REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.2° Constanța Mie., 24 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6800
30.2° Constanța Miercuri, 24 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6800
 

Rusia în pragul războiului civil după declaraţia liderului Wagner

Rusia în pragul războiului civil după declaraţia liderului Wagner

Ana Maria LIPAN 24 iunie 2023 | 08:45 4290

Alertă în Moscova! Kremlinul se află sub protecţie maximă după ce liderul mercenarilor Wagner a lansat o declaraţie de război. Motivul a fost dat de un bombardament într-o tabără a mercenarilor, soldat cu moartea mai multor luptători, despre care Prigojin spune că a fost lansat de trupe ale Ministerului Apărării. A promis că cei responsabili vor fi pedepsiţi şi că oricine îi va apărea în cale va fi eliminat. În timp ce Statele Unite au spus că monitorizează situaţia, un oligarh rus, anti-Kremlin, îi imploră pe ruşi să-l susţină pe mercenar. Serviciul Federal de Securitate a anunţat deja că a fost deschis un dosar penal pe numele său pentru incitare la rebeliune armată.

Rusia in pragul razboiului civil dupa declaratia liderului Wagner

Moscova e în alertă după declaraţia de război a liderului Wagner. Măsurile de securitate au fost consolidate în capitală, iar străzile care duc către clădirea prezidenţială au fost blocate de poliţişti. Ministerul Apărării a fost înconjurat, de asemenea, de vehicule blindate. Circulația mașinilor este blocată şi pe autostrada care leagă Moscova de Rostov-pe-Don. La scurt timp după mobilizarea de forţe, Prigojin şi-a anunţat avansul. 

Rusia in pragul razboiului civil dupa declaratia liderului Wagner

"Am trecut toate frontierele de stat. Polițiștii de frontieră ne-au îmbrățișat luptătorii. Acum intrăm în Rostov! Dacă cineva ne iese în cale, îi vom distruge!", a declarat Evgheni Prigojin, liderul Wagner.

Mai apoi, a declarat că forţele sale au doborât un elicopter rus care a început să tragă într-un convoi de maşini civile. Liderul Wagner continuă să arunce cu acuzaţii înspre forţele Rusiei şi spune că Șeful Statului Major General a dat ordin ca aviația să atace coloanele Wagner care circulă printre maşinile civile, iar asta arată că nu le pasă pe cine ucid. 

"Cei care ne-au distrus oamenii, care au distrus zeci de mii de vieţi ale soldaţilor ruşi, vor fi pedepsiţi. Cer ca nimeni să nu opună rezistenţă.", a continuat Prigojin. 

Rusia in pragul razboiului civil dupa declaratia liderului Wagner

Evgheni Prigojin lansează acuzaţii grave la adresa Ministerului rus al Apărării, spunând că o tabără Wagner a devenit ţinta bombardamentelor lansate de armata lui Putin. Imaginile postate de mercenar arată urmările presupusului atac. Serghei Șoigu a declarat însă că toate acuzaţiile sunt false şi întruchipează numai o provocare. Prigojin nu s-a oprit aici. 

"Tocmai ce am primit informaţia că la morga de la Rostov, ministrul Apărării a ordonat ascunderea a 2.000 de cadavre, care sunt ținute acolo pentru a ascunde pierderile.", a mai afirmat acesta.  

Moscova este în alertă, după declaraţia de război a lui Prigojin

Declaraţia de război nu a fost privită cu ochi buni de Serviciul Federal de Securitate care a deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin pentru apel la revoltă armată, dosar despre care Putin a fost informat. În aceste condiţii, liderul riscă între 12 şi 20 de ani de închisoare. FSB cere luptătorilor Wagner să nu respecte ordinele criminale ale liderului şi să ia măsuri pentru reţinerea sa. Un general a cerut, de asemenea, luptătorilor să se oprească şi să rezolve problemele într-un mod paşnic. 

Rusia in pragul razboiului civil dupa declaratia liderului Wagner

Serghei Suroikin, comandant rus: Vă implor să vă opriţi! Inamicul abia așteaptă ca situația noastră politică să se înrăutățească. 

