REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Vin., 6 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6844
17.4° Constanța Vineri, 6 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6844
 

Șantierul Damen Mangalia ar putea produce eoliene, dacă va fi preluat de norvegieni

Șantierul Damen Mangalia ar putea produce eoliene, dacă va fi preluat de norvegieni

Andreea POPA 6 septembrie 2024 | 00:00 247

Șantierul naval civil din Mangalia ar putea trece sub controlul norvegienilor de la Aker Solutions, dacă negocierile în acest sens, purtate în acest moment, între statul român, acționarii olandezi și potențialii investitori scandinavi se vor concretiza. S-ar contura, astfel, un istoric cât se poate de pestriț, de-a lungul căruia am avut de-a face cu sud-coreenii Daewoo Mangalia, urmați de olandezii Damen Mangalia și, dacă negocierile reușesc, cu Aker Mangalia. Tranziția ar presupune și modificarea profilului șantierului din Mangalia, care ar trece de la construcția de nave la cea de structuri eoliene offshore. 

santierul Damen Mangalia ar putea produce eoliene, daca va fi preluat de norvegieni

Șantierul Damen din Mangalia este în colaps, cei peste 1.000 de angajați trimiși în șomaj începând cu luna iunie și-au primit doar o parte din bani, în condițiile în care pe 15 septembrie expiră perioada de șomaj tehnic, iar compania se află într-un proces de insolvență de pe urma căruia olandezii vor să-și recupereze cele 160 de milioane de euro pe care spun că le-au împrumutat șantierului. În paralel, Damen a dat în judecată și statul român, de la care cere daune de 500 de milioane de euro pentru că nu a lăsat-o să administreze cum considera de cuviință șantierul din Mangalia. În acest context sumbru, se poartă însă și o serie de negocieri foarte interesante în spatele ușilor închise.

Nou veniți în afacere ar fi norvegienii de la Aker Solutions, care au făcut deja afaceri în România prin achiziționarea pachetelor majoritare de acțiuni la IMGB și FECNE, ambele din București, în anii 1990. Ambele povești s-au terminat prost pentru români, cu cei doi coloși comuniști devenind istorie. 

Norvegienii ar vrea 25% din șantierul Damen Mangalia

Acum, Aker Solutions ar urma să preia cel puțin 25% din acțiunile Damen Shipyards Mangalia SA, dar nu e clar de la cine: din cele 49% ale olandezilor sau din pachetul majoritar de 51% al statului român. 

Norvegienii au vrut să devină acționari la Mangalia încă de anul trecut, susțin surse apropiate situației citate de Jurnalul. A intervenit însă scandalul retragerii olandezilor din companie și insolvența Damen Shipyards, iar discuțiile s-au sistat. 
Negocierile s-ar fi reluat însă acum, odată schimbați radical termenii problemei, iar norvegienii s-ar afla pe o poziție de forță, dată fiind situația catastrofală a șantierului din Mangalia. Varianta ar fi agreată și de statul român, care vrea totuși să rezolve cumva problema de la Mangalia. 

Un semn ar fi și întâlnirea discretă care a avut loc pe 30 august la sediul Guvernului, între premierul Marcel Ciolacu și Arnout Damen, șeful cel mare al companiei Damen, conform unor surse guvernamentale citate de Economedia. Rezultatele întâlnirii nu au fost făcute publice, iar părțile implicate păstrează o tăcere completă asupra situației.

santierul Damen Mangalia ar putea produce eoliene, daca va fi preluat de norvegieni

Șantierul din Mangalia construiește încă din 2021 structuri eoliene pentru norvegieni

Aker Solutions nu este străină de Mangalia. Norvegienii au semnat încă din 2021 un contract cu Damen Shipyards pentru construirea a două platforme de transport de energie eoliană offshore. 

