REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.1° Constanța Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
25.1° Constanța Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Românii proprietari de case, mașini sau terenuri vor plăti sute de lei în plus de la 1 ianuarie

Românii proprietari de case, mașini sau terenuri vor plăti sute de lei în plus de la 1 ianuarie

A.F. 11 decembrie 2023 | 00:00 80382

Anul nou vine cu un val de creşteri de taxe şi impozite locale. Proprietarii de case, terenuri sau maşini vor plăti sute de lei în plus. Toate dările la stat cresc cu 13.8%.

Romanii proprietari de case, masini sau terenuri vor plati sute de lei in plus de la 1 ianuarie

Este vorba despre indexarea cu rata inflaţiei. Economiştii spun că această majorare e mană cerească pentru primari, care au anul viitor campanii electorale. Cei afectaţi vor fi, din nou, românii de rând. 

Taxele locale sunt indexate anual cu rata inflației.

Pentru anul viitor, acest lucru reprezintă o creştere de 13,8%.

Românii vor plăti impozite mai mari pentru clădiri rezidențiale, terenuri şi mijloacele de transport sub 12 tone.

Cât vor scoate românii în plus din buzunar de la 1 ianuarie

Pentru un apartament cu 3 camere în București, situat în zona centrală, impozitul a fost, în 2023, 292 de lei. Va creste de la 1 ianuarie in acest caz cu 40 de lei, asta înseamnă că va depăși suma de 330 de lei.

Şi consiliile locale din celelalte oraşe au votat deja creşterea de aproape 14%. De exemplu, Cluj-Napoca, Arad sau Pitești.

În Suceava, pentru un apartament cu 4 camere, proprietarii vor plăti mai mult cu peste 40 de lei.

Şi cei care au maşini vor scoate din buzunare chiar şi cu 100 de lei mai mult, în funcţie de tipul şi puterea autoturismului.

Cu rata inflaţiei vor fi indexate și taxele locale ale constănţenilor. Banii vor rotunji bugetul statului, mai ales acum, în plină perioadă de austeritate.

”Primăriile au nevoie de bani care de aer, în condițiile în care peste 80% dintre ele au bugete de salarii mai mari decât încasările din taxe si impozite.

Creșterea taxelor cu rata inflației, 13,8%, vine ca o mană cerească în condițiile în care primarii se vor angrena anul viitor și într-o serie de proiecte electorale”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Pentru plata impozitelor până la 31 martie se acordă o reducere de 10%.

Pentru a evita cozile de la început de an, autoritățile recomanda ca taxele sa se plătească online, pe ghiseul.ro.

Cum cresc impozitele după majorarea cu rata inflației

BUCUREȘTI

- Imobile:

Apartament cu 3 camere, 75 mp, Zona A

Impozit 2023: 292 lei

Impozit 2024: 332 lei

+ 40 lei

- Autoturisme:

Autoturism 1600 CMC

Impozit 2023: 176 lei

Impozit 2024: 200 lei

+ 24 lei

CONSTANȚA

- Imobile:

Apartament cu 4 camere, 75 mp

Impozit 2023: 129 lei

Impozit 2024: 150 lei

+ 21 lei

- Autoturisme:

Autoturism 1700 CMC

Impozit 2023: 207 lei

Impozit 2024: 235 lei

+ 28 lei

TIMIȘOARA

- Imobile:

Apartament cu 2 camere, 45,62 mp, an constructie 1980

Impozit 2023: 157 lei

Impozit 2024: 179 lei

+ 22 lei

- Autoturisme:

