REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.7° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
22.7° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

S-a reînființat închisoarea datornicilor! Cine este vizat

S-a reînființat închisoarea datornicilor! Cine este vizat

Replica API 28 martie 2022 | 22:49 3218

Românii care nu-și plătesc amenzile în termen de 30 de zile riscă să ajungă la închisoare, potrivit unei legi votate de deputați. Teoretic, contravenienții vor avea și un termen de 90 de zile pentru a presta muncă în folosul comunității ca să scape de detenție, însă este puțin probabil să poată efectua orele necesare în acest termen.

Polițiștii se plâng de ani de zile că nu mai au nicio autoritate în fața celor care comit fapte contravenționale, care le rup în față procesele verbale, știind că nu vor suporta niciun fel de consecință. Este vorba, bineînțeles, despre cei certați permanent cu legea, care nu au nici proprietăți pe numele lor, și nici locuri de muncă. Și chiar polițiștii au cerut, în repetate rânduri, reintroducerea închisorii pentru contravenienții care refuzau să-și plătească amenzile, însă nimic nu s-a întâmplat în acest sens. Tocmai de aceea decizia de acum a deputaților, de a vota o lege care să-i trimită la închisoare pe contravenienți, pare cam dubioasă, având în vedere milioanele de amenzi date în cei doi ani de stare de alertă celor care nu au respectat restricțiile impuse de Guvern.

Potrivit legii adoptate de Camera Deputaților, cei care nu își achită în termen de 30 de zile amenzile sunt obligați după acest termen să presteze muncă în folosul comunității. Dacă nu vor apuca să efectueze orele stabilite de instanță în 90 de zile, atunci merg direct la închisoare, pentru o perioadă cuprinsă între 3 luni și doi ani. La cât sunt de săraci românii, o amendă de 2.000 de lei sau de 10.000 de lei este imposibil de plătit în 30 de zile. În Germania, de exemplu, orice amendă sau datorie neachitată către un furnizor poate fi plătită în rate. Chiar și amenzile de circulație date de polițiști. Important este să respecți planul de rate, căci altfel mergi direct la închisoare. O zi de închisoare în Germania echivala, acum trei ani, cu 50 de euro, timpul petrecut după gratii echivalând, astfel, cu suma sancțiunii contravenționale. În România nu există așa ceva și nimeni nu s-a gândit să instituie un astfel de sistem.

Legea este pentru toţi

Deputaţii liberali, iniţiatori ai legii, susţin că asistăm la un fenomen social periculos care a sporit în dimensiuni, dat fiind faptul că tot mai multe persoane sancționate contravențional se sustrag de la rigorile legii şi că cetățenii români săvârșesc în mod repetat fapte antisociale grave, care atrag angajarea răspunderii contravenționale, dar nu suportă niciuna dintre urmările patrimoniale și nepatrimoniale ale aplicării unor sancțiuni specifice, potrivit național.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dupa ce ca omul nu are de unde sa plateasca...mai cheltuie si statul cu el sa il tina la puscarie. Super idee de "recuperat" datoriile.
0
0
Astia chiar o forteaza cu ideile astea. Cred ca limita a dost demult trecuta...
0
0
Valori europene dragilor...Importam din afara numai rahaturi ca exemple, mi-e sila...
1
0
CEDO zice nimeni nu poate fi inchis pentru datorii. Punct.
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768