REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.4° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
31.4° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Șansă pentru bebelușii prematuri: Cercetătorii spanioli vor să 'păcălească natura' cu un uter artificial

Șansă pentru bebelușii prematuri: Cercetătorii spanioli vor să 'păcălească natura' cu un uter artificial

A.F. 1 iulie 2023 | 00:00 187

Un grup de oameni de ştiinţă din Barcelona intenţionează să "păcălească natura" prin crearea unui uter artificial destinat bebeluşilor extrem de prematuri, după ce, în testele efectuate pe animale, au reuşit menţinerea în viaţă a fetuşilor timp de 12 zile, transmite joi Reuters, potrivit Agerpres.

sansa pentru bebelusii prematuri: Cercetatorii spanioli vor sa 'pacaleasca natura' cu un uter artificial

Prototipul lor de placentă artificială imită un mediu protector, fiind alcătuit dintr-un recipient transparent realizat din material biocompatibil în interiorul căruia plămânii, intestinele şi creierul fetusului pot continua să se dezvolte.

Dispozitivul este conectat la un sistem de circulaţie a lichidului amniotic care menţine fetusul izolat de stimulii exteriori, acesta fiind în acelaşi timp accesibil pentru controale şi monitorizare cu ultrasunete.

Bebeluşii născuţi după o perioadă de şase luni de sarcină sau mai puţin sunt consideraţi extrem de prematuri, cu risc ridicat de deces sau de handicap

Potrivit celor mai recente cifre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 900.000 de astfel de copii au murit în întreaga lume în 2019.

"Încercăm să dezvoltăm un sistem care să ne permită să menţinem un fetus în afara mamei sale, dar în condiţii fetale - să continue să respire prin cordonul ombilical, să poată fi hrănit prin cordonul ombilical, să trăiască înconjurat de lichid, la o temperatură constantă", a declarat pentru Reuters directorul proiectului, Eduard Gratacos.

El conduce o echipă de 35 de persoane de la centrul pentru cercetări medicale BCNatal - o fuziune între departamentele de medicină materno-fetală şi obstetrică de la două spitale din Barcelona - şi Fundacion La Caixa, o organizaţie privată finanţată de Caixabank.

Echipa a efectuat studii preclinice cu miei, caz în care a reuşit o perioadă de supravieţuire a fetusului timp de 12 zile şi intenţionează să continue testele pe porci, înainte de a propune un test uman, peste câţiva ani.

"Proiectul extrem de complex cuprinde multe specialităţi diferite de medicină şi necesită diferite tipuri de ingineri. Este o provocare, este extrem de delicat de realizat aşa ceva, de păcălit natura pentru a face posibil acest lucru", a spus Gratacos.

Printre câteva proiecte similare realizate în lume se numără şi cel al unui grup de oameni de ştiinţă de la Spitalul de Pediatrie din Philadelphia, Statele Unite, care a reuşit să menţină în viaţă fetuşi de animale timp de 28 de zile.

Kelly Werner, profesor asistent de pediatrie la Universitatea Columbia, a declarat pentru Science Media Center că rezultatele pozitive ale echipei spaniole trebuie să fie testate în mod riguros în studii clinice pe oameni pentru a se verifica siguranţa şi efectele secundare. "Deşi este o evoluţie entuziasmantă, placenta artificială nu este menită să înlocuiască o placentă naturală", a spus Werner. "Adică, în pofida acestor progrese, ar trebui să facem în continuare toate eforturile pentru a susţine sănătatea maternă şi pentru a reduce factorii de risc ce duc la naşterea prematură", a adăugat ea, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768