REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.3° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
26.3° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Sabotaj înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

Sabotaj înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

Deria ISLEAM 27 iulie 2024 | 13:15 182

Era în jurul orei locale 1.15 când lucrătorii de întreținere ai căilor ferate franceze (SNCF), care făceau reparații la lumina lunii, au zărit un grup de oameni pe linia de cale ferată, lângă o cutie de semnalizare de lângă satul Vergigny, în departamentul Yonne, nordul Franței.

Sabotaj inainte de Jocurile Olimpice de la Paris

Îngrijorați de această situație neobișnuită, muncitorii de la întreținere s-au apropiat de intruși și au sunat la poliția locală, după ce grupul pe care l-au întrerupt brusc a dispărut în întuneric.

Această descoperire, împreună cu rămășițele unor dispozitive incendiare lăsate în urmă la ceea ce reprezintă acum scena crimei din rețeaua feroviară franceză, va constitui o parte crucială a anchetei a ceea ce a fost descris vineri de un senator socialist drept „destabilizare, sabotaj și punerea sub semnul întrebării a imaginii Franței” în orele dinaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Metode rudimentare
Metodele folosite de incendiatori au părut rudimentare – provocarea unor incendii pentru a distruge cablurile de fibră optică de la casetele de semnalizare aflate de-a lungul liniilor feroviare de mare viteză ale Franței – însă pagubele nu au fost mai puțin grave, atât asupra infrastructurii de transport, cât și asupra încrederii oamenilor în pregătirile de securitate înainte de următoarele două săptămâni de jocuri olimpice.

„Este o muncă uriașă de securitate, este meticuloasă, trebuie să reparăm fir cu fir toate aceste cabluri care au fost deteriorate și arse”, a declarat Jean-Pierre Farandou, directorul executiv al SNCF.

Cu toate declarațiile politicienilor francezi de rang înalt, inclusiv primarul Parisului, Anne Hidalgo, că atacul ar fi fost irelevant pentru ceremonia de vineri seara de pe Sena, premierul britanic, Keir Starmer, s-a numărat printre cei forțați să-și schimbe planurile de călătorie.

Un purtător de cuvânt din Downing Street a confirmat că intenționa să ia Eurostarul, dar și-a schimbat planul și a călătorit cu avionul.

Operatorul feroviar francez SNCF a declarat că va înăspri urgent securitatea în jurul infrastructurii feroviare „în coordonare cu forțele legii și ordinii”.

A fost, în mod indiscutabil, un început șocant pentru ceea ce s-a anuntat a fi cea mai mare operațiune de securitate pe timp de pace de pe teritoriul francez, în cadrul căreia 45.000 de politiști și jandarmi au fost desfășurati pe străzi.

Cine stă în spatele atentatelor?
Dincolo de cablurile carbonizate și de observarea întâmplătoare a unora dintre incendiatori, vineri a apărut o pistă în anchetă.

Anchetatorii și-au amintit că, pe 8 mai, un dispozitiv incendiar fusese descoperit și pe linia TGV Aix-Marseille, când flacăra olimpică ajungea în regiune.

Atacurile de joi seara aveau ca scop dezactivarea centrelor nevralgice ale TGV-ului din afara Parisului: stațiile de semnalizare de la Courtalain (linia de mare viteză Atlantic), Croisilles (LGV Nord) și Pagny-sur-Moselle (LGV Est).

Întrebări fără răspuns
Întrebările persistă. Dispozitivul găsit în Aix-Marseille a fost un atac sau o încercare eșuată anterioară de a perturba pregătirile olimpice ale Franței?

Procurorul Laure Beccuau din Paris, care caută să pună lucrurile cap la cap, a anunțat că se va ocupa de ancheta pentru „toate pagubele cauzate intenționat locațiilor SNCF”.

Gérald Darmanin, ministrul de interne al Franței, a declarat că forțele de securitate „speră să efectueze rapid arestări”.

Premierul francez, Gabriel Attal, a cerut prudență în ceea ce privește speculațiile privind identitatea autorilor, într-un moment în care, a sugerat el, zvonurile și teama s-ar putea dovedi la fel de destabilizatoare precum sabotajele în sine.

„Ancheta a fost demarată, fac apel la toată lumea să fie prudentă. Ceea ce știm, ceea ce vedem este că această operațiune a fost pregătită, coordonată, că au fost vizați centrii nervoși, ceea ce arată o formă de cunoaștere a rețelei pentru a ști unde să lovească”, a spus Gabriel Attal.

Premierul francez a adăugat că nu poate „spune mai multe despre făptuitori, despre motivații”.

Israelul aruncă vina pe Iran
Ministrul de externe al Israelului, Israel Katz, nu a luat în seamă apelul lui Attal, susținând, în schimb, pe rețelele de socializare, că atentatul a fost opera unor agenți iranieni, deși nu a oferit nicio dovadă în acest sens.

„Sabotarea infrastructurii feroviare din Franța înainte de Jocurile Olimpice de la Paris 2024 a fost planificată și executată sub influența axei iraniene a răului și a islamului radical”, a scris Israel Katz pe platforma X.

„Așa cum l-am avertizat pe omologul meu francez săptămâna aceasta, pe baza informațiilor deținute de Israel, iranienii plănuiesc atacuri teroriste împotriva delegației israeliene și a tuturor participanților olimpici. Trebuie luate măsuri preventive sporite pentru a le zădărnici complotul. Lumea liberă trebuie să oprească Iranul acum, înainte să fie prea târziu”, a continuat Israel Katz.

S-a implicat Rusia?
O altă teorie este că a fost o încercare de destabilizare inspirată de Moscova.

Poliția franceză l-a arestat, duminică, pe Kirill Griaznov, în vârstă de 40 de ani, un bucătar și vedetă de reality TV pe care îl suspectează că este membru al FSB, agenția rusă de securitate rusă. El este reținut sub acuzația de plănuire a unei operațiuni „la scară largă” pentru a destabiliza Franța.

Serviciile de securitate din Europa sunt de mult în alertă cu privire la sabotajele rusești după presupusa implicare a Moscovei într-un incendiu din estul Londrei, un infern care a distrus cel mai mare mall din Polonia, o tentativă de sabotaj în Bavaria în Germania și graffitiuri antisemite de la Paris.

Fostul ambasador al Franței la Moscova, Jean de Gliniasty, s-a numărat vineri printre cei care au spus că este posibilă implicarea Moscovei.

„Ne aflăm în mod evident într-o situație de conflict cu Rusia și, evident, Rusia nu va face nimic, iar asta este un eufemism, pentru a ajuta aceste Jocuri Olimpice să fie un succes”, a precizat Jean de Gliniasty.

O altă teorie este că atacurile au purtat semnele distinctive ale extremei stângi anarhiste. Opt persoane au fost urmărite penal în 2018 pentru că fac parte dintr-un grup anarhist care a încercat să saboteze o parte a rețelei feroviare de mare viteză a Franței, în urmă cu un deceniu. Aceștia au fost însă achitați.

Pe măsură ce restricțiile de zbor deasupra capitalei franceze au fost ridicate, iar trăgătorii de elită și-au pus armele deoparte, parizienii speră că și-au recuperat orașul după o ceremonie care i-a forțat pe mulți dintre ei să stea în condiții similare izolăriii. Dar ultimele 24 de ore au arătat cât de vulnerabili au rămas, a conchis The Guardian, conform realitatea.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436