REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
20.4° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Roșiile românești se scumpesc. Cât va ajunge să coste un kilogram în piețe

Roșiile românești se scumpesc. Cât va ajunge să coste un kilogram în piețe

Andreea VLAICU 27 iulie 2024 | 00:00 196

Temperaturile ridicate și umiditatea excesivă au compromis o mare parte din recoltele de tomate, astfel că roșiile sunt mai scumpe cu 30% decât în aceeași perioadă a anului trecut.  

Rosiile romanesti se scumpesc. Cat va ajunge sa coste un kilogram in piete

Unii fermieri spun că au pierdut până la jumătate din recolte din cauza crăpării roșiilor și a bolilor care s-au răspândit rapid în aceste condiții.

Fermierii se confruntă cu dificultăți în menținerea culturilor de roșii în această perioadă. Temperatura excesivă a făcut roșiile să se coacă înainte de vreme. La exterior roșia arată normal, interiorul însă este verde.

Deși roșiile s-au copt înainte de vreme, față de aceeași perioadă a anului trecut, producția este mai mică, spun fermierii, astfel că prețul este cu 30% mai mare. Polenizarea plantelor se face mai greu, iar tratamentele nu au același efect la temperaturi ridicate.

Nela Calciu, producător de roșii: „Prețurile, da, sunt mai mari, este normal să fie. Nu știu câți au stat la aer condiționat și vin și comentează. Noi am muncit în cod roșu. De exemplu, anul trecut roșia de suc a fost 1,80 lei, 70 de bani, acum e 2 lei, 5 lei, 6 lei, deci astea sunt prețurile și e normal".

Unele soiuri de roșii pleacă cu 6 lei de la producător, dar la tarabe ajung să coste dublu, iar cei care resimt efectele secetei sunt și consumatorii, nu doar producătorii.

Sincron Gheorghe Valu, producător: „Mult de tot ne-a afectat. Secetă, numai zic, căldură, secetă mare. Costisitor și greu de întreținut. Pe canicula asta ne topim noi, dar planta. Furtuni, vijelii. Am mai avut și evenimentele astea neplăcute cu folia din cauza vijeliilor. S-au rupt, unele le-a mai dat și peste cap, le-a scos din pământ".

La unii producători a fost afectat și al doilea ciclu de creștere, astfel că în toamnă vom avea o producție mai mică de roșii românești pe piață.

Cristian Otlăcan, producător: „S-au înmulțit foarte mult dăunătorii datorită căldurii și costurile au crescut foarte mult. Dacă cultura mergea bine și era o vară mai blândă, producția era cam 10 kg pe metru pătrat și acum s-a diminuat cu cel puțin 50%."

Fermierii speră să mai recupereze din pierderi odată ce vor primi prima tranșă de plată din programul guvernamental Tomata, potrivit știrileprotv.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365