum poti sa le dai acest drept cand condamni deja acei copii sa fie crescuti de 2 barbati sau 2 femei , sa li se dea acest drept doar daca copii sunt majori si accepta
5
3
ignora ca exista un dezacord puternic legat de “bunele moravuri” in tara asta asa cum exista si in occident cu cateva decenii in urma si inca mai exista in multe zone ceea ce nu-i corect
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510