REPLICA ONLINE CONSTANTA

24° Constanța Lun., 19 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6826
24° Constanța Luni, 19 August 2024 Anul XX Nr. 6826
 

România schimbă tactica pentru aderarea la Schengen

România schimbă tactica pentru aderarea la Schengen

Victor ROTARU 21 decembrie 2023 | 09:03 9480

România rămâne ferm atașată de obiectivul aderării la spațiul Schengen iar, pe ultima sută de metri, autoritățile de la București au decis să schimbe tactica.

Romania schimba tactica pentru aderarea la SchengenFoto cu rol ilustrativ

Primul pas semnificativ ar fi ajungerea la un acord pe migrație, acord pe care inclusiv Austria îl susține. Țara noastră se bazează şi pe votul din Parlamentului Olandei, care a ridicat veto-ul față de Bulgaria şi a eliminat, implicit, un obstacol și pentru România, inclusă în același "pachet" cu vecinii noștri de la sud.

În acest context aparent mai favorabil, noua strategie este ca România să renunțe la varianta convocării unui Consiliu Extraordinar JAI - Justiție și Afaceri Interne - la finele acestui an.

Autoritățile de la București ar prefera varianta mai avantajoasă a unui vot favorabil în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre în Comitetul Reprezentanților Permanenți. Ulterior, acest vot ar urma să fie validat și într-o reuniune de Consiliu al Uniunii Europene, care ar avea loc până la sfârșitul anului.

Cum arată șansele României și Bulgariei după ce Olanda a renunțat la veto-ul față de vecinii noștri de la sud

Olanda a anunțat, săptămâna trecută, că este de acord cu aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, punând astfel capăt opoziției de lungă durată pe care a manifestat-o față de intrarea acestei țări în zona europeană de liberă circulație.

După decizia Olandei, Austria rămâne singura țară care ar trebui să-și revizuiască poziția pentru a permite aderarea României și Bulgariei, care îndeplinesc, de mult timp, criteriile tehnice necesare.

De anul trecut, guvernul de la Viena s-a exprimat împotriva extinderii spațiului de liberă circulație, argumentând că acesta nu este funcțional, și a adus drept argument fluxul mare de migranți neînregistrați care ajung în centrul și vestul Europei.

Citește și: Klaus Iohannis, despre aderarea la Spațiul Schengen: "Mai este cale lungă și este nevoie de multe negocieri"

Despre discuțiile cu Austria, premierul bulgar Nikolai Denkov a menționat că acestea continuă, iar scenariile și texte unei posibile decizii sunt în discuție.

La rândul său, premierul spaniol Pedro Sanchez, a cărui țară predă, la finele anului, președinția Consiliului European către Belgia, și-a exprimat dorința de a vedea România și Bulgaria în spațiul Schengen până la sfârșitul lui 2023, potrivit antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa băgăm frica în ei haideți sa anulam toate voturile ,e șansă noastră nici uni nu s mai breji
0
0
Nr trebuie unul cum era Nicolae Ceaușescu ăla da patriot,ăștia doar pupincuriști
0
1
Nu avem unul cu coaie in el,sa dea cu pumnul în masă sa ne cerem drepturile,dar așa suntem noi doar pupincuriști "poate ne primesc"
1
0
Noi nu avem un Orban în stat. A fost unu, dar ăla era un fel de cârpă. Conducătorii noștri parcă au pișat în instalație. Nu parcă, sigur au pișat și în ADN. Noi nu mai scăpăm de aceste rame ordinare.
3
0
Luati exemplul lui Orban la negocieri slugi obosite, boicot si controale la toate firmele austriece
12
0

REPLICA


LOTO

6/49
482515172434
5/49
12292611027
joker
251140103212