REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.8° Constanța Vin., 22 Nov. 2024
Anul XX Nr. 6921
3.8° Constanța Vineri, 22 Noiembrie 2024 Anul XX Nr. 6921
 

Șapte probleme de sănătate care se ascund în spatele stării de oboseală

Șapte probleme de sănătate care se ascund în spatele stării de oboseală

A.F. 29 iulie 2023 | 00:00 326

Te simți mereu obosit? Aveți dificultăți în a rămâne treaz seara? Majoritatea oamenilor au experimentat oboseală acută atunci când au fost bolnavi. Această oboseală pe termen scurt este mult diferită de oboseala neîncetată experimentată în timpul oboselii cronice. 

sapte probleme de sanatate care se ascund in spatele starii de oboseala

Oboseala cronică se simte similar cu ceea ce te simți atunci când ai fost bolnav sau ai suferit de insomnie. Epuizarea persistentă experimentată cu acest tip de oboseală poate fi complet debilitantă. Oboseala cronică poate interfera cu activitățile de zi cu zi și poate face dificilă îndeplinirea sarcinilor de serviciu la locul de muncă. Există mai multe motive pentru care ați putea experimenta această epuizare neîncetată.

Cauze comune ale oboselii cronice

Rinita alergică

Rinita alergică apare atunci când inhalați sau mâncați ceva la care sunteți alergic. Alergenii obișnuiți din aer sunt polenul, părul de animale, insectele (gândacii, acarienii de praf etc.), mucegaiul praful. În plus, schimbările de vreme pot provoca rinită alergică.

Rinita alergică provoacă inflamație în căile nazale, ducând la congestie nazală. Când căile nazale devin inflamate, poate fi dificil să obțineți un somn bun, ceea ce vă poate crește nivelul de oboseală.

Pe măsură ce rinita alergică continuă, puteți experimenta dureri de cap cronice și oboseală cronică. O modalitate de a vă reduce simptomele, inclusiv oboseala, este să evitați alergenul care vă provoacă simptomele.

Anemia

Anemia este o tulburare frecventă a sângelui care apare atunci când nu aveți suficiente globule roșii în organism. Celulele roșii transportă oxigen și substanțe nutritive în tot corpul. Când nu aveți suficiente celule roșii din sânge, puteți experimenta o varietate de simptome, inclusiv oboseală, palpitații, deficiențe nutriționale și amețeli.

O varietate de probleme pot reduce numărul de celule roșii din sânge și pot duce la anemie. Femeile care suferă de polipi uterini, cicluri menstruale grele și tumori fibroase au un risc crescut de a dezvolta anemie.

În plus, problemele gastrointestinale precum ulcerul și hemoroizii pot provoca și anemie.

Bolile cronice, cum ar fi bolile de rinichi sau diabetul, împreună cu deficiențele nutriționale – niveluri scăzute de fier, vitamina B12 scăzute sau niveluri scăzute de acid folic – au fost asociate cu anemie.

Durerea cronică

A face față durerii poate fi complet epuizant! Chiar și durerea acută de scurtă durată poate provoca oboseală; cu toate acestea, atunci când durerea nu se termină, poate interfera cu viața de zi de zi și duce la oboseală cronică și epuizare.

Există multe motive diferite pentru care ați putea suferi de durere cronică, inclusiv o leziune, fibromialgie, artrită, boli degenerative, leziuni ale nervilor, SIDA, scleroză multiplă și cancer.

Când suferiți constant de dureri, nu vă puteți odihni corespunzător, ceea ce poate duce la oboseală. În plus, durerea și inflamația pot afecta modul în care funcționează organismul. Atunci când organismul nu funcționează corespunzător, nu va putea absorbi și folosi nutrienții în mod corespunzător, ceea ce poate duce și la oboseală.

Infecții

Când aveți o infecție, sunteți expus riscului de a experimenta epuizare necruțătoare.

