REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Sara View din Olimp a rămas fără locuri de parcare din cauza falimentului!

Sara View din Olimp a rămas fără locuri de parcare din cauza falimentului!

Mirela PASCAL 21 septembrie 2023 | 00:00 4289

În urmă cu vreo 15 ani, la Olimp avea să răsară un complex imobiliar de 15 milioane de euro. Puțin mai târziu, dezvoltatorul proiectului, Real Estate Development SRL, a intrat în incapacitate de plată, și nu a putut să achite o datorie de 2,6 milioane de euro, motiv pentru care creditorul i-a cerut falimentul. Ulterior, lichidatorul a  început să vândă apartamentele, cu promisiunea către cumpărători că vor avea și locuri de parcare. Însă de la vorbe la fapte este un drum lung și anevoios. Dezvoltatorul nu-și poate onora obligațiile contractuale, în totalitate, de vânzare-cumpărare, întrucât nu poate vinde terenul aferent parcării. Teoretic, ar avea nevoie de un PUZ, practic, situația este mai complicată, pentru că firma, cu sediul în Voluntari, se războiește cu Primăria Mangalia, care refuză să-i elibereze avizele. Între timp, cumpărătorii strâng cu ușa firma falimentară și cer respectarea contractului.

Sara View din Olimp a ramas fara locuri de parcare din cauza falimentului!
În 2011, constructorul proiectului Sara Sea View din Olimp, SC Synergy Construct a cerut falimentul dezvoltatorului imobiliar Real Estate Development SRL, pentru o datorie de 2,6 milioane de euro. În decembrie 2012, s-a dispus falimentul societății, fiind numit și un lichidator judiciar care avea să preia frâiele firmei.

A purces la vânzarea bunurilor Real Estate Development SRL, inclusiv a apartamentelor de vacanță din Olimp, fiind vândute bucată cu bucată. Ansamblul rezidenţial Sara Sea View are 128 de apartamente, cu două, trei sau patru camere, cu terase şi vedere spre mare, iar în interiorul clădirii a fost amenjat un club de recreere, restaurant.

Sara View din Olimp a ramas fara locuri de parcare din cauza falimentului!

Complexul Sara View include și un parc privat construit chiar în centrul zonei turistice, lângă Hotelul Amfiteatru, la numai 3 minute depărtare de plajă.

Dacă apartamentele s-au vândut ca pâinea caldă, nu la fel de ușor de vândut sunt locurile de parcare. Aici, situația este mai complicată, iar cumpărătorii apartamentelor încă le așteaptă.

Sara View din Olimp a ramas fara locuri de parcare din cauza falimentului!
Anul trecut, societatea falimentară a cerut de la Primăria Mangalia certificat de urbanism în vedea dezmembrării terenului aferent imobilui, operaţiune necesară pentru a putea vinde parcelele rezultate. Acestea constituie locuri de parcare de reședință deja edificate, aferente apartamentelor din complexul Sara Sea View, obligaţia vânzării acestora fiind asumată prin antecontractele de vânzare-cumpărare ale apartamentelor, în unele cazuri existând promovate în instanţă acţiuni ale antecontractiştilor pentru nefinalizarea contractelor respective.

Blochează Primăria Mangalia închiderea procedurii falimentului firmei Real Estate Development SRL?

Certificatul de urbanism a fost emis într-o formă care nu îi dă dreptul la efectuarea operaţiunii, blocând vânzarea locurilor de parcare şi finalizarea antecontractelor, precum şi a închiderii procedurii de faliment. Concret, Primăria Mangalia a anunțat firma că „potrivit legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare, art. 47, alin. (3), lit. e), în cazul parcelărilor pentru divizarea în mai mult de 3 parcele, este obligatorie elaborarea Planului Urbanistic Zonal. (Terenul provine din dezmembrarea anterioară a terenului cu N.C. 111935, pentru care a fost emis C.U. nr. 726 din 27.10.2020)”

Sara View din Olimp a ramas fara locuri de parcare din cauza falimentului!


Firma nu poate respecta contractele încheiate cu noii proprietari, care au licitat apartamentele, în urma procedurii de faliment

Răspunsul primit nu este unul satisfăcător, întrucât, pentru a vinde locurile de parcare și a respecta contractele încheiate cu cei care au achiziționat apartamentele de lux, este necesară dezmembrarea acestora în loturi individuale, fiecare lot reprezentând un loc de parcare, urmând a se deschide câte o carte funciară pentru fiecare loc de parcare, această operaţiune laborioasă fiind obligatorie, în actuala reglementare, pentru transferul dreptului de proprietate şi înscrierea în cartea funciară. Ca urmare, pe teren nu se desfăşoară niciun fel de lucrare sau altă intervenţie, acesta fiind deja construit şi păstrându-se destinaţia declarată de la bun început.

Sara View din Olimp a ramas fara locuri de parcare din cauza falimentului!
În ceea ce priveşte posibilitatea de parcelare a terenului instanţa reţine că susţinerile pârâtului sunt întemeiate, în sensul că sunt aplicabile prevederile art. 47 alin. 3 lit. e din Legea nr. 350/2001, conform cărora elaborarea unui plan urbanistic zonal este obligatorie în cazul „parcelărilor, pentru divizarea în mai mult de 3 parcele”.

