REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

România va fi singura țară din lume cu minireactoare nucleare

România va fi singura țară din lume cu minireactoare nucleare

Andreea POPA 14 noiembrie 2023 | 00:00 3467

Americanii au anulat proiectul minireactoarelor nucleare (SMR) pe care voiau să le construiască pe teritoriul lor, în Utah, invocând creșterea costurilor până la 9,3 miliarde de dolari, cu 75% mai mult față de estimările inițiale. În aceste condiții, România va deveni singura țară din lume care va avea acest tip de reactoare nucleare, la Doicești.

Romania va fi singura tara din lume cu minireactoare nucleareminireactoare Doicești

Compania americană NuScale a anunțat rezilierea contractului pe care îl încheiase în 2015 cu Departamentul de Stat pentru Energie privind construirea unei centrale cu 12 minireactoare nucleare, cu o capacitate de 720 de megawați, în Idaho, a transmis Oregon Public Broadcasting (OPB). Anularea proiectului a fost cauzată de creșterea ratelor dobânzilor și de presiunile inflaționiste „care nu s-au văzut de mai bine de 40 de ani”, potrivit NuScale. Potrivit acesteia, inflația a făcut ca prețurile mai multor componente să crească cu până la 106% în unele cazuri. Drept urmare, costul proiectului a crescut cu 75%, la 9,3 miliarde de dolari, iar costul producerii energiei a crescut cu 50%. De asemenea, unele comunități s-au retras de la angajamentele de a cumpăra energie de la noile reactoare, care urmau să devină operaționale în 2030.

Americanii spun că proiectul de la Doicești merge mai departe

Anunțul a generat o prăbușire a acțiunilor NuScale cu 33%, deși oficialii companiei au dat asigurări că vor continua proiectele similare derulate în afara SUA. Este vorba aici despre parteneriatul semnat deja la nivel de stat, între SUA și România, pentru construirea a șase minireactoare nucleare SMR, cu o capacitate de 462 de megawați, pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, în Dâmbovița. Nuclearelectrica a declanșat deja toate procedurile legale și logistice pentru construirea reactoarelor nucleare modulare de la Doicești, care vor face din România singura țară din lume posesoare a unei astfel de tehnologii. Spre deosebire de americani, locația de la Doicești are deja infrastructura necesară, ceea ce face ca și costurile să fie mult mai mici decât cele din Idaho. „România are șansa, dacă merge în continuare pe această tehnologie, să fie prima țară din lume cu un reactor modular de mici dimensiuni, sigur că există discuții în plină desfășurare între Nuclearelectrica, NuScale, toate celelalte părți implicate, pentru a evalua dacă se schimbă ceva sau nu, dar România e categoric angajată pe acest drum al tehnologiei nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, despre situația de la Doicești, după anularea proiectului similar din SUA.

Romania va fi singura tara din lume cu minireactoare nuclearereactor nuclear Nuscale

Joe Biden a promis investiții de miliarde de dolari în industria nucleară din România

Proiectul din România este atât de important, încât a fost anunțat personal de președintele Joe Biden, la întâlnirea G7 din 2022. „Investiția este menită să deblocheze mai multe miliarde de dolari și să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, a transmis Casa Albă cu acea ocazie. Valoarea totală a investițiilor anunțate de americani în industria nucleară românească se ridică la 7 miliarde de dolari, sumă care include și aporturi la dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai Iordache, știu mai bine decât tine, cine este AGARICI. Carnat de doi lei. In limbajul străzii, Agarici se folosește în sensul de fraier. Ai înțeles mai Agarici, Tartex ? Este ptr.tine pulifrici, George Iordache.
0
1
un srl care la prima bubuiala se dizolva. ca si tara asta daca se intampla ceva. grav e ca o sa poti sa pleci doar spre est, adica la putin... hahaha
3
0
o sa sugeti p**a. cu asta nu e de joaca. aia le fac departe de ei. oare de ce? nimeni nu se intreaba? asta ca sa oprit la ei ca sa scumpit, e vrajeala. au avut plan de la inceput. nu vad bine poporul asta. mi se arata o mare nenorocire. cum sa fie singura tara? pai daca era asa bun, aialalti nu se bateau sa se faca la ei? bai ce p****i sunteti...
1
0
SALUT PENTRU PERSOANA CARE A SCRIS ,,AGARICI,, CE ÎNSEAMNĂ. AGARICI A FOST UN PILOT DE AVIATIE IN AL DOILEA RAZBOI MONDIAL. A APARAT ORASUL CONSTANTA DE ESCADRILA RUSA. ASA CA DOCUMENTEAZATE . ESTI UN PACALICI.
2
0
Cum pot fi alde Agarici ăștia așa de idioți și pupu al poponețului SENILULUI AMERICAN? Nu le fac la ei, lasă că le ducem în Romanica lui Iohannis, Ciuca și Ciolacu. Ramai blocat Coane, mamelucii aceștia ar trebui internați la BABAU. Cat ne mai pot umili acesti trădători ai țării. Fraierilor, un picuț și vin alegerile. O veți lua în freza, cu tot cu Amerolacii și Păcălicii de sclaveti Occidentali.
3
3
Se vede "prostocratia, pupindosismul și Decastiintismul rromanilor" cu burse de merit pentru "mededai subcinciste"!!!!
5
26
Cernobil 2
12
25
....si singura tara din lume condusa de tradatori care si-au dat TOATE resursele strategice sub controlul altor state !
22
26
Deja avem antidot pentru focoasele , ăăă.... ăsta , pentru centralele voastre nucleare.
5
26
Experimentul continuu la care este supusa Romania va duce la disparitia natiei.Indemnati copii sa invete pentru a obtine un trai mai bun pe alte meleaguri, in slujba altor tari, acolo unde le este locul, in sisteme care functioneza pentru oameni.Aici ne-am scarbit de atata incompetenta si prostie, auziti si voi, chiar americanii spun ca aceasta solutie Nu este fezabila, dar ai nostri handicapati o tin una si buna, pana la distrugerea totala, tot inainte.Asa sa ne ajute dumnezu, ca acum 2000 de ani, cu el in frunte.
20
26
Experiment pe p****i
9
28
Fi singura din lume? Oare de ce?Poate pentru că celelalte țări n-au bani ca noi.Noi avem,de aia ne permitem. Lasă i pe ceilalți să se oftice. Să fim noi pionierii lumii în chestii d'astea. Să și aducă lumea aminte de noi ,pomenindu ne ca pe pasărea dodo. Adică cu drag.
11
30
Stiti pe aia care cumpara .....sau vand USD/Euro de la ciorile care se aduna pe langa casele valutare si_si iau MUUIIEE? Asa o sa luam noi!!! Cat de p****i sa fim ca natie sa ne bagam in asa ceva ??? Asta este de genul caci vine nea Caisa lacatus mecanic in Cucuietii din deal si spuna caci a inventat masina care merge cu aer....Pe bune !??? Pai sunt atatea firme foarte mari,puternice, cu bugete de miliarde in cercetarea nucleara si vine firmultita asta de apartament sa vanda prostanilor de romani solutie miraculoasa ???
15
30

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510