REPLICA ONLINE CONSTANTA

26° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
26° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Sângerări nazale: Ce ascund și cum se pot opri

Sângerări nazale: Ce ascund și cum se pot opri

A.F. 19 iunie 2023 | 00:00 417

Sângerarea nazală se poate întâmpla oricui, în orice moment al zilei. Potrivit medicilor, se poate datora creșterii temperaturii în zilele călduroase, sau uscăciunii și înghețului din atmosferă în zilele reci.

Sangerari nazale: Ce ascund si cum se pot opri

Medicii spun că majoritatea sângerărilor nu sunt grave și că nu există un singur motiv pentru care sângerează. Nasul este un loc care sângerează ușor, deoarece există multe vase de sânge mici sub straturile pielii care acționează ca mecanismul de schimb de aer în plămâni, potrivit Adevărul.

Dacă apare hemoragia nazală, atunci ar trebui să urmați acești pași simpli pentru a opri sângerarea:

  • Nu lăsați capul pe spate. Scopul este de a permite sângelui să se scurgă rapid și să nu se acumuleze în partea din spate a pasajului nazal sau în gât, unde se va usca și va crea un disconfort suplimentar. De asemenea, sângele ar putea să treacă în trahee, provocând închiderea căilor respiratorii, sau să ajungă în stomac. Dacă sângele ajunge în intestin, poate irita glandele mucoase ale stomacului și poate determina pacientul să vomite brusc.
  • Cu două degete, apăsați nasul chiar sub os la nivelul ochilor. Nu închideți nările. Degetele trebuie să atingă atât osul, cât și țesutul moale. Dacă sângele continuă să curgă, ajustați cât de tare vă strângeți nasul. Nu ar trebui să existe nicio sângerare vizibilă în timp ce țineți nasul.
  • Aveți răbdare, deoarece ar putea dura ceva secunde până când fluxul de sânge se va opri. Vasele de sânge care alimentează membrana nazală vor fi presate de „puntea” osoasă (partea dură a nasului) pentru a încetini fluxul sanguin și a crea un cheag.
  • Țineți-vă nasul presat timp de cel puțin 5 minute. Nu-l lăsați deloc în acest timp, deoarece, dacă o faceți, fluxul de sânge se va relua fără să se fi coagulat atât cât ar fi trebuit
  • După 5 minute, eliberați presiunea pentru a vedea dacă sângerarea s-a oprit. Dacă nu, ciupiți de data aceasta timp de 10 minute. Repetați pentru încă 10 minute dacă este necesar.
  • Plasarea de gheață sau a unei comprese reci pe podul nasului va face ca vasele de sânge să se restrângă și va ajuta la oprirea sângerării.
  • După ce sângerarea este controlată, nu vă suflați nasul. Făcând acest lucru, veți disloca cheagurile și veți sângera din nou.

Cauze sângerări nazale

Sângerările nazale sunt un simptom comun al hipertensiunii arteriale și pot apărea după exerciții fizice sau situații stresante. Sângerarea este adesea însoțită de amețeli și dureri de cap. Frecvența sângerării depinde de numărul de ace și este tratată cu medicamente pentru controlul tensiunii arteriale.

O altă cauză a sângerărilor nazale este o tulburare de coagulare. Poate apărea și la persoanele care iau anticoagulante. În acest caz, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră dacă este logic să vă schimbați tratamentul.

O sângerare nazală poate fi, de asemenea, un simptom al leucemiei. Cu toate acestea, simptomele comune, cum ar fi oboseala și slăbiciunea letargică, sau simptomele specifice, cum ar fi inflamația ganglionilor limfatici, durerile osoase, vânătăile spontane și sângerarea gingiilor, sunt de obicei însoțite de alte simptome, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768