REPLICA ONLINE CONSTANTA

26° Constanța Mie., 31 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6807
26° Constanța Miercuri, 31 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6807
 

Sarea cu iod - pericol real sau ficțiune conspiraționistă?

Sarea cu iod - pericol real sau ficțiune conspiraționistă?

A.F. 27 octombrie 2023 | 00:00 291

Teoria conspirației privind sarea cu iod susține că evitarea sa ar putea preveni cancerul tiroidian și ar îmbunătăți capacitățile intelectuale. Totuși, aceasta nu are susținere științifică. Autoritățile încurajează iodarea sării pentru a combate deficiențele de iod, care pot afecta sănătatea. Evitarea iodului din sarea de bucătărie nu are beneficii demonstrabile, și, dimpotrivă, poate duce la probleme de sănătate. Deci, este important să păstrăm echilibrul în abordarea acestei teme.

Sarea cu iod - pericol real sau fictiune conspirationista?

Ce este de fapt iodul? Prezent în grupa a VII-a a tabelului lui Mendeleev, grupa halogenilor, iodul este un anion cu greutate moleculară de 127, care conţine câţiva compuși esenţiali vieţii, printre care clor (35Cl), brom (80B) și fluor (19F).

Trebuie să știți faptul că organismul uman este dependent de iod. Avem nevoie cam de 150-200 μg pe zi. Fără el, dezvoltarea creierului, a tiroidei, a organismului în general, ar fi limitată.

În mod natural, iodul ajunge în organism prin alimentație, mai ales prin apă. Un exemplu foarte cunoscut – fără iod, tiroida, un element esențial în funcționarea organismului, ar avea de suferit, crescând în volum, devenind tradiționala gușă de care, până nu demult, sufereau mulți români.

Medicii au observat că, dincolo de creșterea tiroidei, absența iodului din organism crează fenomenul „distrofie endemică tireopată” (DET), altfel spus un fel de cretinism endemic.

Ce produce lipsa de iod la gravide

Tot în urma cercetărilor, s-a descoperit că lipsa de iod la gravide produce hipotiroidism congenital la copii.

Așa s-a ajuns ca în toate țările lumii, încă din anii 1950, autoritățile să dispună suplimentarea iodului în sarea de bucătărie. Potrivit legii, nivelul iodului în sarea de bucătărie trebuie să fie cuprins între 25 mg iod (32,5 mg de iodură de potasiu – KI; sau 42 mg de iodat de potasiu – KIO3) per kg sare și 40 mg iod (52 mg KI, respectiv 67,2 KIO3) pe kg sare.

Altfel spus, fără iodul din sare, numărul cazurilor de cancer tiroidian ar crește puternic. Mai mult, aportul crescut de iod este de natură să reducă incidența cancerului pulmonar. Asta în condițiile în care fumatul scade posibilitatea de a absorbi iod la nivel pulmonar.

Medicii spun că acumularea de iod în corpul uman, cu consecințe grave pentru sănătate, este o falsă teorie. Excesul de iod se elimină prin urină, timpul lui de înjumătăţire fiind de până la 3 ore.

Care este doza zilnică recomandată de sare cu iod?

Medicii spun că, până în 5 grame zilnic, cantitatea de sare este una normală și nu sunt probleme. Aportul de iod în organism este, la acest nivel, unul optim, de circa 125 – 200 μg de iod.

Un alt fapt interesant. Sarea de mare conține mai mult iod decât cea de salină, cu pînă la 20%, astfel că, chiar dacă amândouă sunt la fel de sănătoase, cea de mare vine cu un plus de iod, benefic pentru organism.

Nu este întâmplător, spun experții, că cei mai mulți laureați Nobel s-au născut în zone marine și oceanice. Cum iodul este absolut necesar pentru dezvoltarea creierului, faptul că aerosolii marini conțin mai mult iod, poate fi pus în legătură că dezvoltarea cerebrală specială, scrie gadgetreport.ro, citat de stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513