Kievul a fost însă sub alertă antiaeriană toată noaptea în urma bombardamentelor ruseşti. Rămăşiţele din rachetele doborâte de forţele Ucrainei au dus la incendierea unui bloc de 24 de etaje, cauzând moartea a două persoane. Acuzaţiile dure ale lui Prigojin au dus şi la difuzarea unor buletine speciale de ştiri pe canalele ruseşti. Întreaga situaţie a ajuns şi la urechile preşedintelui american, iar un oficial de la Casa Albă a anunţat că monitorizează atent situaţia, scrie observatornews.ro. 

Putin îl acuză de trădare pe Prigojin şi ameninţă cu sancţiuni dure: ''E un cuţit în spate."

Vladimir Putin s-a adresat naţiunii în urmă cu puţin timp. Președintele rus numește rebeliunea grupului de mercenari Wagner o ''campanie criminală'' și spune că ''Rusia se va apăra''. Putin a adăugat că în acest moment, ''avem nevoie de unitate și responsabilitate''.

Rusia in pragul razboiului civil dupa declaratia liderului Wagner

El a făcut apel la combatanţii Wagner să înceteze participarea la acţiunile criminale ale liderului lor Evgheni Prigojin şi a spus că toţi cei care participă la revoltă vor fi pedepsiţi. Vladimir Putin a mai spus că va face tot ce e este necesar pentru a apăra Rusia.

''Este o încercare din interior, este trădare față de cei care luptă pe front, un cuțit în spate pentru cetățenii noștri. Orice tulburare internă este o amenințare mortală la adresa statului nostru pentru noi ca națiune; este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru și pentru acțiunile noastre de a ne proteja patria. O astfel de amenințare se va confrunta cu un răspuns sever'', a precizat şeful statului rus. 

Anunţul vine după ce gruparea de mercenari Wagner a afirmat că a preluat controlul militar al oraşului Rostov pe Don, din Rusia.

Evgheni Prigojin, în drumul răzbunării

''Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul'', a spus Prigojin, în timp ce bărbaţi în uniformă mergeau în spatele său. El a dat asigurări că avioanele militare angajate în ofensiva din Ucraina "pleacă normal" de pe aerodrom pentru a îndeplini "sarcini de luptă", afirmând că "nu există nicio problemă". "Principalul punct de comandă funcţionează normal", a adăugat Prigojin, dând asigurări că "niciun ofiţer" desfăşurat acolo nu a fost suspendat din funcţie. "Un mare număr de teritorii" cucerite în Ucraina "sunt pierdute" şi "mulţi soldaţi sunt ucişi", a afirmat el, acuzând încă o dată armata rusă că nu spune adevărul privind situaţia de pe front.

Rusia in pragul razboiului civil dupa declaratia liderului Wagner

Armata pierde "până la 1.000 de oameni pe zi", printre care morţi, răniţi, dispăruţi sau cei care refuză să lupte, a mai spus Prigojin. El a mai cerut în înregistrarea video ca ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful statului major Valeri Gherasimov să vină la el, în oraşul Rostov pe Don.

Într-o altă înregistrare video, postată de canalul de Telegram pro-Wagner 'Razgruzka Wagnera', el poate fi văzut stând între doi generali de rang înalt, dintre care unul este lt. gen. Vladimir Alekseev, care anterior a apărut şi el o înregistrare video în care îi cerea lui Prigojin să-şi reconsidere tentativa declarată de a-i înlătura pe liderii armatei.

Afirmațiile lui Evgheni Prigojin nu sunt verificate oficial, iar înregistrarea video nu a putut fi verificată în mod independent.

Update

Preşedintele belarus susţine că a negociat cu Prigojin oprirea deplasărilor trupelor Wagner în Rusia

Biroul preşedintelui belarus, Alexandr Lukaşenko, a anunţat că acesta a negociat sâmbătă cu şeful Wagner pentru a opri deplasarea trupelor grupării paramilitare în Rusia şi pentru a evita orice nouă escaladare, transmit Reuters şi AFP, sursele citate de agerpres.ro.