„În prezent, compania livrează două proiecte de transmisie offshore HVDC (High-Voltage Direct Current) la DSMa, ambele fiind construite în cadrul unor contracte cu Aker Solutions, în calitate de contractor principal EPCI. Lucrările au început anul trecut și, odată cu începerea asamblării și echipării, primul proiect va fi livrat în prima jumătate a anului 2023, iar cel de-al doilea va fi livrat în primul trimestru al anului 2024. Odată finalizate, platformele HVDC vor pleca spre șantierul Aker Solutions din Stord, Norvegia, unde echipamentul HVDC se va instala și se va pune în funcțiune înainte de fi livrate spre destinația finală”, transmitea Damen Mangalia în februarie 2023.

În mai 2024, presa străină de specialitate anunța că un transport uriaș a plecat din Mangalia până în șantierul Stord, din Norvegia, pe o distanță de peste 3.800 de mile marine. Era vorba despre o structură de aproape 10.000 de tone care urmează să fie instalată anul viitor în sudul Mării Nordului, parte a proiectului eolian East Anglia Three dezvoltat de ScottishPower Renewables, al doilea cel mai mare parc eolian din lume, cu o capacitate de 1,4 GW, care urmează să fie dat în folosință în 2026.

santierul Damen Mangalia ar putea produce eoliene, daca va fi preluat de norvegieni

Și olandezii voiau în 2022 să treacă la producția de platforme eoliene pe șantierul din Mangalia

Un al doilea proiect derulat de Aker Solutions cu structuri eoliene construite la Mangalia este parcul eolian Sunrise Offshore, situat la aproape 50 de kilometri de Long Island, New York. Grupul britanic AIS anunța în septembrie 2022 că platforma lor HVDC se construia prin Aker Solutions pe șantierul Damen din Mangalia, iar operațiunile de construcție propriu-zisă a parcului de lângă New York erau programate pentru luna mai 2024. 

În ambele cazuri, Damen Mangalia s-a ocupat de construcția structurală, protecția suprafeței, echiparea, izolarea, iluminatul, conducte, cablarea locală și altele, precum și de construcția grilajelor de transport.

Concluzia ar fi că șantierul din Mangalia are deja experiența unor proiecte uriașe în domeniul eolian offshore, iar această industrie a explodat practic la nivel global. De altfel, Damen anunța încă din septembrie 2022 că s-ar putea reprofila de la construcția de nave la producerea de platforme pentru turbine eoliene plutitoare de mari dimensiuni. 

Doi ani mai târziu, reprofilarea șantierului naval civil din Mangalia ar putea prinde și mai mult contur, dar sub coordonarea norvegienilor de la Aker Solutions, mult mai bine specializați în acest domeniu. 

santierul Damen Mangalia ar putea produce eoliene, daca va fi preluat de norvegieni

Statul norvegian, acționar cu 30% la Aker Solutions. România, care are degeaba 51% la Damen Mangalia

Norvegienii cunosc deja piața, locurile și oamenii din România, care rămâne un spațiu de producție mult mai ieftin decât cele occidentale. Aker are o istorie de peste 180 de ani, iar unul dintre acționarii săi este chiar statul norvegian, care deține 30% din Aker Solutions. O situația precum cea la Mangalia, unde statul român are chiar pachetul majoritar de 51%. Diferența între cele două situații este însă de-a dreptul rizibilă: pe de-o parte, statul român complet impotent în a-și proteja interesele economice, pe de altă parte, statul norvegian care este unanim recunoscut pentru capacitățile sale fenomenale de a-și dezvolta economia.    

Compania de inginerie listată la bursa din Oslo este specializată în infrastructură energetică și trece printr-una dintre cele mai bune perioade ale sale, cu o creștere de 40% a veniturilor în prima jumătate a anului 2024, până la 4,23 miliarde de dolari.

Aker Solutions este condusă de Darren Thomas, are peste 11.000 de angajați în 15 țări și a raportat pentru 2023 un venit net de 1,68 miliarde de euro.  

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
În statul r*mân sant mulți analfabeți habar nau să meargă cu o bicicletă nu cu afaceri pe model norvegian Toți din vestul Europei au venit în r*mânia să se îmbogățească Statul r*mân cere doar taxe și impozite de la fraieri Nu au un plan pentru producție să nu mai taxeze aiurea oamenii
2
0

REPLICA


LOTO

6/49
3417262547
5/49
153224403139
joker
22178279