REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Lun., 2 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6840
24.4° Constanța Luni, 2 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6840
 

Sala de detenție, introdusă în școlile din România prin noul Statut al Elevului

Sala de detenție, introdusă în școlile din România prin noul Statut al Elevului

Deria ISLEAM 7 august 2024 | 12:43 531

Sala de detenție este introdusă oficial în școlile din România prin noul Statut al Elevului care urmează să intre în vigoare din septembrie anul acesta. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, potrivit unei informări a Ministerului Educației (ME).

Sala de detentie, introdusa in scolile din Romania prin noul Statut al Elevului

Instituția transmite că a dat spre publicare în Monitorul Oficial Statutul Elevului 2024 și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024.

„Cele două documente vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2024-2025 și vor fi disponibile pe edu.ro după publicarea în Monitorul Oficial”, potrivit ME.

„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu.

În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui.

Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență.

Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente”, scrie în postarea Ministerului Educației în care anunță trimiterea spre publicarea în Monitorul Oficial a celor două documente.

Context. Prevederea sălii de detenție, în care elevii care deranjează orele să fie relocați și să desfășoare activități complementare, a fost păstrată din forma de proiect a Statutului Elevului, din luna iunie.

Atunci, Edupedu.ro a scris despre noutate că urma ca, elevilor, cadrele didactice pot decide să le dea „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”.

Ministerul Educației a reacționat atunci cu precizarea că noile săli din școli nu sunt „de detenție” și că au de fapt „alt scop”, fără să spună care este acesta.

O întreagă dezbatere publică a avut loc după semnlarea noutății de către Edupedu.ro. Mai multe asociații ale elevilor au criticat măsura și au cerut eliminarea ei, spunând că „sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală”.

În același timp, președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE) – organizație care a stârnit critici după ce a trimis mai multe propuneri la Statutul Elevului în iarnă -, Bianca Ivan, a susținut prevederea și considera că soluția vine ca „o formă sau alta de a scăpa de situațiile în care anumiți elevi deranjează ora de curs, profesorul îi dă afară cu absență, iar ei părăsesc incinta școlii. Nimeni nu «câștigă» aici”, conform edupedu.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3841593934
5/49
23163718935
joker
173541444516