''Evgheni Prigojin a acceptat propunerea preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko de a opri deplasările membrilor înarmaţi ai Wagner şi măsurile de dezescaladare a tensiunilor'', se spune în anunţul transmis pe canalul oficial de Telegram al preşedinţiei belaruse.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ieri am asistat la o"RETRAGERE TACTICA"a WAGNER, caci se apropie OFENSIVA AIA MARE a ucrainenilor(CU TOATE FORTELE, inclusiv aviata cu F-16 si noile drone MADE IN UKRAINE de peste 1000 KM RANGE + celelalte tot MADE IN UKRAINE inspirate din"V-1 flying bombs"si care nu au nevoie de GPS, deci nu pot fi"bruiate"deloc etc). Deci, wagnerii fiind angajati prin contract,fiind"soldati profesionisti", fiind IN REALITATE"TRUPELE SPECIALE"ale Rusiei care controleaza si MAFIA RUSA, ba chiar si buna parte dintre oligarhii rusi, caci conservele sovietice care si-au luat"in buzunar"gazele si alte resurse rusesti, facandu-si companii, astia sunt cei care pompeaza bani in WAGNER si in terorismul global, in general. De-aia toti teroristii de pe glob folosesc AK-47 si RPG made in RUSSIA/USSR, ci nu FN SCAR, M16, Javelin, NLAW, etc.E la mintea cocosului! Astfel, Kremlin si-a pus WAGNER "la adapost" prin aceasta"retragere tactica" de ieri, care v-a pacalit pe toti. Carnea de tun ramasa deja miroase"crocant"
17
0
Astfel WAGNER permitea si GEORGIEI sa-si recupereze terenul, armata rusa nu putea sa faca nimic pentru eliberarea acelei zone a Rusiei, ba chiar puteau prinde in cleste toti 0RCII rusi aflati pe teritoriile invadate din Ucraina, adica ii blocau complet in Crimeea si Herson prin blocarea/distrugerea podului Kerci. Astfel, in teritoriile alea nu mai putea ajunge munitie din Rusia, iar Ucraina ar fi reusit in scurt timp eliberarea completa a Ucrainei. E LOGIC! Deci, WAGNER ar fi fost "premiat" apoi de catre OCCIDENT cu armament de ultima generatie (AVAND TOT INTERESUL, anume pentru eliminarea lui Putin si lacheilor din Kremlin - a regimului "Z", de catre mercenarii WAGNER). Deci, nu numai ca WAGNER nu ar fi putut pierde zona de sud a Rusiei, dar chiar putea avansa USOR spre Moscova, sau chiar sa "taie" granita cu Belarus si sa intre si in BELARUS prima data, pana sa se indrepte spre Moscova. Astfel WAGNER captura echipamentele rusesti din BELARUS. Prigojin nu a vrut asta, e LOIAL ca KIRIL
16
0
S-ar putea sa-l fi "mutat strategic" ca pe o tabla de sah pe Prigojin in BELARUS. Uitati-va mai atent, astia pot chiar sa-l puna pe Prigojin drept presedinteIe (DlCTATORUL) BELARUSULUl. Acum il pot eIimina linistiti pe Lukashenko.Chiar daca va reusi C0NTRAOFENSlVA ucraineana sa alunge toti 0rcii rusi de pe teritoriul Ucrainei, Putin se poate lauda cu ceva, anume cu"ANEXAREA BELARUSULUI LA RUSIA". Din moment ce a mutat arme nucIeare TACTlCE pe teritoriul Belarusului, e clar ca vor sa-l anexeze cu orice prrett la "Federatia" RuZa. Plus ca daca wagnerii il urmeaza in BELARUS, poporul rus nu va putea face REVOLUTlE impotriva lui Lukashenko si sa impiedice "ANEXAREA LA RUSIA". Plus de asta, uitati-va cum WAGNER s-a "RETRAS TACTIC" prin acest circ care a pacalit lumea ca e "REBELlUNE". L-au mutat pe Prigojin, pacalindu-i pe ucrainenii care il vanau pentru eIiminare. A fost regizat totul! Wagner putea merge spre StaIingrad si bIoca accesuI la Marea Caspica+eIimina cecenii
