REPLICA ONLINE CONSTANTA

26° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
26° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Rusia acuză România că furnizează combustibili, prin intermediul Rompetrol, Ucrainei

Rusia acuză România că furnizează combustibili, prin intermediul Rompetrol, Ucrainei

Replica API 7 mai 2022 | 01:13 1911

Presa rusă afiliată Kremlinului acuză România că livrează combustibili armatei ucrainene prin intermediul Rompetrol, compania kazahă care deține rafinăriile Petromidia și Vega. Propaganda rusă nu aduce nicio dovadă, în stilul caracteristic Moscovei, dar informația a stârnit o mare îngrijorare în Kazahstan, a cărei economie ar fi ruinată dacă Rusia va decide naționalizarea terminalului CPC de la Novorosisk, prin care cazacii exportă petrolul la rafinăriile din România.

Acuzațiile bizare ale publicației ruse Rusdozor și de pe cel mai cunoscut canal politic de pe Telegram din Rusia, Nezygar, acuză direct România și Rompetrol de sprijinirea armatei ucrainene.

Rusdozor susține, fără a prezenta nicio probă, că produsele petroliere folosite de ucraineni ar proveni de la rafinăriile Petromidia și Vega, deținute de Rompetrol, parte a grupului KazMunayGas, companie de stat din Kazahstan, scrie Profit.

”Tot petrolul expediat către rafinăriile Rompetrol provine din Kazahstan. Este livrat de tancuri petroliere prin Marea Neagră din portul Novorosisk, unde ajunge prin oleoductul Consorțiului Caspian Pipeline (CPC). Acesta este un consorțiu internațional deținut de Rusia (Transneft - 24%, Lukoil - 12%, Rosneft - 7,5%), Kazahstan (KazMunayGas - 19%), SUA (Chevron - 15%) și altele. Unul dintre posibilele motive pentru recenta plecare a lui Alekperov de la conducerea Lukoil este presupusa sa implicare în utilizarea instalațiilor CPC pentru a vinde petrol rusesc rafinăriilor din România. Petrolul de la Novorosisk este livrat la terminalul marin Midia, care a fost construit special pentru aprovizionarea cu petrol din Kazahstan și este capabil să primească tancuri din clasa Suezmax (cu o greutate proprie de peste 160.000 de tone). După procesare la rafinăriile din România, produsele petroliere sunt livrate cu nave-cisternă la depozitele de petrol din regiunile Odesa și Vinnitsa. Fie de-a lungul Dunării până la Izmail, și de acolo cu calea ferată până la Odesa, fie peste podul Belgorod-Dnestrovsky, care a fost vizat recent de un atac cu rachete”, susține publicația rusă.

Rușii spun că serviciile britanice se află în spatele acțiunilor Rompetrol

Propaganda rusă de război omite faptul că rafinăriile Rompetrol s-au aflat în luna martie în revizie, iar după ce au fost repornite pe 4 aprilie au avut nevoie de o perioadă de timp pentru a funcționa la capacitate optimă.

„Având în vedere poziția specială a Kazahstanului, este foarte probabil ca Nursultan (fostul Tselinograd) să trimită lunar o parte din exporturile sale de petrol prin Novorosisk, pe căi ocolite, în Ucraina, pentru a elimina deficitul acut de combustibili al Forțele Armate ale Ucrainei. Astfel, autoritățile din Kazahstan își demonstrează loialitatea post-revoluționară față de Statele Unite, Canada, Australia și UE, corporațiile cărora controlând industriile extractive de materii prime din Kazahstan. Această situație actualizează necesitatea, în conformitate cu ultimele decizii ale autorităților ruse, de a naționaliza CPC și de a lua în considerare posibilitatea blocării exporturilor de petrol kazah”, susține influentul canal rus Nezygar de pe Telegram, care sugerează și o implicare a serviciului secret britanic MI6.

Informația a produs un cutremur în Kazahstan, unde publicația Exclusive.kh susține că oficialii ar trebui să fie alarmați de posibilitatea naționalizării terminalului CPC: „Despre ce decizii recente ale autorităților ruse de naționalizare a CPC vorbim? Acesta este un semnal extrem de alarmant pentru Kazahstan, deoarece exportul de țiței (și 94% din totalul livrărilor de petrol pentru export trec prin Federația Rusă) reprezintă o treime din economia Kazahstanului”, scrie canalul KazService de pe Telegram.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
toata lumea uraste rusia s***i o***o s***a ajute ucraina!unde.i rusia sint lagare concentrare,saracie s***i mizerie!
0
0
Asa si? Este cumva Ucraina supusa embargoului sau sanctiunilor de orice fel? Trebuie ajutati pana ultimul mujic rus dispare din tara inclusiv Crimea si Donbas
2
0
moarte putin
0
0
Nu va astamparati, vreti sa ne bagati in razboi. Baga mi as pel in usr ul vostru, psd si pnl vostru. Faceti ma referendum sa vedem ce vrea lumea, nenorocitulor.
1
0
Orice expiratie a poilticianilor rusi este o minciuna, Kremlinul trebuie distrus complet.
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768