O varietate de infecții pot provoca oboseală, inclusiv gripa, COVID-119, hepatita, HIV, mononucleoza, pneumonia și răceala comună.

Când corpul tău este atacat de o infecție, corpul tău oprește multe funcții neesențiale, astfel încât să își poată concentra energia pe creșterea imunității.

Cercetătorii cred că organismul provoacă senzația de oboseală să-ți suprime dorința de activitate fizică pentru a te ajuta să-ți recâștigi sănătatea. Din păcate, organismul poate deveni confuz, iar oboseala poate continua mult peste infecție, ducând la oboseală cronică.

Luarea de suplimente nutritive, o dietă sănătoasă și 150 de minute de mișcare pe săptămână (chiar și atunci când nu ai chef) te pot ajuta să depășești oboseala și să începi să te bucuri din nou de viață.

Inflamaţia

Inflamația a fost asociată cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv oboseală cronică, tulburări autoimune, cancer și diabet de tip 2.

Inflamația apare atunci când organismul începe să atace țesuturile sănătoase, apar leziuni sau boli sau expunerea la toxine, inclusiv toxine de mediu, poluarea aerului și insecticide, pesticide și erbicide  În plus, poate apărea inflamația în urma unei răni.

Inflamația cronică de grad scăzut poate împiedica funcționarea corectă a organismului. Este posibil să nu poată digera alimentele în mod corespunzător și să nu utilizeze nutrienții din alimente.

Inflamația poate provoca, de asemenea, o creștere a formării de radicali liberi, care vă pot scădea starea generală de sănătate. În cele din urmă, inflamația poate împiedica organismul să producă hormonii de care are nevoie, ducând la oboseală.

Boală mintală

Depresia și anxietatea provoacă o multitudine de simptome neplăcute. Persoanele care suferă de boli mintale experimentează adesea oboseală copleșitoare, tristețe și sentimente de neputință, deznădejde și lipsă de valoare. Este posibil să aveți dificultăți de a dormi sau de a rămâne adormit.

În plus, să te simți „în alertă” sau să ai un sentiment de moarte iminentă poate fi copleșitor.

Dacă suferi de anxietate sau depresie, poate fi dificil să ai vreo motivație să te ridici. Este posibil să renunțați la exerciții și să începeți să mâncați mâncare nesănătoasă, mai degrabă decât alimente sănătoase. Ambele pot contribui la un nivel scăzut de energie și la creșterea oboselii.

Probleme de somn

Problemele de somn precum insomnia, apneea în somn, sindromul picioarelor neliniştite, tulburările de comportament în timpul somnului REM şi narcolepsia vă pot împiedica să dormiţi o noapte întreagă.

În timpul somnului, corpul tău se restabilește, consolidează amintirile și produce mulți hormoni necesari. Dacă nu obțineți un somn reparator, poate fi afectată calitatea vieții și sănătatea generală.

Dacă aveți probleme cu somnul și oboseală cronică, adresați-vă medicului dumneavoastră. Este posibil să suferiți de apnee obstructivă în somn și aveți nevoie de un dispozitiv medical care să vă ajute să vă mențineți căile respiratorii deschise în timp ce dormiți. Acest dispozitiv cunoscut sub numele de CPAP împreună cu pierderea în greutate vă poate ajuta să vă îmbunătățiți somnul.

În plus, practicarea unei bune igiene a somnului, cum ar fi oprirea electronicelor cu o oră sau două înainte de culcare, trezirea la aceeași oră în fiecare zi și utilizarea jaluzelelor sau draperiilor pentru întunecarea camerei vă poate ajuta să dormiți o noapte întreagă, ceea ce vă poate îmbunătăți starea de oboseala, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

PSD Eduard Martin
AUR Ovidiu Cupsa Mohammad Murad
PSD Cristina Dumitrache
PNL Bogdan Hutuca Silviu Cosa
USR Stelian Ion Remus Negoi
PSD Brailoiu

COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
26821204022
5/49
112932312136
joker
11431339216