15
0
Manevra care denota faptul ca rusia nu o duce bine. Retragerea lui prigojin arata ca nu sunt asa puternici rusii in razboiul clasic.
1
0
Să mă beliți la Dna p u l a
1
1
Iar ți ai luat-o caca tule,iar comentezi mancami ai zaralele cu putin criminalul.la c***t cu tine
1
0
numai comentaci labagii,da-vas lamuie de "pisde" ,cum zice un labar de mai jos!s-au gasit ANALfabetii cu glezna goala sa faca pronosticuri!a-ti luat m**e!luati-va de mina cu basitu' de Tudorache de la haznaua 3.....
1
4
ultimile stiri arata ca Prigojin s-a razgandit, chiar daca el a fost bine platit, oamenii lui nu sunt tradatori ca romanii comentaci de mai jos
2
10
Zelensky sa nu-si frece palmele de bucurie, ca astia doi care se cearta acum au un obiectiv comun , il vor mort ! Daca Prigojin pune mana pe putere va fi foarte grav ,nu doar pentru Ucraina , ci pentru toata lumea !
2
10
De când aștept că acest criminal sa fie executat
3
2
A-ti vrea voi slugi infecte
3
10
6 Frațlor , aveți grijă de voi
5
2
Bravo Putin!
9
24
Mori !
6
4
Sa se opreasca razboiul civil din Rusia cand ne vor inapoia tezaurul!
12
1
O sa ti scoata matele pe c*r, imperialist imputit. Asta care zici de rau de putin
3
15
Adica prefwri un descreierat mai mare, care apasa butonul in secunda 2? Esti dus cu pluta! Nu ai cum sa preferi pe nimeni din nenorocitii astia doi. Dar, dintre ei, idiotul chelios pare ca e mult mai periculos pt planeta!
9
9
S-o fwutem pe mamica prorusului care da dislike la comentarii. Sa ne cacam pe arborele ma-tii genealogic de rusnaci.
16
7
Bravo rusilor ! Asa, bateti-va intre voi nu mai atacati pe altii ! Jos cu criminalul de Putin !
16
5
Cele mai rele animale ale planetei rușii se bat pentru ciolan
20
6
Oricat si ar beli ochii in televizoare, oamenii simpli nu au cum sa inteleaga jocurile astea de culise.
4
9
Astia si tziganii ce se mai omoara intre ei. Salbaticii dreaq.
14
3
Toți AURolacii sa mergem sa îl apărăm pe tătucul Putin. O luam și pe Sosoaca cu noi.
20
4
Asta inseamna sa fi mercenar. Vinzi orice cu orice sacrificiu pentru bani ! O sa-i macelareasca Putin pe toti din grupul Wagner. Liderului lor ( Wagner ) Evgheni Prigojin este la un pas de spanzuratoare, executia va avea loc in Piata Rosie si va fi transmisa on line exact ca la Saddam Hussein. Nu uitati ca Putin este reptilian, ca si Medvedev de altfel. Ei nu sunt oameni de pe Pamant, au fost adusi pe Pamant sa faca jocurile oculte ale extraterestrilor ( aliens ).
5
25
Au belit motanu Putin. Il scalpeaza baietii daca-l prind. Il prefer oricand pe cheliosu asta de Prigojin. Om cu cuaie care lupta in prima linie. Nu ca pisda aia de Putin care sta 24/24 in buncare speriat de bombe.
19
9
Phaa haa haaa. Au ajuns terminatii astia sa se bata intre ei. Vaiiii mortzii lor . Unde pwlm sunt trolii aia din comentarii acum ? Sa ne kkam pe Rusia voastra.
21
8

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699