REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Scafandrii constănțeni se pregătesc de protest. Vezi de ce!

Scafandrii constănțeni se pregătesc de protest. Vezi de ce!

Victor ROTARU 5 mai 2023 | 00:00 2176

Luni, 8 mai a.c., Sindicatul Scafandrilor va organiza un protest în Constanța. Motivele sunt multe, după cum a declarat pentru Replica, Emanuel Vulturu, președintele Sindicatului Scafandrilor, primordial fiind însă faptul că din anul 2006 scafandrii au început să aibă din ce în ce mai puține drepturi, unora dintre aceștia interzicându-li-se să-și mai practice meseria. 

Scafandrii constanteni se pregatesc de protest. Vezi de ce!Foto cu rol ilustrativ

Sindicatul Scafandrilor pregătește un protest ce va avea loc luni, pe 8 mai a.c., în fața Centrului de Scafandri Constanța. Contactat telefonic de către reporterii de la Replica, Emanuel Vulturu, Președintele Sindicatului Scafandrilor a declarat faptul că toată povestea a început încă din 1993, iar de atunci ministerul Apărării a devenit singura entitate care poate emite brevete: „Regulile de lucru ale scafandrilor din România sunt elaborate de către ministerul Apărării, prin centrul de Scafandrii, care nu este doar o unitate militară este un fel de SA. Pentru că emite autorizații, brevetează scafandrii, după care îi concurează. Toată povestea a început în anul 1993, printr-o Hotărâre de Guvern și acolo ei au devenit singurii furnizori de servicii, de brevetare din România. După ce a mai trecut vremea, a trebuit să mai renunțe la acel ordin, dar ei nu au renunțat, au devenit și coordonatori naționali, și în anul 2006 au cuprins și acel ordin în legea Armatei. Ulterior au făcut și niște norme de aplicare a legii respective, prin care ne-au luat tot mai mult din drepturi. Au ajuns la momentul la care acum nu poți să faci scufundări în România dacă nu ești într-un registru militar de-al lor, un registru unic. Înainte era autorizat la 40 de m, la 50 de m, acum nu mai poate fi autorizat decât la 15 metri, pentru că au băgat ei niște normative, niște chichițe care nu se regăsesc în nici o legislație în Europa.” 

Vulturu: Cei care trăiesc doar din asta nu mai pot pune o pâine pe masă

În ultimii ani, Emanuel Vulturu a transmis faptul că scafandrilor le-a fost îngrădit foarte mult dreptul la muncă, fiind deja vorba de corupție: „Prin acea metodologie ei ne îngrădesc foarte mult dreptul la muncă. Au ajuns să șantajeze scafandrii, dacă fac parte din acel sindicat, și dacă faci parte din sindicat nu îți mai dau autorizație, sau îți dau autorizație fără competențe. Vorbim de corupție deja. Nu va fi un protest mare, ideea este să atragem atenția opiniei publice, noi avem un proces cu MApN-ul și cu statul român. Efectiv cei care trăiesc doar din asta nu mai pot să facă lucrul ăsta, nu mai pot să facă scufundări, nu mai pot pune o pâine pe masă. Acea metodologie nu este restrictivă, este absurdă. Nu va fi un protest de amploare. Cei de la Centrul de Scafandrii periodic spun că sunt foarte buni, îmi pare foarte rău, nu considerăm că ar fi cei mai buni.” 

Scafandrii constanteni se pregatesc de protest. Vezi de ce!Foto cu rol ilustrativ 

