REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
28° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Sângerări între menstruații? Cauza poate fi o afecțiune gravă, care necesită un tratament complex

Sângerări între menstruații? Cauza poate fi o afecțiune gravă, care necesită un tratament complex

A.F. 15 martie 2023 | 00:00 255

Sângerarea între menstruații sau după instalarea menopauzei este un serios semnal de alarmă, mai ales dacă este însoțită și de durere pelvină sau la contactul sexual, de urinare dureroasă ori cu sânge. Uneori, aceste simptome pot indica o afecțiune gravă: cancerul endometrial.

Sangerari intre menstruatii? Cauza poate fi o afectiune grava, care necesita un tratament complex

De aceea, femeile care se confruntă cu asemenea probleme trebuie să se prezinte cât mai repede la consult la un medic ginecolog, pentru stabilirea unui diagnostic clar, fiindcă manifestările clinice pot fi provocate și de alte afecțiuni (fibrom, polipi ori endometrioză).

După un examen clinic riguros, completat de o ecografie transvaginală, medicul poate recomanda și o biopsie, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, acesta fiind singura investigație care poate face diferența între o tumoră benignă și una malignă. După confirmarea cancerului endometrial și stadializarea acestuia, pacienta va primi un tratament personalizat, care, în cazurile mai grave, va fi stabilit în cadrul unei Comisii Oncologice Multidisciplinare, formată din medici cu specializări diferite (ginecologi, oncologi, radiologi și radioterapeuți).

Deși standardul de aur în tratarea cancerului endometrial rămâne chirurgia, aceasta reprezintă doar o parte a tratamentului multimodal, din care pot face parte și chimioterapia și radioterapia, în diverse asocieri și într-o ordine clar stabilită. În plus, în anumite condiții, chirurgia nu reprezintă o opțiune, din cauza altor problemelor de sănătate ale pacientelor, iar atunci brahiterapia devine o alternativă eficientă la chirurgie, ca singură modalitate cu intenție curativă.

Brahiterapia sau radioterapia internă este un tratament oncologic avansat, care poate fi folosit și în tratarea cancerului de endometru. Tehnica presupune administrarea unor doze mari de radiații doar în zona afectată, prin intermediul unor implanturi radioactive care sunt inserate direct în tumoră sau în apropierea ei, cu protejarea țesuturilor sănătoase învecinate.

Indicațiile brahiterapiei în tratarea cancerului endometrial sunt fie ca adjuvant după radioterapia externă, fie ca tratament unic, post chirurgical, pentru a preveni recidiva cancerului la nivel vaginal. De asemenea, brahiterapia se mai poate folosi și pentru pacientele cu cancer endometrial inoperabil, atunci când, din cauza riscului chirurgical și anestezic crescut sau din cauza bolilor asociate, pacienta nu poate suporta operația. Procedura se realizează prin ghidaj ecografic și CT și se face sub anestezie, pentru a preveni mișcările involuntare ale pacientei și pentru a elimina durerea.

Brahiterapia se poate administra în 2-3 ședințe de scurtă durată, de numai câteva minute, dacă tratamentul este folosit post chirurgical, însă atunci când tumora este prezentă pentru că nu a putut fi operată, tratamentul prin brahiterapie este mai complex și poate dura câteva ore, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768