REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
9.2° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

Satul din Constanța unde localnicii vorbesc o altă limbă decât româna!

Satul din Constanța unde localnicii vorbesc o altă limbă decât româna!

Mirela PASCAL 30 iunie 2024 | 00:00 13130

Dobrogea ascunde reale „minunății”! Pe lângă fauna și flora bogate și o gastronomie cu totul specială, regiunea din România ascunde și comunități care respectă tradiții aparte. Regiunea românească prezintă multe zone care pot fi vizitate de turiștii curioși să le afle tainele.

Satul din Constanta unde localnicii vorbesc o alta limba decat romana!

La aprox. 25 de kilometri de municipiul Constanța, există un sat cu o istorie fascinantă, pe care mulți dintre dobrogeni nici nu o intuiesc. Un sat unic, luminos din mijlocul căruia țâșnește spre cerul Dobrogei impunătoarea turlă a unei biserici catolice, ce se vede hăt departe, lăcaș de cult care poartă hramul „Adormirii Maicii Domnului“. Un cătun în care se vorbește românește, dar și în grai ceangăiesc, un amestec de maghiară și de limbă română.  Este Oituz, satul în care locuiesc descendenții ceangăilor din Luizi-Călugăra din județul Bacău, care au luptat în Primul Război Mondial și care au fost împroprietăriți prin Legea agrară din 1921. 

Satul din Constanta unde localnicii vorbesc o alta limba decat romana!

 În România, astfel de comunități mai există în Ardeal și Moldova. Ceangăii vorbesc limba maghiară, iar cei aflați în această regiune a țării sunt urmașii celor din comuna băcăuană care poartă același nume. Emigrarea a început în urmă cu un secol, la finalul Primului Război Mondial.

Atunci, 40 de familii ale eroilor din satul Luizi Călugăra (aproape de Bacău) au primit, din partea Regelui Carol I, proprietăți în Oituz. Astfel, comunitatea a început să aibă rădăcini în Dobrogea. Stabilirea a început câțiva ani mai târziu, la momentul acela oamenii trăind în colibe. Apoi, încet și sigur, au început să ridice case. Au tradiții aparte pe care le-au dus mai departe, din generație în generație. De pildă, o tradiție arată că femeile se strâng la o șezătoare pentru a cânta. Oamenii merg la biserică în fiecare duminică, potrivit cancan.ro

Etapele înființării satului

Cei care au studiat istoria Oituzului dobrogean au identificat mai multe etape succesive care au stat la baza formării sale, prin migrarea ceangăilor din Luizi-Călăgura.

Prima etapă este datată în 1922, când se pare locuitorii satului băcăuan cărora li se promisese pământ au venit în Dobrogea pentru a-și alege pământurile. Deși li se oferise pământ în zona Independența-Negrești, au refuzat motivând că nu au un lăcaș de rugăciune în apropiere. Au reușit însă să-l convingă pe administratorul moșiei Lucreția Luca Ionescu, Voicu Voevod, catolic ca și ei, să-i aducă pe locul în care se găsesc și azi.

Ziua de naștere al satului Oituz este considerată a fi 23 aprilie 1923, praznicul Marelui Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, dată la care se spune că a fost bătut primul ţăruş pe locul ales de viitorii localnici ca fiind satul lor. Această zi de sărbătoare este marcată ca fiind Ziua Satului Oituz, la eveniment participând întreaga suflare a satului, după ce mai întâi credincioșii catolici au fost prezenți la slujba de la Biserică.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Titlu mincinos,in Oituz se vorbeshte romaneshte peste tot,in carciumi,pe strada,la magazinul alimentar"daca mai este",la biserica catolica din sat slujba se tzinea si se tzine doar in limba romana,la shcoala se p***a doar in limba romana,maghiara nu exista in nici o instituzie publica din Oituz ,ca or mai vorbi ungureshte ei intre ei asha este dar daca cineva strain merge in Oituz si il intreaba ceva pe un localnic in romana oituzeanul ii raspunde in romana.
1
1
Peste tot doar venetici, în special din Moldova. Au venit morți de foame, iar acum sunt mari și tari.
1
2
Se spune ca sunt oameni rai! Eu stiu unul dar nu-i rau!
3
0
Ceangaii vorbesc maghiara,ei nefiind de fapt maghiari,ci maghiarizati cu forta in timpul imperiului Austro-Ungar. Au suferit din cauza ungurilor de atunci iar mai apoi din cauza romanilor stalinisti. Nu cred ca exista o natiune care sa se mandreasca ca are o istorie in care sa nu fi facut nedreptati. Istoria omenirii este din pacate una plina de porcarii.
15
5

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515