Degeaba a contestat societatea certificatul de urbanism în instanță, magistrații au dat câștig de cauză primăriei. Mai departe, Real Estate Development SRL a formulat apel, cu termen  21 septembrie. Joi, magistrații au respins recursul, decizia fiind definitivă.

Sara View din Olimp a ramas fara locuri de parcare din cauza falimentului!

A cui este firma falimentară?!

Real Estate Development, din Voluntari, cu datorii de 30 de milioane de lei, este deţinută de SC SSD - Sport System Development SRL, iar Mirela Gabriela Roşca este administrator. Cât priveşte SSD - Sport System Development SRL, firma a fost înregistrată în anul 2013 şi are sediul social în Bucureşti, și este deținută de RD SRL, din Italia, cu 34,94% din capitalul social, Futura 5760 SRL, din Italia, cu 35,05% din capitalul social, şi KDC Engineering Company SRL, din Bucureşti, cu 30,01% din capitalul social.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
acolo Radu n-are nicio vina, lichidatorul și a pus amanta președinte, cocoșata e în călduri ca moșul ei nu mai poate....un broscoi cu ochi de peste fiert !!!
3
0
Domnilor, caracatita litoralului si a investitorilor a pus ochii pe Olimp si sunt deja cu ochii pe curtea de la SSV, Asteptam continuarea articolului si cu terenul din fata SSV care a fost dat prin contract pentru folosinta de parcari pentru locatari in anul 2006-2008 si care a fost necesar si pentru obtinerea AC din 2006 a complexului iar acum golanii din Mangalia vor sa-l dea unor investitori prin manevrele de rigoare. Pozele cu parcarile sunt puse aiurea in articol, ele sunt aferente hotelului Oltenia si nu au legatura cu SSV dar dau bine la cititori. Asteptam un articol si despre cum a fost modificat de golanii din primaria Mangalia in 2021 planul urbanistic general in mod ilegal facute in ascuns fara sa fie anuntate public in scopul de a permite construirea imobilului Olimp Tower Tower cel cu multe etaje, cat si despre constructiile facute aproape pe plaja si ce prevede legea in acest sens, despre cele 4 etaje ale primarului din Mangalia din Hotelul Steaua de Mare Oltenia.
2
0
lepra asta de judecător martalog vopsit în cap de zici ca e Dna Ciotoi de la Generic nu este inca arestat ??? îl lăsați sa se plimbe cu decapotabila furată și cu seria stearsa?? la puscarieeeee
7
0
fostul judicator securist CORNELIU BOGDAN ION TUDORAN are apt acolo dat spaga de nicusor constantinescu sa l faca scapât la New York, el si cu falsul avocat de fi-su, scrie peste tot în media. asta e ala de a fost internat la nebuni ca nu i se mai scoala ciucurelul, sa fuga de urmărirea penala, înhăitat cu chinezul de la Autovit, prieteni de fapte
9
1
Vreau sa fur terenul statului, sa-l praduiesc sa dau autorizatie vis a vis. Radu viitor puscarias
0
1
"iar în interiorul clădirii a fost amenjat un club de recreere, restaurant" greșit Dna p****l, cele 6 spații comerciale de la parter au fost luate de un așa zis șmecheraș de București și transformate ILEGAL în camere de hotel. La Primărie vin din partea complexului tot felul de ciudați infatuați și ignoranți și vor sa încalce legea la foc automat. Acțiunea la Curtea de Apel de azi a fost respinsă, câștig de cauza având Primăria. Acolo este o șerpărie în frunte cu conducerea asociației....caz pierdut
8
0
De fapt realitatea este alta: Real Estate a avut un teren mare inițial (că doar nu putea să construiască pe 90%) , și hapsâni cum sunt romanii, au dezmembrat pe blat (adică fără certificat de urbanism) astfel incat sa ramana 1 metru în jurul blocului si restul sa il vanda separat ca parcari sau altele. Ulterior, au mai hacuit si terenul liber in alte 3 parcele. A treia oară insa au apelat la un cadastrist si notar mai putin descurcaret si au avut nevoie de certificat din ala obligat, insa bineinteles nu le- afost dat favorabil si niciun puz nu le va da voie sa ramana cu un metru retragere... poate invers sa alipeasca la loc si sa respecte PUD ul cu care si au facut mastodontul. Nota 10 pentru Radu.
6
0
Oamenii de afaceri impreuna cu localnicii din Neptun Olimp daca nu se trezesc mai repede unii o sa le transforme statiunile intr o noua asa zisa favela Mamaia nord care este de fapt Navodari Sud bloc in bloc. Iar hotelurile cu traditie isi vor pierde clientii in favoarea apartamentelor AiR bnp care nu platesc taxe la stat , chirie la n***u iar turistii sunt cam limitati doar ca migreaza anul asta aici la anul la eforie . Asa ca treziti va si limitati constructiile haotice fara parcari , cereti ordonanta de urgenta sa nu se mai construiasca in padurea comorova sa se protejeze Staiunile care au mai ramas printr o anumita arhitectura fara bloc in bloc ca altfel dispareti dupa harta cum a disparut Mamaia . Faceti protest numai faceti ceva pt ca unii zic ca fac investitii si ridica statiunea , dar nu sunt investitii benefice defapt multi speculeaza momentul , altii spala bani si turismul dispare la aparitia mastodonti de beton ingramaditi unul in altul .
5
0

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677