Noi avem răspuns de la Consiliul Concurenței prin care aceștia le conferă monopol. Monopolul fiind interzis, încalcă cam 6 puncte din lege. Avem răspuns. Ba mai mult, ei ne fac și concurență nouă. Nici un leu din banii pe care îi produce această unitate militară, din partea ei civilă, nu ajunge la bugetul consolidat al statului. Toți banii rămân acolo și îi împart cum cred ei. Spun că folosesc banii pentru a lua echipamente. Nu au prețuri fixe. Dacă nu au concurență, au prețuri mari, și dacă au concurență, au prețuri foarte mici.”, a conchis Emanuel Vulturu, Președintele Sindicatului Scafandrilor. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce nu se copiaza regulamentele altor tari? Noi vrem sa fim originali, de la Iliescu incoace sau noi vrem sa furam de la Ilici incoace, asta este.
0
0
Un sindicat (al scafandrilor) ar trebui să se preocupe ca scafandrii sa fie protejați, sa lucreze cu echipamente corespunzătoare, verificate periodic, performante....nu sa ii condamne prin încurajarea nerespectării regulilor. Interesele personale ale celor 2 (președintele și vicepreședintele) sunt mai presus decât interesele celorlalți membri.
2
0
Te-ai facut de ras din nou, domnu' Vulturu. Si ii faci de ras si pe altii. Astia care au scris mai jos, sunt "ai tai", din preajma ta, nu-s de la armata.
2
0
Scafandri ARSVOM care vreti sa participati la „protest”, aruncati un ochi pe codul de conduita ARSVOM. E public: cap. II -art. 3 - 5, art.7,8, art.15(4). Sa nu cadeti in plasa... fara sa stiti. Altfel, mult succes!
3
0
Nu am auzit de nici un scafandru care lucreaza la firmele mari sa se planga de reguli. Firmele mari chiar au cerut legislatie identica cu cea din industria offshore, pentru ca ei sunt constienti de domeniul in care lucreaza, nu balerini ca vultur
2
1
Eu sunt de acord cu marina militara. Am lucrat si afara si la fel exista reguli clare. Un scafandru trebuie sa aiba vizita medicala si sa respecte niste conditii. La fel firmele de scafandri. Cu ce ma incalzeste pe mine daca lucrarile din romania sunt luate de mercenari fara autorizatie si fara vizita medicala si fara echipamente verificate. Nu armata ia lucrarile, ci altii, stiti cu totii cum merge treaba in piata. Sa nu dea dracu prostiti. Fara reguli suntem la mana patronilor
2
0
Chiar sunt curios care sunt scafandrii aia care vor protesta sa ne existe reguli. In ce tara traim? Vrem salarii, vrem sa fim respectati , vrem conditii de munca corecte, dar totul sa fie dupa ureche. Trezitiva fratilor si terminati cu porcariile. Hai sa ne vedem de treaba noastra. Problema nu e la centrul de scafandri, e la noi , noi intram sub apa, oamenii aia nu vor decat sa nu patim dracu ceva
3
0
Citesc si ma minunez. Cine a ajuns sa fie reprezentantul scafandrilor din romania... Cand esti mah in stare sa autorizezi imca arsvomul? nici macar standardele nationale nu le indepliniti dar sa iesiti in lume si va place la televizor pfff
1
0
Ceeee? "Scafandrii constănțeni se pregătesc de protest"? Alo....Vultur si Robescu se pregatesc de protest, cei care nu trec baremul medical si se cearta cu marina ca nu le convine. Si mai sunt cativa carora le-a fost promisa pensionarea mai devreme si eu au halit-o.
1
1
Toata viata ta ai fost un cotitor si ti-a placut sa te lauzi ca esti scafandru. Mai uita-te si in oglinda, ba vulture
1
0
Eu sunt pentru reguli clare si pentru Centrul de Scafandri. Daca se respectau regulile, nu mai mureau Zarafu si Ispas in 2010 la Medy. O haiduceala totala care costat vietile a doi omeni deosebiti. Emanuel, lasa-ne...
1
1
Daca va uitati vreodata in gura acestui individ faceti mare greseala. Du-te frate si apuca-te de pictura sau olarit. Nu vezi ce aberatii scoti ? Tu esti primul care ar trebui sa te ingrijesti sa existe reguli care sa protejeze membrii sindicatului, sa aiba salarii decente, sa nu existe riscuri care sa le puna viata in pericol. Si voi aia care semnati ca oile ce va baga sub nas, ia intrebati-l cand a intrat ultima data in apa si de ce nu mai intra. Sau de ce minte in legatura cu conditiile de munca? S-a autointitulat aparatorul scafandrilor in lupta cu statul, dar nu face decat sa creeze tensiuni prin minciunile pe care le vomita.
1
1
Arde-i, tata, nu te lasa
0
0
Domnul Vultur, ai uitat, bro, ca ai fost soldat scafandru si ca armata te-a invatat meserie? Culmea! Dupa 1995 . Atunci erau buni cei de la scafandri. Nu te mai plange ca o fetita si lasa oamenii sa isi faca treaba. Regulile trebuie sa existe pentru binele scafandrilor
2
1
Ce iti mai place sa arunci cu noroi.... Iar aveti interese dubioase la ARSVOM? Ce combinatii mai puneti la cale?
2
0
Vulturache...de ce nu spui ca tot scandalul pe care il faci este din cauze ca esti inapt medical si nu mai te lasa Centrul de scafandri sa faci scufundari? Asta este motivul pentru care nu mai vrei autoritate nationala. Nu te gandesti ca daca nu exista reguli, pot muri oameni? Lasa-ne naibii in pace
2
1
N am inteles nimic, voi sunteti suparati ca aveti concurenta sau ca scafandri militari sunt autoritate nationala? Sau ca ati vrea sa primiti brevete chiar daca sanatatea nu mai corespunde? Ipocritilor, lasati o mai usor cu monopolul ca n aveti castig de cauza! Ati fost indrumati pe o pista falsa! Nu va mai puteti baga dupa calcan si rapana?
4
2
Dragii mei, de ce nu mergeti sa protestati si in fata sediului Politiei circulatie? Si aceasta structura este o autoritate, ea emite permisele de circulatie pentru toti cei care vor sa conduca atat autotursme cat si camioane, moto, buldozere, etc. N-ar fi rau sa protestati si in fata sediului ANR care emite brevete pentru toti marinarii, atat maritimi cat si fluviali. Sa-nteleg ca voi vreti sa va brevetati singuri sau sefilor vostri nu le convine ca nu mai pot face COMBINATII? Eu cred ca asta este, lipsa unor mici combinatii a inceput sa-i deranjeze!
4
2
a devenit si SRL, aceasta-i problema! Ce cauta armata in activitatile economice, daca le place, sa mai sape un canal!
5
3
Arnautimea din Rromanicca este vândută di '89, asa ca nu trebuie sa va mire comportarea de colonie (nu parfum)??!!! Ordinele venite de la a-i-mericani se executa, nu se discuta!!!!
1
5
Au dreptate scafandri daca vezi care sunt regulile in tarile civilizate si mai ales din UE o sa constati ca totul este un abuz ordinar si anumite tipuri de scafandrerie au fost excluse din Romania iar multi profesionisti din domeniu somitati in tara lor si UE trebuie sa se autorizeze in Romanica. Vai de capul nostru, rad si curcile!
5
3

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016