Autoturism 1900 CMC

Impozit 2023: 320 lei

Impozit 2024: 365 lei

+ 45 lei

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu nu înțeleg, de când hotărăsc ăștia pe banii noștrii?! Că jegosul de primar din sectorul 4 doar își bate joc de banii publici! La pușcărie cu el!
0
1
Noi platit casa si impozitul pentru a da bani la pensiile speciale,daca nu platim la mititica dar nu au unde ne pune te toti 19 milioane,deci....
1
1
Pt o garsoniera în Comănești jud Bacau, de ani de zile, plătesc impozit pana la 31 martie de 332 lei. Cum mama naibii în alte părți valoarea e mai mica? Pe cine sa,, Felicitam? "
3
7
Nu au fost și pana acum impozitele cat casa? Dc nu s-a respectat legea impozitului agricol? Locuim intr-un sat categoria a V , fără apa curenta fără canalizare; șoseaua plina de gropi, fără un trotuar , etc, etc. Impozitul agricol de 120 -130 lei /ha suntem considerati cartier al faimosului "oras Lehliu Gara. . UNDE ESTE LEGEA, ???Nimeni nu vede????asa sa hotărât în consiliul local!!! Poate hotărâți sa ne împușcați. Ne este LEHAMITE.
3
0
Numai o greva fiscala ne mai poate ajuta. Trezitiva.....
4
2
Statul r*mân= hoți și criminali, adunătură de incompetenți și analfabeți, pușcăriași s.a.m.d.
8
0
Indexarea trebuie sa fie de 25%. Daca vreti o educatie buna,strazi ca în occident trebuie sa scoateti bani. În SUA impozitul a crescut cu 20% într-un an. Eu încurajez guvernul sa creasca în 2025 cu înca 30%
2
21
Salarii mari i au dar muncă prestata nu se ridica la valoarea salariului.
6
2
Si noi astia care nu avem case terenuri si nici masini ce facem,noi ce mai platim,mersul pe jos, s-au ne da statul, ca tot au furat tara asta si au vanduto la straini,si in alte comentari vb ca vor sa aduca romani inapoi in tara,sa nu mai muncim ca slugile pe afara,sa venim in tara sa ne f......a ei cum vor ei,caci doar suntem acasa la noi,pacat de tara noastra,avem o tara minunata si multi hotii in ea.
14
0
Aici nu intervine ccr ul ca la pensiile speciale să spună că nu este ilegal sa rătăcească poporul și mai tare -i le trebuie banii oamenilor de rînd pentru cei 5000-10000 care și așa sint furt deschis pentru pensii speciale?
13
2
Ne rugați să nu folosim cuvinte obscene și injurii -dar aceste majorari vin din partea guvernului cum near i jura de mama iar la primarii stabilkti salariul minim pe economie si daca nu le convine sa renunte la posturi fiindca in afara ca nu fac nimic pentru populatie isi si bat joc de oameni bineinteles cu unele exceptii.
13
1
Faceți tot felul de comentarii....NU vă mai tot plângeți, treceți la acțiune... unitivă și exterminați tot râul, pentru populația de rând nu o să existe NICIODATA altfel bine.
20
3
Reduceți personalul că nu ne-ați întrebat când v-ati înmulțit ca ciupercile .
13
1
De ce să plătesc impozit statul mă ajutat cu ceva cînd mi-am casa sau massina nu e de ajuns că mă impozitează pe salar
17
2
Camătă autorizată .
16
0
Dar PTR.voi e mai simplu: mărim taxele și impozitele!! Întrebarea este :De ce și pentru ce să plătească populația somnul altora????
17
2
Am înțeles că Primăriile au bugete mai mari pentru acoperirea salariilor în comparație cu valoarea impozitelor încasate! Soluția este foarte simpla:Decit să doarmă trei sau patru într-un birou mai bine doarme unul și bine!!!
17
3
Hoție ordinară, Statul, după '89 a vândut apartamente,case cu pământul aferent ! Pentru ce să mai plătești impozit, dacă tu ești proprietar? Mașina e proprietate personală, plătești taxă de drum,pt ce impozit....? r*mânii trebuie să se unească și să nu mai plătească....!
22
3
Nu ne mai zăpăciți !!!!! în fiecare an se adaugă inflația ....
13
3
