REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
27.4° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

Romanul „Pe aripile vântului“ a fost reeditat cu avertismentul „rasist“ şi „ofensator“

Romanul „Pe aripile vântului“ a fost reeditat cu avertismentul „rasist“ şi „ofensator“

A.F. 4 aprilie 2023 | 00:00 1079

Editorul romanului „Pe aripile vântului”  a decis să adauge un avertisment pentru cititori la noua ediţie a bestseller-ului scris de Margaret Mitchell, publicat în 1936, potrivit The Telegraph, scrie news.ro.

Romanul „Pe aripile vantului“ a fost reeditat cu avertismentul „rasist“ si „ofensator“

Se menţionează că romanul conţine pasaje „rasiste”, că este „problematic”, şi că anumite elemente se pot dovedi a fi „ofensatoare sau chiar periculoase”.

„Gone with the Wind este un roman care are elemente problematice, printre care romantizarea unei perioade şocante din istoria noastră şi ororile sclaviei”, spune avertismentul pentru această nouă ediţie, potrivit The Independent.

„Romanul include descrierea unor practici inacceptabile, portrete rasiste şi stereotipe şi teme perturbatoare, o caracterizare, limbaj şi imagini tulburătoare".

Variantă de compromis

Spre deosebire de alţi editori, care aleg să elimine caracterul rasist sau ofensiv al anumitor lucrări, Pan Macmillan a decis să păstreze textul aşa cum este.

„Textul acestei cărţi rămâne în toate privinţele fidel originalului şi reflectă limba şi perioada în care a fost scrisă iniţial”, se arată în avertisment.

„Pan Macmillan consideră că modificarea textului pentru a reflecta lumea actuală ar afecta autenticitatea originalului şi, prin urmare, a ales să păstreze textul integral.

Ediţia este, de asemenea, însoţită de un eseu al unui istoric şi romancier britanic, Philipp Gregory. Autorul explică că romanul "Gone with the Wind" „a promovat viziunea rasistă a plantatorilor asupra istoriei sudice” şi „glorifică şi predică supremaţia albă”.

Roman celebru

Cartea, publicată pentru prima dată în 1936, este o poveste de dragoste plasată în timpul Războiului Civil American, în care cei din Sud deţinători de sclavi s-au luptat cu aboliţioniştii lui Abraham Lincoln din Nord.

Filmul bazat pe carte, cu Vivien Leigh şi Clark Gable din 1939, a devenit un clasic al cinematografiei. Această frescă epică din timpul Războiului Civil a fost, de asemenea, acuzată de rasism.

Retras pentru scurt timp de pe platforma HBO Max în 2020, filmul a revenit cu un avertisment potrivit căruia filmul „neagă ororile sclaviei”. Pentru HBO Max, menţinerea acestui film în catalogul său „fără explicaţii şi denunţarea acestei reprezentări ar fi fost iresponsabilă”. Prin urmare, platforma a decis să difuzeze filmul din nou online, dar cu o contextualizare, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe aripile vântului? Nu e bun,ce nașpa ca a placut la generatii intregi si e roman si film de referință...Nu e cu peroane nonbinare,nu e cu LGBTQ, zice pe bune cum a fost istoria..cred ca e urat tare pentru sceleratii bolnavi fara medicamente de se vad pe la Davos si in alte locuri...MWUIE TOTI CARE VISATI LA ,,NOUA ORDINE MAONDIALA"si la toate experimentele facute la nivel statal,regional si mondial. P,s.vedeti ca si MusK s-a suparat si a modoficat algoritmii in ceea ce priveste Prosteala ( Covid reloaded) Ucraina, pentru ce controleaza el(adica daca era pe rosu promote,acusi e galben adica mai usor cu pianul pe scari) La gunoi cu voi zdrente mondiale si cu leprele romanesti de va susțin.
4
0
Asta este istoria dobitocilor!Ce vreti sa faceti? S-o rescrieti?
5
0
Tuciurii ar trebui sa stie ca daca nu ar fi existat sclavia nici ei nu ar fi existat in afara continentului african. Chiar daca nu ne plac ti.ganii nu este din cauza culorii puelii. Este din cauza comportamentului. La fel cum nu ne plac ucrainienii. Tot din cauza comportamentului. Culoarea pielii nu are importanta. Haholii sunt albi. Si datorita faptului ca a existat odata sclavie urmasii acelor sclavi au acum mai multe drepturi decat alti cetateni. Si aplica aceeasi politica si LGBTQ urmarind scopuri asemanatoare.
5
0

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303