SCANDAL după ce Cora, Auchan și Carrefour au RETRAS mai multe produse de la VÂNZARE!
SCANDAL după ce Cora, Auchan și Carrefour au RETRAS mai multe produse de la VÂNZARE!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestÎn ultima perioadă au tot fost probleme legate de anumite produse comercializate inclusiv de marile magazine, acestea fiind retrase de la vânzare. Printre ele se află și anumite loturi de înghețată, care ar conține oxid de etilenă în cantități mai mari față de cele permise de reglementările aflate în vigoare. Astfel, Asociaţia Pro Consumatori solicită de urgenţă Primului Ministru constituirea unei celule de criză pentru monitorizarea alimentelor contaminate.
Asociaţia Pro Consumatori a solicitat de urgenţă Primului Ministru constituirea unei celule de criză pentru monitorizarea alimentelor contaminate cu oxid de etilenă, alcătuită din reprezentanţi ai ANPC-ului, ANSVSA-ului, Direcţiei Generale a Vămilor, Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii Publice, Ministerului Economiei şi ai asociaţiilor de consumatori.
”Consumatorii români consumă alimente cu oxid de etilenă de mai bine de 10 luni, iar ANSVSA-ul nu a luat nicio o măsură pentru a diminua în intensitate acest atac la sănătatea românilor. În timp ce în Belgia şi Franţa, de exemplu, au fost retrase de la comercializare sute de produse alimentare diferite, de la produse alimentare ecologice, produse de panificaţie, preparate cu carne, preparate cu lapte, uleiuri vegetale, sosuri şi până la dulciuri, în România s-au retras în cursul anului 2021 doar câteva loturi de îngheţată şi câteva baxuri de băuturi răcoritoare! Ce a făcut ANSVSA-ul ca punct naţional de contact în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje al Uniunii Europene? ANSVSA-ul a ţinut ascunsă această criză alimentară care afectează viaţă şi sănătatea a milioane de români!?!”, a transmis Asociaţia Pro Consumatori.
Oxidul de etilenă este un gaz toxic
”Toate alimentele contaminate cu oxid de etilenă, un dezinfectant cancerigen interzis în Europa, trebuie retrase de la vânzare din ţările membre ale Uniunii Europene, este mesajul Comisiei Europene către autorităţile responsabile cu siguranţa alimentară. Poate părea evident, și totuși au fost necesare trei întâlniri ale celulei de criză formată din reprezentanți ai Comisiei Europene, ai punctelor de contact naţionale din cadrul SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje) al Uniunii Europene și ai Autorităţii Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) pentru a se ajunge la această concluzie!”, au mai spus reprezentanții Asociației Pro Consumatori.
Oxidul de etilenă este o substanţă chimică în stare gazoasă care are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice, adică omoară virusurile, bacteriile, fungii şi orice alte tipuri de microorganisme care pot dezvolta boli ce depreciază anumite materii prime folosite în industria alimentară. Folosit mulţi ani ca dezinfectant capabil să prevină mucegaiul şi să reducă riscul de salmonela, oxidul de etilenă a fost interzis ca pesticid în Uniunea Europeană din anul 1990, iar din anul 2011 a fost interzis ca produs de protecţie a alimentelor şi furajelor! Oxidul de etilenă irită pielea, ochii, căile respiratorii, provoacă dureri de cap, greaţă, vărsături, iar pe termen mediu şi lung provoacă diferite tipuri de cancer şi anomalii genetice. În prezent, în Uniunea Europeană, este permisă folosirea oxidului de etilenă doar pentru dezinfectarea echipamentelor medicale din spitale şi alte locaţii cu destinaţie medicală.
Citește și: ATENŢIE! Şi CARREFOUR şi AUCHAN retrag de la VÂNZARE PRODUSE care CONŢIN SUBSTANŢE CANCERIGENE
Liliana IONIȚĂ
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News