REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

S&P Global: Creşterea activităţii economice în zona euro încetineşte

S&P Global: Creşterea activităţii economice în zona euro încetineşte

A.F. 24 iunie 2024 | 00:00 58

Redresarea activităţii de afaceri în sectorul privat din zona euro a pierdut neaşteptat din avânt, rezultatele alegerilor din Franţa afectând încrederea firmelor şi sectorului industrial, potrivit rezultatelor unui sondaj S&P Global, transmit Bloomberg şi Reuters.

S&P Global: Cresterea activitatii economice in zona euro incetineste

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a scăzut în iunie la 50,8 puncte, de la 52,2 puncte luna precedentă. Deşi este pentru a patra lună consecutiv când indicele depăşeşte pragul de 50 de puncte, care separă o creştere de o contracţie a economiei, analiştii se aşteptau la un avans până la 52,5 puncte.

Economia Europei este în stadiul iniţial al redresării, după recesiunea slabă de anul trecut. Dar deşi creşterea a depăşit estimările în primul trimestru din acest an, datele recente sugerează o încetinire. Mai mult, anunţul şoc al preşedintelui Emmanuel Macron privind alegerile anticipate a adus perspectiva unei schimbări radicale în guvernarea celei de-a doua mari economii a zonei euro.

"Aceste evoluţii neaşteptate sporesc incertitudinile privind viitorul politicilor economice, multe companii renunţând la investiţii şi comenzi noi. În orice caz, este evident că performanţa slabă a economiei franceze a contribuit semnificativ la deteriorarea condiţiilor economice din zona euro", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.

Acesta a subliniat că "sectorul serviciilor continuă să menţină zona euro pe linia de plutire. Chiar dacă activitatea nu a crescut atât de mult ca luna trecută, expansiunea generală este solidă".

Analiştii apreciază că economia va fi stimulată după ce luna aceasta Banca Centrală Europeană a redus costul creditului, pentru prima dată în ultimii cinci ani, recunoscând progresele înregistrate în lupta cu inflaţia ridicată, dar a semnalat totuşi că războiul nu s-a încheiat încă, în condiţiile în care inflaţia este prognozată să rămână mult prea mare până în 2025.

Indicele PMI care acoperă sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut în iunie la 52,6 puncte, de la 53,2 puncte luna precedentă, sub estimarea analiştilor, de 53,5 puncte.

Indicatorul din industrie a scăzut la 45,6 puncte luna aceasta, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele şase luni, iar indicele privind angajările a scăzut la 47,5 puncte în iunie, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016