REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Șase companii vor să construiască un terminal de bitum în parteneriat cu Oil Terminal

Șase companii vor să construiască un terminal de bitum în parteneriat cu Oil Terminal

Andreea CONDURACHE 24 octombrie 2023 | 15:21 2175

Oil Terminal, operatorul terminalului petrolier din Portul Constanța, intenționează să implementeze un proiect pentru construcția unui nou terminal de bitum. Acesta va putea fi amplasat pe actuala platformă a Secției Platforma Port situată în incinta Portului Constanța, Dana 69. Întrucât compania nu deține surse proprii pentru implementarea unor astfel de proiecte de dezvoltare, societatea intenționează să constituie un parteneriat în acest sens. Până la data de 20 octombrie a.c., compania Oil Terminal a înregistrat 6 intenții pentru dezvoltarea și implementarea proiectulului. Takida Terminal SRL, Euronova Energies SA, Frial SA, OMV Petrom SA, Trafigura Pte Ltd și Vitaro Energy SRL sunt firmele interesate.

sase companii vor sa construiasca un terminal de bitum in parteneriat cu Oil Terminalsediul Oil Terminal

Printr-un comunicat remis Bursei de Valori București, compania Oil Terminal, aflată sub autoritatea tutelară a Ministerului Energiei, informează acționarii și investitorii, că până la data de 20 octombrie a.c., au fost 6 intenții pentru dezvoltarea terminalului pentru bitum în Portul Constanța. Firmele interesate de parteneriatul cu Oil Terminal sunt: Takida Terminal SRL, Euronova Energies SA, Frial SA, OMV Petrom SA, Trafigura Pte Ltd și Vitaro Energy SRL.

sase companii vor sa construiasca un terminal de bitum in parteneriat cu Oil Terminalsituația financiară a societății Takida Terminal SRL

Takida Terminal SRL este o firmă înființată în anul 2022 și are sediul în Sectorul 1 al Capitalei, pe Calea Floreasca. Firma este controlată de omul de afaceri Constantin Leonov din Republica Moldova, administratorul fiind Tudose Andrei Răzvan. Firma are obiectul de activitate comerțul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate, iar în anul 2022 a înregistrat un profit în valoare de 157.878 de lei, dar și datorii de peste 25 de milioane de lei.

Euronova Energies SA a fost înființată în anul 2013 și este înregistrată la Geneva. Aceasta se ocupă cu transportul, depozitarea și comercializarea petrolului și a produselor rafinate pe piața din Sud-Estul Europei și deține capacități de stocare la Marea Neagră și Adriatică. Compania este administrată de Stephane Jovanovic (președinte) și elvețienii Gilles Chautard și Raphaë Gossner.

sase companii vor sa construiasca un terminal de bitum in parteneriat cu Oil Terminalsituația financiară a societății Frial SA

Frial SA este un operator portuar cu o experiență de peste 40 de ani în operarea și depozitarea mărfurilor generale și a uleiurilor vegetale, fiind înființată în anul 1991. Firma este deținută de El Khoury Habib cu 24% din acțiuni și compania Jantixpark SRL cu 72%, beneficiarul fiind francezul Fouad Khayat. Adiministratori în cadrul companiei sunt Petrescu Adriana Elena, El Khoury Habib, Barna Marcel Ionel, Fouad Khayat, Băcescu Bogdan și Vuta Claudiu. În 20222 cifra de afaceri a fost de 28.586.856 de lei, un profit net în valoare de 5.699.597 de lei, dar și datorii de peste 17 milioane de lei. Firma administrează 2 terminale în Portul Constanța, cel din Dana 53 – specializat în operarea mărfurilor generale și Dana 19 – specializat în operarea produselor lichide (uleiuri vegetale, îngrășăminte chimice sau lichide).

 

sase companii vor sa construiasca un terminal de bitum in parteneriat cu Oil Terminalsituația financiară a societății OMV Petrom SA

OMV Petrom SA este o altă companie care și-a arătat intenția pentru semnarea unui parteneriat cu Oil Terminal. Societatea a fost înființată în anul 1992. În 2022 cifra de afaceri a societății a fost de 55.939.915.254 de lei, profitul a fost de 10.287.553.182 de lei, având și peste 7000 de angajați.

Trafigura Pte Ltd este o firmă cu sediul în Singapore și se ocupă cu transportul de minerale și produse petroliere. Grupul de firme Trafigura a fost înființat în anul 1993. Grupul Trafigura este prezent și în România, unde a înființată în anul 1997 firma de colectare, procesare și reciclare a deșeurilor Romrecycling SRL.

Vitaro Energy SRL a fost înființată în anul 2013 și are sediul în București, pe Calea Victoriei, numărul 224. Firma are ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate, înregistrând în anul 2020 o cifră de afaceri în valoare de peste 99 de milioane de lei, un profit net în valoare de peste 2,2 milioane de lei, datorii în valoare de 775.180 de lei, dar și 22 de angajați.

În perioada următoare vor fi stabilite întâlniri cu fiecare dintre reprezentanții firmelor menționate mai sus pentru a identifica cele mai potrivite soluții de constituire a parteneriatului, ofertele ferme obținute fiind ulterior supuse analizei Adunării Generale a Acționarilor.

sase companii vor sa construiasca un terminal de bitum in parteneriat cu Oil TerminalSebastian Burduja, ministrul Energiei

Pe acest subiect, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis: ”Avem confirmarea din partea pieței cu privire la oportunitatea dezvoltării unui terminal de bitum în Portul Constanța. Sunt 6 oferte, inclusiv din partea unor companii globale serioase. Va urma o procedură de selecție competitivă și transparentă, așa cum și-a asumat conducerea OIL Terminal. Răspundem unei nevoi din partea pieței interne, pentru care România acoperă mai puțin de un sfert din producția internă. În plus, este important să ne pregătim încă de pe acum, prin această investiție strategică, pentru efortul de reconstrucție a Ucrainei în anii ce vor veni.” Demersul Oil Terminal evidențiază viziunea strategică a României de a se afirma ca un pilon major în industria bitumului la nivel regional. Această mișcare va răspunde nevoilor crescânde ale pieței interne, dar va contribuit și la eforturile semnificate de reconstrucție a Ucrainei. De asemenea, Ministerul Energiei subliniază angajamentul ferm al României de a-și maximiza potențialul și resursele, consolidând poziția țării ca lider energetic în această parte a Europei.

sase companii vor sa construiasca un terminal de bitum in parteneriat cu Oil Terminalsediul Oil Terminal

Informații despre Oil Terminal

Înființată în anul 1898, sub denumirea  ”Steaua Română”,  Societatea OIL Terminal SA ocupă o poziție strategică în Zona Mării Negre fiind cel mai mare terminal pentru import/export ţiţei, produse petroliere şi petrochimice la nivel naţionale. Compania prestează servicii privind primirea, încărcarea, descărcarea, depozitarea şi condiţionarea ţiţeiului, produselor petroliere, petrochimice şi chimice lichide pentru import, export și tranzit. Terminalul petrolier din Constanţa este unul dintre cele mai mari în sud-estul Europei, situat la intersecţia culoarelor de transport maritim între Asia, Europa Centrală şi de Vest şi Orientul Apropiat. Oil Terminal S.A. este interconectată cu rafinăriile româneşti prin intermediul societăţii de transport Conpet S.A. Ploieşti pentru transportul ţiţeiului de la terminal la rafinării, pe conducte subterane ce fac parte din sistemul naţional de transport. În plus, terminalul are legături la reţeaua naţională de căi ferate, reţeaua de căi rutiere şi la canalul Dunăre – Marea Neagră.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510