Cand masurile luate de politicieni sunt in principal impotriva populatiei majoritare,inseamna ca nu economisti sau alti specialisti reali au participat la intocmirea planurilor de tara,ci numai cei ce sunt parte a sistemului privilegiatilor. Cand faci economie undeva,e ca sa ai avantaje in alta parte,ca apoi echilibrul sa fie asigurat pentru binele poporului. Cand insa pui taxe ,impozite si banii efectiv talhariti de la popor se folosesc in scopuri departe de asigurarea vietii decente majoritarilor,se numeste asuprire. Noi nu avem democratie pe bune,economie de piata sanatoasa,libertati reale,justitie in sprijinul populatiei. Scriptic,declarativ,suntem democratie,in realitate suntem o chestie maronie,ceva de care deja au fugit sase milioane de romani .
19
4
vad au grija de propriile cheltuieli, sa le indexeze, dar salariile si pensiile? romania va avea viata grea, daca va mai exista! sclavia a inceput, in momentul cind oamenii s-au imprumutat si nu au mai putut returna datoria! la noi, ptr linistea profesorului-meditator, au gasit sclerozati mintali, care au imprumutat si imprumata in nestire!
14
4
impozite si taxe mai rau ca atunci cand dadeam bir la turci pe proprietatea ta bunurile tale obtinute intretinute si muncite de tine platesti impozite le dai bani munciti cu greu de tine sai indestulezi pe trantori cu pensii si lefuri speciale astai dreptatea legala in tara in uniunea europeana salariile sunt de zece ori mai mari ca la noi cele modeste si pensiile la fel noi ne imprumutam sa platim taxele si impozitele cu dobanzi enorme
23
4
Trantorii patriei.
10
0
or sa mărească pensiile fix cu procentul ala, vă da cu o mana și vă ia cu șapte
14
1
Futuva in gura de primari ne taxați pe noi sa luați voi salarii și pensii nesimțite
34
5
In articol, scrie cam asa: Constanta: Apartament cu 4 camere de 75 mp: impozit 2023 = 129 lei, impozit 2024 = 150 lei. O porcarie. Demonstrez concret, cu apartamentul meu: 2 camere de 48 mp: impozit 2023: 140 lei pentru cladire + 13 lei pentru terenul de 15 mp atribuit prin ordinul prefectului. Deci 153 de lei pentru un apartament mic, de 2 camere, zona deloc centrala. Porcaria cu ordinul prefectului, din cate am inteles, este valabila doar in Constanta, deci nu la nivel national! Este o alta modalitate de a stoarce bani de la constanteni: le-au trecut in proprietate cativa mp de teren din amprenta blocului. Deci pot cobori oricand in subsol sa fac un gratar acolo, pentru ca este (partial) proprietatea mea!
25
1
de 33 de ani “Cei afectaţi vor fi, din nou, r*mânii de rând” statul ia de la saraci si da la bogati, saraci care vor deveni putin mai saraci si bogati care vor deveni mult mai bogati; politica fiscala de 1900 toamna ca in 1907 cand se lua tot timpul de la taranul sarac; de asta avem si cea mai mare taxare a muncii iar bogatii cu mai multe case, masini de lux, etc fluiera si o duc din ce in ce mai bine in timp ce fac si evaziune la greu incurajati de statul mafiot; si toate astea dupa ce ne-a saracit deja pe toti cu inflatia de peste 2 ani, inflatie care continua si a fost facuta de guvern asa cum este intotdeauna facuta inflatia chiar daca ei ne mint si vorbesc de conjuncturi internationale etc
31
5
problema mai grava si mai stupida eset ca taxa de salubrizare a ajuns sa coste de 2 ori impozitului la casa......asa ceva ....afordabilitatea populatiei nu se ia in calcul
27
4
primarii sa fure mai putin si atunci vor fi bani. nu se mai satura, au salariu lunar de zeci de mii, primesc spagaa zilnica de sute de mii, au firme cu profit lunar de sute de mii si tot urla ca nu au destul
40
8

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712