REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ruperea acordului privind cerealele ucrainene aglomerează iar Portul Constanța

Ruperea acordului privind cerealele ucrainene aglomerează iar Portul Constanța

Victor ROTARU 19 iulie 2023 | 00:00 1819

Începând cu marți, 18 iulie a.c., purtătorul de cuvânt al președinției ruse a transmis faptul că Rusia va ieși din acordurile pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră. Odată făcut anunțul, prețul grâului a crescut, iar marea întrebare este ce vor face fermierii români, și așa destul de încercați de concurența neloială pe care au avut-o cu agricultorii din Ucraina. Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu, a transmis faptul că fermierii se așteaptă la o creștere a volumului de marfă tranzitată, așteptându-se însă ca Guvernul să învețe din greșelile făcute anterior și să sprijine agricultorii.

Ruperea acordului privind cerealele ucrainene aglomereaza iar Portul ConstantaNave încărcate cu cereale din Ucraina 

Rusia a notificat oficial Ucraina, prin intermediul Ambasadei ruse la Minsk, în legătură cu suspendarea participării sale la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, a afirmat luni, 17 iulie a.c., ambasadorul rus în Belarus, Boris Grîzlov. Ambasadorul rus a precizat că Ucrainei i-a fost transmisă o notă în acest sens prin intermediul canalelor diplomatice şi că acordul va înceta din 18 iulie 2023. Acordul permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale și să navigheze în siguranță prin Marea Neagră, spre strâmtoarea Bosfor din Turcia.

Fermierii așteaptă mai mult sprijin din partea Guvernului

Contactat de către reporterii Replica, Răzvan Filipescu, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a transmis faptul că fermierii se așteaptă la o creștere a volumului de marfă, la o aglomerare a Portului Constanța, acolo unde sunt necesare investiții pentru spații noi de așteptare, parcări și multe altele: „Noi, ca fermieri, ne așteptăm la o creștere a volumului de marfă tranzitată de acum încolo pe drumurile și porturile românești, și așa cum am discutat cu ocazia numeroaselor întâlniri pe care le-am avut în ultimele 6 luni la Ministerul Agriculturii, este foarte important ca statul român să învețe din experiența anului trecut și să sprijine, să protejeze producătorul român. Chiar dacă se menține și sprijinim tranzitul de marfă din Ucraina este important ca ANSVSA și Vama să monitorizeze foarte bine respectarea condiției de interdicție a importurilor din Ucraina, care este valabil până la 5 septembrie 2023. Noi, ca fermieri, în discuțiile purtate cu ministerul Agriculturii, am solicitat ca această perioadă de interdicție să fie prelungită astfel încât ca producătorul român să nu intre într-o concurență neloială cu cel ucrainean. Este foarte important să se asigure fluxuri separate de mărfuri, de proveniență română, față de cele din Ucraina. Este foarte important ca în zona Portului Constanța să se investească de urgență în crearea de spații de așteptare, parcări de dimensiuni mari, și mai ales implementarea unui sistem de ticket-ing performant, astfel încât să nu se mai creeze cozi și să se țină foarte bine o evidență a mărfurilor care intră în Portul Constanța, pentru fiecare operator și pentru fiecare destinație.” 

Ruperea acordului privind cerealele ucrainene aglomereaza iar Portul ConstantaRăzvan Filipescu 

Producțiile obținute la foarte mulți fermieri nu acoperă costurile de înființare

De secetă nu am scăpat nici anul acesta, Răzvan Filipescu declarând faptul că producția la grâu va fi anul acesta cu cel puțin 20% mai mică față de anul trecut: „Seceta este prezentă și din ce în ce mai accentuată. Efectele secetei s-au văzut în producțiile din acest an care sunt în scădere cu 20-40% în zona Constanței, la orz, rapiță, grâu. De aceea am spus să se facă fluxuri separate și să fie sprijinit cu prioritate producătorul român. Noi suntem afectați de mai multe lucruri: producție scăzută, prețul la cereale este mic, având în vedere că noi am înființat culturile la prețurile de anul trecut, când prețurile erau aproape de 3 ori mai mari. Producțiile obținute la foarte mulți fermieri nu acoperă costurile de înființare. Sunt foarte mulți fermieri care vor întâmpina dificultăți în reluarea ciclului de producție din această toamnă. Dacă nici nu vor avea posibilitatea să vândă sau vor exista întârzieri în livrare și vor mai suporta costuri de depozitare ca anul trecut, toate aceste lucruri vor afecta activitatea. Este foarte important ca în Portul Constanța să existe fluxuri separate pentru mărfuri de origine românească și cele din Ucraina.

Filipescu, despre ministrul Agriculturii: Este un om de agricultură și este alături de agricultori

Referitor la noul ministru al Agriculturii, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea a transmis faptul că fermierii au așteptări mari de la Florin – Ionuț Barbu, fiind un om de agricultură: „Eu îmi pun speranțele în ministrul Agriculturii, pentru că este un om care are experiență atât la conducerea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, pe care a condus-o timp de 4 ani de zile, cât și ca președinte al Comisiei de Agricultură din Senat, unde marea majoritate a memoriilor pe care noi le-am trimis și a nemulțumirilor pe care le-am avut în ultimii ani au ajuns la el. Am avut și o întâlnire în cursul săptămânii trecute, unde ne-a asigurat că prioritățile lui sunt renegocierea Planului Național Strategic, acele condiții de mediu care ne influențează activitatea. Am obținut o derogare pe niște lucrări care se pot face pentru a reface rezerva de apă din pământ. Am discutat amânarea termenului în legătură cu acea obligație de a lăsa 5% din suprafața terenului pârloagă. Pentru că vorbim de o criză alimentară la nivel mondial, un război care se află la granițe. Este un om de agricultură și este alături de agricultori. Este foarte important ca ministerul Agriculturii să poarte un dialog constant cu cei din ministerul Transporturilor și reprezentați ai CNAIR și CNAPC pentru a monitoriza și intervenii cât se poate de rapid pe lanțul de distribuție, logistică, transport.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tara drobului de sare, povestea lui Creanga! Avem peste 180 de dane, numai la Constanta! Avem atatea porturi la Dunare. Faceti dracului rampe si descarcati direct prin basculare, aduceti utilaje inchiriate din toata lumea, nu va mai vaitati ca babele tampe! Nu stiti sa faceti bani munciti, va pricepeti doar la bani sifonati!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510