REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.4° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
28.4° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

Scandal în Coaliție din cauza datei alegerilor prezidențiale. PSD dă ultimatum PNL: „Predoiu să decidă cu partidul”

Scandal în Coaliție din cauza datei alegerilor prezidențiale. PSD dă ultimatum PNL: „Predoiu să decidă cu partidul”

Victor ROTARU 26 iunie 2024 | 00:00 103

Este scandal în Coaliție, după ce liderii nu au reușit să se pună de acord asupra datei alegerilor. PNL a venit cu o nouă variantă, ca primul tur al prezidențialelor să aibă loc pe 27 octombrie. Varianta a fost respinsă de PSD, care a dat un ultimatum liberalilor.

Scandal in Coalitie din cauza datei alegerilor prezidentiale. PSD da ultimatum PNL: „Predoiu sa decida cu partidul”

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucain Romașcanu, a declarat, marți, după ședința Coaliției, că ministrul liberal al Internelor, Cătălin Predoiu, trebuie să se decidă împreună cu partidul „dacă alegerile vor fi pe 15 septembrie sau 29 septembrie primul tur”.

„În februarie-martie s-a decis un calendar întreg pentru alegeri. Săptămâna trecută PNL a cerut primul tur în 29 septembrie. Acum, au schimbat. (...) Nu putem să schimbăm data pentru că unii se tem că nu intră în turul doi. Dacă vineri va fi ședință de guvern, așteptăm actele pentru alegeri”, a declarat Lucian Romașcanu.

Conform surselor Antena 3 CNN, liberalii lansează o nouă variantă pentru data alegerilor prezidenţiale: 27 octombrie pentru primul tur şi 10 noiembrie pentru al doilea tur de scrutin.

Rămâne pe masă şi varianta deja propusă celor de la PSD, adică 29 septembrie, respectiv 13 octombrie.

Dacă nici astăzi nu se va ajunge la o înţelegere între Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, există şi riscul ruperii coaliţiei.

Potrivit unor surse citate de Antena 3 CNN, liberalii au cerut alegeri la termen, adică în luna noiembrie. Asta înseamnă ca primul tur să fie organizat la finalul lunii octombrie și turul doi să aibă loc pe 10 noiembrie.

Sunt pe masă și variantele discutate săptămâna trecută, care fixau primul tur al alegerilor prezidențiale, fie pe 15, fie pe 29 septembrie.

Liberalii încearcă să obțină această concesie şi să ducă alegerile cât mai mult în luna noiembrie, pentru că din teritoriu, potrivit unor surse, liderii s-au plâns că nu au timp să facă campanie electorală şi să strângă semnături.

De asemenea, sunt îngrijorări că dacă alegerile vor fi înainte de luna noiembrie, atunci PNL va avea dificultăți să trimită un candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale.

De cealaltă parte, PSD este în continuare ferm şi cere să se rămână la una din variantele agreate săptămâna trecută, respectiv primul tur 29 septembrie și turul doi, 10 octombrie.

Se poartă în continuare negocieri și sunt nemulțumiri în rândul liberalilor și din cauza faptului că premierul a cerut public miniștrilor PNL ca săptămâna aceasta, în ședința de guvern, să vină să prezinte actul pentru organizarea alegerilor prezidențiale.

PSD a fost ferm şi a spus că dacă miniștrii PNL se vor opune și vor bloca acest act, atunci vor fi remaniați. Este o linie roșie pe care cei din PNL au tras-o și spuneau că dacă se întâmplă acest lucru, atunci vor ieși de la guvernare.

Atât PNL, cât și PSD, încearcă să evite ieșirea de la guvernare și o eventuală remaniere și vor să fixeze o dată de comun acordă.

Au fost discuții și cu privire la un candidat comun, însă ele au eșuat. Celălalt partid, cel care cedează și nu dă candidatul, ar fi fost dispus să cedeze funcția de premier, de comisar european și funcția de președinte al Senatului sau al Camerei Deputaților, însă negocierile nu au avansat până în acest moment.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016