REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.5° ConstanÈ›a Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
21.5° ConstanÈ›a Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Rușii-lipoveni din Dobrogea se pregătesc să sărbătorească Crăciunul; tradiții și obiceiuri

Rușii-lipoveni din Dobrogea se pregătesc să sărbătorească Crăciunul; tradiții și obiceiuri

Valentina CAMARA 27 decembrie 2022 | 00:00 3502

Pentru cei mai mulÅ£i dintre noi, sărbătorile de iarnă vor lua sfârÅŸit după Sfântul Ion ÅŸi Bobotează, în timp ce creÅŸtinii ortodocÅŸi de rit vechi abia pe 7 ianuarie vor sărbători prima zi de Crăciun.

În Ajunul Crăciunului, ca È™i la noi, gospodinele stau ore în È™ir în bucătărie pentru a pregăti bucate alese, tradiÈ›ionale. La apus de soare, starovenii se pregătesc de slujba de la biserică după care aÈ™teaptă cu drag colindătorii.
În Dobrogea găsim cea mai mare comunitate de ruÈ™i lipoveni, marea majoritate fiind la GhindăreÈ™ti, dar È™i în judeÈ›ul Tulcea.

Obiceiurile ruÈ™ilor lipoveni sunt strâns legate de sărbătorile religioase. Calendarul pe care îl respectă a rămas neschimbat, fiind cel iulian, decalat cu 13 zile.  Până în zilele noastre la ruÈ™ii-lipoveni s-a păstrat obiceiul efectuării semnului crucii în aproape orice acÈ›iune pe care o întreprind.

De Crăciun, există È™i la ruÈ™ii-lipoveni obiceiul de a colinda, vestind NaÈ™terea Domnului, însă nu înainte de sărbătoare, ci după liturghie, ÅŸi cu un singur colind în repertoriu, preluat din cântarea bisericească („Hristos se naÈ™te” – „Hristos rajdaetsja”).

CredinÈ›a ruÈ™ilor staroveri din România este creÈ™tin-ortodoxă de rit vechi, păstrată încă din timpul creÈ™tinării oficiale a Rusiei Kievene în anul 988 de către cneazul Vladimir Sveatoslavici din 980 până în 1015. Și în prezent, slujbele se È›in în bisericile staroverilor în slavonă bisericească, calendarul folosit fiind cel iulian (stabilit din ordinul lui Iuliu Cezar, în anul 46 î.Cr.) È™i nu cel gregorian. Dintre cele câteva deosebiri de rit amintim: semnul crucii la staroveri se face cu două degete (cu arătătorul È™i degetul mijlociu) È™i nu cu trei, reprezentând Dumnezeu-Tatăl È™i Dumnezeu-Fiul (celelalte trei degete împreunate simbolizând Sfânta Treime); crucea ruÈ™ilor staroveri este cu opt colÈ›uri (extremități); înconjurul bisericii în timpul procesiunilor se face după rotirea soarelui (după rotaÈ›ia acelor de ceasornic); numele Mântuitorului se ortografiază cu un singur I: Isus; oficierea liturghiei se face cu 7 prescuri È™i nu cu 5; icoanele se realizează È™i astăzi în stil bizantin È™i numai pe lemn sau metal etc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt cam lărguțe lipovencele.Ar trebui sa le bucsati
6
3
Asta e un articol din viitor? 27 decembrie 2023??? Starovenii sau staroverii? Nu corecteaza nimeni textele voastre? Asta pe lângă faptul că mai e până pe 7 ianuarie. Să terminam întâi anul şi apoi mai vedem ce e în ianuarie. De ce nu ati scris de pe acum şi de Paşte?
4
3

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365