REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
18.4° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Salariu de mizerie pentru un profesor debutant cu studii superioare

Salariu de mizerie pentru un profesor debutant cu studii superioare

A.F. 9 aprilie 2023 | 23:50 2956

Salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare, conform unui răspuns al Ministerului Educației pentru Prefectura județului Hunedoara, document obținut și publicat de edupedu.ro. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Salariu de mizerie pentru un profesor debutant cu studii superioare

Luând în calcul creșterea salariilor profesorilor din luna februarie, salariile de bază ale cadrelor didactice au atins maximul grilei din 2022. Personalul nedidactic din sistemul de Învățământ ar urma să primească o creștere salarială de 10%, pentru a atinge maximul grilei, fără să fie menționată perioada de când s-ar aplica. Salariul net unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată este de circa 2.400 de lei, potrivit acestor grile, relatează sursa citată. Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente.

Ce spune un lider de sindicat

În documentul Ministerului Educației apare că salariul profesorilor are o creștere medie de 6.41%, iar personalul nedidactic va avea o creștere a salariului de 10%. Întrebat de edupedu.ro dacă personalul nedidactic nu a primit creșterea de 10% în luna februarie, pentru luna ianuarie, liderul sindicat Marius Nistor a răspuns că „a primit 10%, dar trebuie să ajungă la maximul salarial prevăzut de legea 153. Pentru asta, ar mai avea nevoie de încă o creștere de 6-8%”. Despre directorii de școli, Marius Nistor a spus că nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială: „N-au primit absolut nimic, ei sunt la maximul prevăzut de lege. Salariile lor au devenit mai mici decât ale personalului de execuție. Este clar că am nevoie de o derogare de la Legea 153.”

Ce spunea premierul și ministrul Educației

La sfârșitul anului trecut, Ligia Deca a anunțat că, pentru anul 2023, creșterile salariale ale profesorilor sunt moderate. De asemenea, Deca a mai anunțat creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli. În luna decembrie, sindicatele au ieșit în stradă. Premierul Ciucă spunea că analizează o formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”. Au fost proteste și în luna martie a acestui an, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toate prietenele mele fie ca sunt peofesoare fie invatatoare ce au in jur de 40 de ani au peste 40 mil salariu fara pregatiri..de ce e asa grav ?
0
0
Au sărit pentru combaterea "bisericismului, arieratismului, holocaustului, sexologiei si falsificării "histeriei" si donarea-vanzarea de diplome" din scoli! Nu!!! Sar pentru salarii!!! Ei topa
1
0
Nu se spune nimic de salarizarea profesorilor din școlile private. La Liceul International din Constanța, managerul de origine t**că, profesor de sport, își bate joc de cadrele didactice, salariul acestora fiind mult mai mic decât cel de la stat.
0
0
Ar trebui sa se revina la sistemul de acum 30 ani. Copiii sa mearga la scoala de cartier - masinile nu ar mai aglomera strazile adiacente scolilor, ar trebui să se dea examen de admitere la clasa a 8-a și a 10-a. Nu trebuie să se faca 12 clase degeaba. Țara are nevoie de meseriași și aduce din afara, iar la noi e plină de absolventi de liceu fără bacalaureat care lucreaza ca vanzatori, absolventi de Spiru, Șaguna, Hiperion ... care fac șomaj.
3
0
Profesori am avut noi, pe vremea comunismului. Acum, sunt absolventi de facultati la distanta, cu note de 5. Rezultatele muncii lor, se vad la examenele copiilor, adica, dezastru. Noroc cu meditatiile la adevaratii profesori...
8
4
Dar pentu rezultatele catastrofale din invatamant de ce nu se faci greve sau proteste?
7
3
@Dan Confunzi maximul brut cu minimul net.
3
1
Tu minți.... și mai ești și p***t... cum ar putea avea mai mult decât spune legea?
5
2
Mint. Salariul maxim pe care îl ia un profesor este de peste 9000 lei net. Asta pentru 4 ore pe zi și 3 luni vacanță pe an.
3
14
Sa înțelegem?Rezultate multe,dar gratis,voluntariat,patriotism,filantropie,munca gratis,etc.,cam care i intenția?Cei băgați în sistemul educational sunt cam sigur dezorientați, adică vreți sau nu vreți școală?Sunt parte din societatea normală.Cum sa nu meditezi la n***u,cum sa nu aștepți o amărâta de indexare,etc.,chiar cu riscul de a avea un cuțit la gât, sa fi bătaia de joc a multor loaze din familii parvenite,etc.,căci vrei și tu sa trăiești,de aia te a trimis Doamne Doamne aici.De fapt,se pare ca încurci multe planuri,o națiune educata și 'nteleapta,e greu,dar greu de manevrat.Punct.
8
1

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166